Ce semnifica, de fapt, stelele hotelurilor in diferite tari

Deseori, auzind frazele fermecate “all inclusive” si “hotel cu 5 stele”, turistii isi pierd mintile, acceptand orice oferta ce contine aceste cuvinte ademenitoare. De multe ori, insa, diferenta dintre hotelul cu 3 stele si cel cu 5 e doar la pret.

Ne-am propus sa va explicam ce inseamna aceste stele si daca face sa tineti cont de numarul lor atunci cand va alegeti hotelul.

Stelele sunt cea mai cunoscuta metoda de clasificare a hotelurilor. Acest sistem se numeste Hotelstars Union si in el intra doar unele tari din Europa: Austria, Belgia, Cehia, Dania, Germania, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Suedia si Elvetia. Cam asa arata aceasta clasificare:

O stea – minimul necesar

                               

 Toate camerele sunt de acelasi tip, servicii minime, menajul nu e zilnic. Camera  contine: un pat, scaun, oglinda, noptiera, dulap, sapun. Baia poate fi si in afara camerei. Televizorul si telefonul sunt la receptie.

Doua stele – optiune economa

                                             

1-2 tipuri de camere. De asemenea – servicii minime, dar cu menaj zilnic si baie proprie. Toate ca in hotelul  de categoria “1 stea”, plus bar, ascensor si mic dejun.

Trei stele- rang mediu

                                                 

Cateva tipuri de camere (single, cu doua camere, pentru fumatori etc.).

Servicii standard: menaj zilnic, baie proprie, TV, mini-bar sau frigider. Pe teritoriu – piscina, sala de gimnastica, restaurant, centre de distractii, punct de schimb valutar.

Patru stele – rang inalt

                                                 

Toate serviciile standard, menaj de 2 ori pe zi, precum si servicii speciale (spa, masaj, cateva baruri si restaurante). In camera trebuie sa fie: telefon, mini-bar, safeu, fen, halate, articole de toaleta, saltele ortopedice.

Cinci stele – clasa lux

  

                                                     

Un set larg de servicii, inclusiv servicii exclusive (club de golf, heliport, roomservice non stop). In hotel: livrarea bagajului, usier, piscina, televiziune prin satelit, fitness-cluburi, spa-saloane, tabere pentru copii si alte servicii de elita.

Insa, nici pe departe, nu toate tarile din lume utilizeaza acest sistem. In afara de stele, unele hoteluri au de asemenea diamante (SUA, Canada), litere (Grecia), puncte (India).  Dar toate se egaleaza, intr-o masura sau alta, cu sistemul de stele.

Insa chiar daca hotelul e clasat cu “5 stele”, nu in toate tarile aceasta inseamna calitate superioara si super-comoditati.

Turcia

In Turcia sunt hoteluri de trei tipuri: hoteluri club, hoteluri si sate turistice.

  • Satele turistice pot avea nivel diferit. Ele amintesc locurile de ecoturism, deoarece sunt  aproape de natura.
  • Hotelurile-club sunt hotelurile cu teritoriu mare si toate comoditatile accesibile. Rating-ul mai mare de trei stele. Oaspetele isi alege distractiile dupa principiul “fa-ti placerea la maxim”, iar sarcina principala e de a organiza totul la asa nivel, incat turistul sa paraseasca locul de odihna cu lacrimi in ochi (in sensul bun al cuvantului).
  • Hotelelurile pot avea un numar diferit de stele, dar aici este o problema. In hotelul cu 5 stele puteti fi deservit ca in unul cu 4 sau chiar 3 stele. Aceasta se poate intampla din cauza ca certificarea hotelurilor in tara data e regulata, dar confirmarea ei poate intarzia ani intregi. De aceea, deseori hotelurile isi atribuie de sine statator orice numar de stele.
  • Daca intentionati sa va odihniti in Turcia, alegeti hotelul dupa “varsta” si preturi. Cu cat e mai “tanar” hotelul – cu atat mai bine. Aceste hoteluri de cele mai dese ori corespund calitatii declarate. Apropo, in Turcia exista si clasificarea serviciilor: all inclusive poate sa se deosebeasca cu mult de ultra all inclusive. De aceea, mai bine aflati din timp despre tipul serviciilor. De exemplu, daca se spune ca “totul e inclus”, aflati ce anume.

    Egipt

In Egipt, de asemenea nu exista o clasificare bine definita a hotelurilor. Deseori acestea isi atribuie stelele de sine statator, uneori chiar o fac si operatorii turistici, pentru a mari pretul deservirii. Calatorilor care au vizitat Egiptul de mai multe ori, le place sa glumeasca: “ Daca in Egipt vi se propune camera de hotel cu 5 stele, scadeti vreo 2 stele si veti capata ceea ce va fi in realitate”.

Aici se pune accentul nu pe calitate, ci pe spectrul de servicii. Cu cat mai multe servicii de tot felul va poate acorda hotelul, cu atat mai multe stele isi atribuie. Calitate insa n-o sa va asigure nimeni. De aceea, alegand hotelul,  face sa studiati cu atentie setul de servicii acordate. 

Germania

Desi Germania intra in componenta Hotelstars Union, atribuirea corecta a numarului de stele  e controlata aici cu toata severitatea de organizatia DEHOGA. De aceea daca hotelul e marcat cu “5 stele” , fiti siguri, asa si este. Mai este insa o deosebire.

In Germania deseori lipsesc bazinele, chiar si in hotelurile de lux. Desi aceasta optiune e obligatorie in toata lumea, la nemti nu-i asa. Daca aveti nevoie de piscina, trebuie sa va interesati din timp daca este, cand bronati camera.

Italia

 

Cel mai incurcat sistem de clasificare a hotelurilor e in Italia. Se spune ca acolo nici italienii insisi nu se pot clarifica cu firmamentul hotelurilor. Aceasta se intampla din cauza ca turismul acolo e de subordonare regionala, si in Italia sunt 20 de regiuni. Fiecare dintre ele isi are regulamentul sau, care “anina” stelele pe hoteluri dupa bunul lor plac. De exemplu, pot fi intalnite hoteluri “5 stele lux”, care de fapt e un 5 obisnuit. Iar in asa regiuni ca Abruzzo, Campania, Calabria, Liguria, Sardinia e un sistem complicat de puncte. Aici numarul de puncte se socoate dupa metode cunoscute doar de ei si pe baza acestor puncte se atribuie numarul de stele. Deseori clasa hotelului nu corespunde asteptarilor.

Apropo, in Italia stelele pot fi cumparate, pentru fiecare dintre ele se plateste impozit suplimentar. De aceea deseori hotelul poate avea doar 2 stele, dar publicitate se face ca pentru unul cu 4 stele. Inainte de a pleca in Italia trebuie sa aflati, mai intai de toate, in ce regiune se afla hotelul si ce standarde sunt acolo.

Franta

Pana nu demult in Franta erau doar hoteluri cu 4 stele. Mai tarziu au aparut si cu 5 stele, sau pot fi intalnite hoteluri 4 luxe , echivalente cu 5 stele.

Clasificarea hotelurilor in Franta:

  • 1 stea – flophouse. Conditii spartane.
  • 2 stele – optiune economa, conditii minime, dejun modest.
  • 3 stele – clasa medie. Aici este cafenea, camere spatioase, acces la internet.
  • 4 stele – se afla in centru. In camera in afara de dus, mai este este cada si uscator de par. Multe hoteluri din statiunile balneare au sauna si piscine.
  • 5 stele – hoteluri de categorie superioara. In astfel de hoteluri sunt restaurante cu bucatarie aleasa, saloane de frumusete, servicii excelente scumpe.

Spania

In aceasta tara clasificarea e la fel ca in Italia, adica de fapt nu e nici o clasificare. Totul depinde de regiune si locatie. In Spania pe langa stele mai este si alta clasificare a hotelelor:

  • Refugios – se traduce ca “refugiu” sau “adapost”, de fapt e un camin obisnuit.
  • Fondas – un grup de hoteluri mici , care prezinta, in temei, bussines de familie.
  • Pensiones – poate fi un hotel satesc sau un fost hotel, care si-a pierdut rating-ul.
  • Рaradores – hoteluri foarte scumpe pe teritoriile castelelor, conacelor si mosiilor vechi.

    Emiratele Arabe Unite

Cu cat mai multe stele sunt afisate pe hotelurile din Emiratele Arabe Unite, cu atat mai bine. Aici se intalnesc hoteluri cu 6 si chiar 7 stele, care ofera o deservire cu adevarat imparateasca. Insa aceste 7 stele sunt o evaluare neoficiala. Se considera ca adaugarea unei stele in plus e doar un truc de publicitate. Dar vizitand un asa hotel, la sigur nu veti ramane dezamagiti de serviciile oferite.

Tailanda

In asa tari ca Tailanda, Singapore, Japonia functioneaza sistemul obisnuit de firmament al hotelurilor. Sa-ti expui rating-ul aici e un lucru benevol. De regula, calitatea serviciilor in hotelurile din aceste tari corespunde nivelului european, ba chiar uneori e si mai inalta. Se explica aceasta prin faptul ca in Europa turistii vin dupa impresii si hotelurile sunt loc pentru innoptat, iar in Asia lumea vine ca sa se relaxeze, sa mearga la plaja, sa mediteze si sa se odihneasca de agitatia urbana. De aceea si cerintele pentru deservire aici sunt mai mari.