Așa se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume

Așa se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume

Toată lumea dedică o zi pe an îndrăgostiților. Descoperă modurile în care îndrăgostiții din alte țări își serbează dragostea!

Scoția are același obicei atât pentru femeile nemăritate, cât și pentru burlaci. În timpul festivalului de Valentine’s Day, la care trebuie să participle un număr egal de bărbați și de femei, fiecare își scrie numele pe un bilețel. Acestea sunt puse ulterior în două pălării – una pentru bărbați și una pentru femei. Fiecare femeie prezentă la festival extrage un bilețel cu numele unui bărbat și invers. Ulterior, aceștia formează perechi și schimbă cadouri.

În Franța cei necăsătoriți se strângeau în două case aflate față în față și își strigau de la fereastră alesul. Dacă bărbatul care era strigat nu era cucerit de femeia care îl striga, o abandona dar pentru aceasta era aspru pedepsit. În aceeași zi, fetele care erau abandonate aprindeau un foc și ardeau poza celui pe care l-au ales, aducând în același timp injurii la adresa lui.

În Japonia, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită de două ori: pe 14 februarie și pe 14 martie. Pe 14 februarie, femeile oferă bărbaților ciocolată neagră și, pe 14 martie, bărbații sunt obligați să le întoarcă favorul, oferindu-le ciocolată albă. Din acest motiv ziua de 14 martie mai este numită și „Ziua Albă”. Așa se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume

Coreea de Sud. La fel ca în Japonia, în Coreea de Sud femeile oferă ciocolată bărbaţilor pe 14 februarie, iar bărbaţii le dau bomboane femeilor pe 14 martie. Pe 14 aprilie (Ziua Neagră), cei care nu au primit nimic pe 14 februarie sau o lună mai târziu, merg la un restaurant chinezesc să mănânce tăieţei negri şi să „jelească“ faptul că sunt singuri.

Ziua de 14 a fiecărei luni marchează o zi a dragostei în Coreea, doar că multe dintre ele au rămas necunoscute. Din ianuarie până în decembrie, ele sunt: Ziua Lumânării, Ziua Îndrăgostiţilor, Ziua Albă, Ziua Neagră, Ziua Trandafirului, Ziua Sărutului, Ziua de Argint, Ziua Verde, Ziua Muzicii, Ziua Vinului, Ziua Filmului şi Ziua Îmbrăţişării.

În Marea Britanie, în ajun de Valentine’s femeile singure pun sub pernă cinci frunze de dafin, una la fiecare colț al pernei și una în centru. Conform acestui obicei, femeile care fac asta își vor visa alesul inimii. Acest obicei de Ziua Îndrăgostiților datează din anii 1700 și nu este practicat la scară largă, însă femeile de modă veche încă își pun foi de dafin sub pernă, sperând să își viseze viitorul soț.

În Brazilia, de exemplu, se serbează Dia dos Namorados în data de 12 iunie, în ajunul Zilei de Sfântul Anton din 13 iunie, sfânt protector al cuplurilor de îndrăgostiți. Există și un obicei pe care fetele îl mai practică cu o zi înainte de această sărbătoare, acela de a scrie numele băieților pe care îi plac pe bucățele de hârtie pe care le împăturesc, urmând ca în 12 iunie să aleagă un bilețel, acela fiind alesul lor sau cel cu care se vor căsători.

Finlanda și Estonia. În aceste doua țări Valentine’s Day este mai mult o sărbătoare a prieteniei decât a îndrăgostiților. Pe 14 februarie doar prietenii fac schimb de cadouri, însă e în același timp și o zi în care se oficiază multe căsătorii.

În Danemarca, bărbații scriu scrisori de dragoste pe care nu le semnează decât cu puncte – fiecare punct reprezentând o literă a prenumelui bărbatului. Dacă doamna care intră în posesia scrisorii ghicește prenumele expeditorului, este recompensată anul următor, cu un ou de Paște. O altă tradiție a danezilor spune că în ziua de Valentine’s Day se trimit ghiocei uscați și presați persoanelor dragi.

Așa se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume

SUA. Sărbătoarea dragostei este celebrată de americani ca pretutindeni. Cu această ocazie se trimit cadouri, se oferă flori,e ct, orice lucru ce simbolizează dragostea. Trimisul felicitărilor se păstrează de foarte multă vreme. În timpul Războiului Civil American acestea conţineau chiar şi poezii sau cântece patriotice ori politice. Astăzi, ele transmit doar dragostea şi respectul pentru persoana dragă.

În Portugalia ziua de Valentine’s Day e similară cu cea din America, însă cadourile sunt ceva mai elaborate. În loc de ciocolată și flori, femeile primesc coșuri cu mâncare fină, brânză, vin și ciocolată, iar bărbații primesc un coș ticsit cu sticle de lichior și alcool de cea mai bună calitate.

Taiwan. Ziua Îndrpgostișilor se sărbatorește de doua ori, pe 14 februarie și în ziua a șaptea din luna a șaptea, conform unei vechi tradiții chinezești. În această zi bărbații dăruiesc iubitelor sau soțiilor trandafiri roșii. În funcție de culoare sau număr, trandafirii au anumite semnificații sau transmit un mesaj special. Un tradafir roșu înseamnă „O singură dragoste”, 11 trandafiri semnifică „Aleasa mea”, iar 108 trandafiri înseamnă „Căsătorește-te cu mine”. Așa se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume

Vietnam. Cuplurile din Vietnam obişnuiesc ca de Ziua Îndrăgostiţilor să poarte acelaşi stil vestimentar şi aceleaşi culori.

Italia. Fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră unde asteaptă ca bărbaţii să treacă. Tradiţia spune că primul bărbat pe care îl vede, sau pe cineva care seamănă cu el, îi va fi soţ în decursul anului. Pe lângă această tradiţie, italienii obişnuiesc să-şi ofere daruri de Sf. Valentin – de la ciocolată la ieşiri la restaurant, etc.

Iar în România și R. Moldova sărbătoarea Îndrăgostiților este Dragobetele, care se serbează în data de 24 februarie, considerată și prima zi a primăverii și cea în care și păsările își aleg perechea.

Legenda Sfântului Valentin

Așa se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume

Împăratul roman Claudiu al II-lea, luptător îndârjit, a vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaţilor nu doreau să meargă la luptă. Suveranul s-a gândit că, în locul războaielor, bărbaţii preferau să stea acasă cu soţiile şi copiii lor.

În consecinţă, a decis ca niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai căsătorească. Un preot creştin, Valentin, era de părere că dreptul oamenilor de a se căsători este dat de Dumnezeu, iar împăratul nu-l putea interzice. Preotul a căsătorit cupluri în locuri secrete pentru a nu putea fi găsit de gărzi. Într-un final, Claudiu l-a arestat, însă a fost sedus de personalitatea lui Valentin, considerându-l un înţelept. L-a încurajat să renunţe la creştinism şi să devină soldat.

Preotul a refuzat însă, astfel încât a fost întemniţat şi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei, Valentin a trimis scrisori de adio către prietenii săi şi le-a semnat scriind „Adu-ţi aminte de Valentin al tău”. Preotul a fost probabil executat pe data de 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viaţa Sfântului Valentin şi nici dacă legenda are o bază istorică reală.

Sursa

Citeste si: