Ce să faci atunci când întâlnești un câine vagabond: cum să te protejezi dacă ești atacat ?

Ce să faci atunci când întâlnești un câine vagabond: cum să te protejezi dacă ești atacat ?

Un atac al câinilor poate duce la răni grave și chiar la moarte pentru o persoană. Mai jos vom analiza modul de a evita conflictul cu animalele și de a minimiza pierderile în caz de eșec.

1. CUM SĂ NU PROVOCI UN CÂINE SĂ ATACE

Mulți oameni, în special cei cărora le este frică de câini, cred că un lătrat puternic va fi cu siguranță urmat de un atac. În același timp, aceste două comportamente sunt foarte diferite.

Conducătorul de câini și zoopsihologii spun că cel mai adesea câinii latră de frica unei persoane sau din nesiguranță. În acest din urmă caz, câinele, parcă, avertizează: „Nu te apropia de mine, sunt nebun”.

De asemenea, câinele poate latră din cauza supraexcitației sau în încercarea de a alunga de pe teritoriul său un oaspete nepoftit. Ca opțiune – a devenit plictisitor, de ce să nu te distrezi? Totuși, acest comportament nu implică un atac. Are nevoie de motive întemeiate.

Pentru a nu provoca un atac, evită zonele în care locuiesc haitele. Dacă un câine singuratic latră la tine, prefă-te că nu i-ai acordat atenție. Dacă este posibil, deviază ușor de la traseul prevăzut pentru a ocoli câinele cel puțin 2-3 metri.

Ce să faci atunci când întâlnești un câine vagabond: cum să te protejezi dacă ești atacat ?

Ține-l la vedere, dar nu te uita în ochii lui – aceasta va fi considerată agresiune. Încearcă să rămâi calm. Nu accelera, nu te întoarce, nu încerca să vorbești cu câinele sau să-i atragi atenția în alt mod.

Excepția este atunci când te apropii de câine din spate și el nu te poate vedea. Pentru a nu speria câinele, nu va fi de prisos să scoți un fel de sunet moale în avans, de exemplu, tuse. Deci, astfel previi frica și agresivitatea.

2. CUM SĂ ÎNȚELEGI DACĂ CÂINELE ARE INTENȚIA SĂ TE ATACE

Dacă câinele latră la tine, dar se apropie încet, cel mai probabil animalul este speriat și nu are de gând să atace. Continuă să te prefaci că nu-l observi. Încearcă să rămâi calm și să pleci cu un pas încrezător mai departe.
Dacă câinele nu rămâne în urmă, dar este încă suficient de departe de tine, poți pretinde că ridici un băț sau o piatră de pe pământ. Dacă ceva de genul acesta este într-adevăr la îndemână, ia aceste mijloace simple de apărare în mână.

Ce să faci atunci când întâlnești un câine vagabond: cum să te protejezi dacă ești atacat ?

Zoopsihologii spun că această metodă poate funcționa dacă câinele nu este încrezător în sine și, în principiu, nu are de gând să atace. Totuși, dacă nu este cazul, însăși înclinația ta către pământ îl poate provoca să atace, în plus, în zona feței sau a gâtului.
Astfel, dacă câinele s-a apropiat de distanța săriturii, nu trebuie să te apleci. Poți striga: „Ieși afară! Uf!” sau pretinde că ai deja ceva în mână și că ești gata să-l folosești. Acționează cu încredere – câinii simt frică și confuzie și este puțin probabil să se sperie de o persoană tremurândă.

Dacă bănuiești că câinele este domestic – are un guler pe el sau l-ai văzut anterior cu proprietarul, încercă să dați mai multe comenzi la rând: „Pe loc!”, „Stai!”, „Stai!”, „Fu !” O astfel de serie poate deruta animalul.

Dacă niciuna dintre metode nu a funcționat și vezi că el se pregătește să atace, este timpul să-ți salvezi viața.

3. CUM SĂ TE APERI ATUNCI UN CÂINE VREA SĂ TE ATACE ?

Ce să faci atunci când întâlnești un câine vagabond: cum să te protejezi dacă ești atacat ?

Comportamentul tău ulterior depinde de locul în care are loc atacul.

URCĂ MAI SUS

Mai întâi, aruncă o privire rapidă în jur. Dacă există un loc de joacă în apropiere, poți urca o scară sau o bară orizontală, un gard cu zăbrele sau chiar o mașină parcată. Să lupți împotriva câinilor este mai bine de la un punct înalt.

Pentru a câștiga timp, poți arunca un obiect în direcția câinelui și apoi să fugi.

ATACĂ ȘI PLEACĂ

Dacă nu ai unde să te ascunzi, fă un pas spre animal, strigă și încearcă să-l lovești cu orice obiect improvizat, cum ar fi o geantă sau o pălărie.

Dacă animalul se oprește și se retrage, nu-l urmări. Mai ales dacă ai de-a face cu o haită – atâta timp cât îl urmărești pe lider, restul se poate năpusti asupra ta.

Așteaptă  5-10 secunde și continuă-ți drumul pe traseul inițial. Așa că câinele va înțelege că nu vei ataca dacă ești lăsat în pace.

Dacă câinele continuă să te urmărească, întoarce-te din nou, țipă la el și lovește-l. Poate fi necesar să repeți acești pași de mai multe ori, dar destul de curând totul se va termina. Raza teritoriului protejat al câinelui este mică, este puțin probabil să te urmărească mai mult de 20 de metri.

Ce să faci atunci când întâlnești un câine vagabond: cum să te protejezi dacă ești atacat ?

Cu toate acestea, atunci când ești atacat de un câine domestic, această metodă poate să nu funcționeze – totul depinde de ceea cu ce este obișnuit câinele.

Dacă un câine de companie este bătut în mod regulat de către proprietari, orice tentativă de a-l lovi îl va speria foarte tare. Cu toate acestea, unele rase, cum ar fi Pit Bull, nu se tem de durere, așa că nu vor reacționa la încercarea de a le speria în acest fel. Dacă are intenția să te apuce, atunci singura șansă de a-i împiedica să facă acest lucru este să-l lovești cu picioarele în față, împiedicându-l să muște. Și sper că proprietarul nu este departe și te va salva în curând.

Dacă proprietarul urmărește, dar nu încearcă să-și oprească animalul de companie, încearcă să te muți într-un loc în care proprietarul nu va fi văzut. Când câinele îl pierde din vedere, el va deveni mult mai puțin încrezător în abilitățile sale și este mai probabil să te lase în pace.

Ce să faci atunci când întâlnești un câine vagabond: cum să te protejezi dacă ești atacat ?

LUPTĂ

Câinele va încerca să-ți muște picioarele sau brațele dacă le balansezi. În cazuri extreme, de exemplu, dacă câinele protejează puii, el poate sări asupra unei persoane în încercarea de a o doborî.

Încearcă să-ți protejezi corpul de la mușcături. Trage-ți bărbia până la piept pentru a închide gâtul. Dacă ai o geantă sau un rucsac, pune-le înainte, astfel încât câinele să se agațe de acel lucru. În niciun caz, nu te lăsa bătut.

Dacă nu există bagaje, înfășoară o eșarfă, o jachetă, un hanorac sau altceva în jurul antebrațului. În timp ce câinele încearcă să-ți smulgă scutul sau să-l rupă cu colții, lovește-l pe părțile vulnerabile ale corpului: vârful nasului, puntea nasului, ochi, spatele capului, locul din spatele urechilor. , plexul solar, organele genitale, coccisul, articulațiile labelor.

Poți folosi și pentru autoapărare:

– Umbrela. Este mai bine să o folosești deschisă, acoperind părțile vulnerabile ale corpului sau să sperii câinele deschizându-l brusc în fața botului.
– Ceva ascuțit: un cuțit, un stilou, o cheie lungă, un pieptene metalic cu un capăt ascuțit, un toc stiletto. Dacă ai reușit să obții obiectul înainte de atac, încearcă să-l înfigi în locuri vulnerabile, cum ar fi nasul sau ochii.
– Tot ce găsești pe pământ: bulgări de zăpadă, pietre mari, bețe, nisip, pământ, pietricele. Poți bate câinele cu obiecte mari și dure, aruncând în față cu altele mici, încercând să intre în ochi, nas sau gură.
– Ceva care poate fi prins într-un pumn, făcând lovitura mai grea. Poate fi o brichetă sau un fleac.
Dacă sunt mai mulți câini, nu lăsa ca aceștia să te înconjoare. De exemplu, găsește un copac sau un gard de care să te sprijini, țipă și cheamă ajutor.

Folosește orice ocazie pentru a ieși din teritoriul păzit de haită. Dar în niciun caz nu alerga – cu siguranță nu o vei putea face suficient de repede.

CE SĂ FACI DUPĂ UN ATAC ?

Dacă ești mușcat de un câine, spală rana cu peroxid de hidrogen sau cu multă apă și săpun când ajungi acasă. Unge circumferința plăgii cu iod și aplică un bandaj curat.

Dacă ai fost atacat de un câine de companie, întreabă-l pe stăpânul acestuia dacă animalul are vaccin antirabic. Dacă nu, atunci va trebui să fie dus la un medic veterinar pentru a fi testat pentru anticorpi împotriva acestui virus. Dacă ai fost mușcat de un câine fără stăpân, sună la urgență și cere ajutor.

Ce să faci atunci când întâlnești un câine vagabond: cum să te protejezi dacă ești atacat ?

Rabia este o boală infecțioasă incurabilă și foarte periculoasă. Prin urmare, dacă și-a fost mușcată pielea, asigură-te că te vaccinezi de urgență. Include doar șase injecții intramusculare – în umăr.

Astfel de măsuri sunt eficiente în 96-98% din cazuri, dar numai dacă vaccinarea este începută cel târziu în a 14-a zi după infectare. Deci nu ezita.

CE ECHIPAMENTE DE PROTECȚIE POȚI ACHIZIȚIONA ?

Dacă în localitatea ta poți întâlni des câini fără stăpân sau întreaga lor haită, pentru orice eventualitate, ar trebui să cumperi echipament de protecție.

Ce să faci atunci când întâlnești un câine vagabond: cum să te protejezi dacă ești atacat ?

Există mai multe opțiuni:

Spray. Un jet dintr-un amestec de extracte repelente trage la o distanță de 1,5 până la 2 metri. Acest lucru vă permite să speriați animalul fără a-l răni. În același timp, la utilizare trebuie luate în considerare condițiile meteorologice. Dacă afară bate vânt, jetul va fi suflat înainte ca câinele să simtă ceva.
Taser. De regulă, acestea sunt dispozitive ușoare și compacte care funcționează cu baterii. Un singur trosnet de electricitate poate fi suficient pentru a speria câinii. O scurgere poate ajuta la contactul direct cu un animal agresiv.
Repelente cu ultrasunete. Acestea sunt dispozitive compacte, alimentate cu baterii, adesea suplimentate cu o lanternă. Acest dispozitiv emite unde sonore cu o frecvență înaltă care nu se disting de urechea umană. Câinii îl aud, simt disconfort și fug.
Alege produsul potrivit și poartă-l mereu cu tine.

Sursa