Alimente care dau dependență ca drogurile

Alimente care dau dependență ca drogurile

Supranumit și „ucigașul alb”, ca și heroina, de altfel, zahărul poate deveni ușor o dependență teribilă.

La fel ca stupefiantele, acest aliment eliberează în organism dopamină, arată specialiștii Universității din Queensland.

Acționează aidoma cocainei – în timp, cantitatea de dopamină produsă scade, organismul cerând tot mai mult zahăr.

Privat de dulce, consumatorul cu dependență poate intra în depresie, chiar sevraj, iar efectele pot fi chiar mai severe decât în cazul adicției față de cocaină.

Potrivit specialistului James DiNicolantonio, animalele de laborator dependente de stupefiante pe care le-a testat au înlocuit drogurile cu zahăr imediat ce l-au gustat pentru prima dată.

Produsele din grâu au ajuns un aliment care dă dependență fără ca oamenii să fie conștienți de acest pericol.

Potrivit experților, indiferent de conținutul de gluten, cerealele pot da dependență. Este suficient să se ia în considerare faptul că produsele care se găsesc pe piață sunt din grâu modificat genetic și că mai conțin, pe deasupra, multe alte substanțe generatoare de dependență.

Odată consumate, produsele pe bază de grâu care se găsesc peste tot introduc în organism anumite proteine care se „lipesc” de receptorii din creier asemenea drogurilor. Dau satisfacție și îi determină pe cei ce le mănâncă să vrea mereu mai mult.

Nu întâmplător aceste substanțe au fost poreclite „glutenmorfină”.

Carnea conține un stimulent din familia cafeinei, numit hipoxantină, care dă satisfacție la nivelul creierului.

Ca urmare, există numeroase cazuri de persoane care pot intra în depresie dacă nu consumă carne o perioadă.

Dependența de pizza este cauzată de brânză. Deliciosul lactat conține molecule haluconigene numite casomorfine, care au asupra corpului același efect cu al morfinei și heroinei, prin menționatul sistem de atașare la receptorii din creier.

Chiar dacă brânza nu poate determina o reacție ca a drogurilor de risc, poate da dependență, întrucât acționează la fel.

Numeroși specialiști atrag atența asupra faptului că occidentalii consumă foarte multă cafea nu pentru că organismul stresat le-ar cere un astfel de stimulent, ci pentru că foarte mulți sunt dependenți de cafeină.

Cunoscut ca „cel mai răspândit drog”, acesta generează producerea de dopamină și îi face pe oameni să se simtă bine – asemenea stupefiantelor.

Iar pentru cei care cred că o pungă cu chipsuri de cartofi este o gustare oarecare, adevărul științific este altul – potrivit expertului Tony Goldstone, de la Imperial College, Londra, imaginile cu chipsuri de cartofi declanșează la nivelul creierului aceeași reacție pe care o au alcoolicii la vederea băuturii.

Sursa