6 moduri în care poți combate gelozia

Gelozia într-o relație este perfect normală, într-o oarecare măsură, și există mai multe moduri în care o poți ține în frâu.

6 moduri în care poți combate gelozia

Robert L. Leahy, autor al cărții „The Jealousy Cure” este de părere că gelozia există peste tot și face parte din orice relație din când în când, deci dacă te simți nesigură pe partenerul tău, iată 6 moduri în care îți poți controla gelozia.

1. Respectați-vă sentimentele

Amândoi trebuie să înțelegeți că gelozia este un sentiment natural, dar în același timp trebuie să vă respectați spațiul personal și să nu vă controlați din 5 în 5 minute. Totodată, dacă sunteți într-o relație serioasă și de lungă durată, atunci trebuie să vă sacrificați un pic din libertate, deoarece sunteți responsabili de ce simte celălalt. Ceea ce merge în acest sens este nu să-ți acuzi partenerul de infidelitate sau dacă el îți spune că e gelos să-i zici că n-are de ce și e doar problema lui ci să-i recunoști dreptul de a fi gelos.

2. Gelozia resimțită în doze mici este un semn bun

Gelozia nu se întâmplă pur și simplu, fără nici un motiv, dar la începutul unei relații, când nu investești prea multe și deci n-ai nimic de pierdut nici nu există gelozie. Însă pe măsură ce relația avansează, încep să apară și îndoielile, iar partenerul devine gelos pentru că relația începe să conteze. Recunoașterea și acceptarea faptului că gelozia este ceva normal îți permite să treci peste și vă face să aveți o relație mai fericită.

3. Timpul de a fi geloasă

Dacă ești extrem de geloasă din cauza unei colege dintr-ale lui de birou, dar la modul rațional știi că nu ai motive de îngrijorare, există câteva exerciții pe care le poți face pentru a scăpa de griji. Îți poți programa un anumit moment în care să-ți permiți să fii geloasă și să-ți analizezi toate sentimentele și situația în care te afli, iar în acest timp să-ți notezi tot ceea ce-ți trece prin minte, ca apoi să poți lăsa caietul sau foaia de hârtie deoparte, dar să ai mintea și sufletul împăcate. De asemenea, îți poți repeta în gând ideea că te înșeală, până ajungi să te plictisești, dar această tehnică este eficientă doar dacă de fapt știi că te iubește și nu ai motive reale de îngrijorare.

4. Diminuează-ți așteptările

Înțelege că este absolut normal ca partenerul tău să aprecieze frumusețea din jur și uneori chiar să fie atras de altcineva. Dacă ai acea ideea de relație romantică în care el are ochi doar pentru tine, aceaste așteptări te vor dezamăgi mai devreme sau mai târziu și vei deveni rapid geloasă, iar relația oricum nu va funcționa cum trebuie.

5. Scapă de obiceiurile toxice

Nu-ți mai interoga partenerul de fiecare dată când intră în casă și nu-i mai verifica telefonul de fiecare dată când se duce la toaletă, deoarece aceste obiceiuri toxice te vor face să fii și mai anxioasă și îl fac pe el să nu mai aibă încredere în tine. Chiar dacă ai descoperit că partenerul tău te-a mințit odată, nu trebuie să-ți faci un obicei din a-i verifica fostele iubite sau mesajele, pentru că în acest fel îi permiți geloziei să-ți acapareze viața.

6. Dacă este infidel, viața ta va continua și fără el

Cercetările arată că cei care se tem că în cazul destrămării relației viața lor se va termina, aceștia își autosabotează de fapt relația. Nu te lăsa acaparată de gelozie și codependență, ca să poți fi cu adevărat fericită.

Gelozia te poate ajuta să-ți dai seama cât de mult îți iubești partenerul și să prinzi din zbor comportamentele dubioase, dar ceea ce nu face este să-l împiedice pe el să flirtreze prin mesaje cu cineva sau chiar să te înșele în timp ce te ține de mână. Tot ce poți face este să comunici deschis cu el și să te asiguri că nu te lași măcinată de gânduri negre.

Sursa

Citeste si: