18 reguli de eticheta moderna

18 reguli de eticheta moderna

Sa fii politicos nu e greu, trebuie doar sa ai stima de sine si de cei ce te inconjoara. Am adunat aici regulile, care pot face viata noastra mai placuta.

1. Niciodata nu veniti in ospetie fara a preintampina
Daca ati fost vizitat fara preintimpinare in prealabil puteti sa va permiteti sa fiti in halat si cu bigudiuri pe cap. O lady britanica spunea, ca la aparitia oaspetilor neasteptati ea intotdeauna isi incalta pantofii, imbraca palaria si ia umbrela. Daca omul ii este placut, ea exclama: “ Ah, ce noroc, tocmai am venit!” Si daca-i este neplacut: “ Ah, ce pacat, trebuie sa plec!”

2. Nu uscati umbrela desfacuta- nici la birou, nici in ospetie
Ea trebuie strinsa si atirnata sau agatata de un suport special.

3. Geanta nu se asaza pe brate sau pe scaun.
Gentuta mica eleganta o puteti pune pe masa, o geanta mai voluminoasa poate fi atarnata pe spatele scaunului sau o puteti pune pe podea, daca nu este un scaunel special (deseori acestea se pun la dispozitie in restaurante). Portofoliul se pune pe podea.

4. Pungile de plastic sunt acceptabile doar cand va intoarceti de la supermarket, la fel ca si pungile de firma din hartie.
E un gest de prost gust sa le purtati apoi si alta data cu sine in calitate de geanta.

5. Barbatul nu poarta niciodata geanta de dama.
Si paltonul femeiesc el il poate lua doar ca sa-l duca la vestiar.

6. Hainele de casa – pantalonii si un pullover, trebuie sa fie comode, dar decente . Halatul si pijamaua sunt destinate pentru a ajunge dimineata pana la baie, iar seara – de la baie pana la dormitor.

7. Din clipa cand copilul incepe sa traiasca intr-o odaie separata, invatati-va sa bateti la usa cand intrati la el. Atunci si el va proceda la fel cind va intra in dormitorul dumneavoastra.

8. Femeia poate sa nu-si scoata in incapere palaria si manusile, dar nu si sapca si manusile cu un deget.

9. Conform protocolului international numarul total de bijuterii nu poate fi mai mare de 13 unitati. Aici sunt incluse si butoanele de bijuterie.

Inelul, spre deosebire de bratara, nu se imbraca peste manusi. Cu cat e mai intuneric afara, cu atat mai scumpe sunt bijuteriile. Inainte diamantele se considerau bijuterii de seara pentru doamnele casatorite, in ultimul timp insa se permite de a le purta si ziua. Cerceii-tinte cu un diamant de pina la 0.25 carati sunt relevanti pentru o fata tanara.

10.Regula de plata a comenzii la restaurant: daca ati pronuntat fraza “Fac cinste”, aceasta inseamna ca sunteti cel care plateste.

Daca femeia invita la restaurant partenerul de afaceri, plateste ea. O altfel de formulare:” Haideti sa luam masa la restaurant” – presupune ca fiecare plateste pentru sine si doar daca barbatul propune sa plateasca pentru femeie, ea poate accepta.

10. Barbatul intotdeauna intra primul in ascensor, dar iese primul acela, care-i mai aproape de usa.

11. Locul de onoare in automobil se considera locul din spatele soferului, si, de regula, este ocupat de femeie. Barbatul se aseaza alaturi de ea si cand doamna iese din masina barbatul ii deschide usa si ii da mana. Daca barbatul e la volan, la fel e de dorit ca femeia sa se aseze in spatele lui. Insa, oriunde ar sedea femeia, barbatul trebuie sa-i deschida usa si sa-i ajute sa coboare. In eticheta de afaceri barbatii tot mai des incalca in ultimul timp aceste norme, bazindu-se pe deviza feministelor: “ In afaceri nu sunt femei si barbati”.
In automobil femeia se aseaza mai intii pe scaun, apoi pune si picioarele in salon, cind iese – mai intii pune picioarele pe pamint, apoi isi deplaseaza si corpul.

12. Se considera un gest de prost gust sa spuneti tuturor ca sunteti la dieta.
Cu atit mai mult, nu puteti refuza sub acest pretext sa gustati din bucatele, pe care le propune o gospodina primitoare. Laudati-i numaidecat talentele culinare, chiar daca nu mancati nimic. Tot in acest mod se poate de procedat si cu alcoolul. Nu face sa-i anuntati pe toti de ce nu consumati alcool. Cereti un pic de vin alb sec si gustati-l cate putin.

13. Teme interzise pentru dicutii la masa: politica, religia, sanatatea, banii. Cum sa reactionati, daca vi se pune o intrebare nechibzuita, ca, de exemplu: “Vai, ce rochie frumoasa. Cit ati platit pe ea?” Schitati un zimbet si spuneti: “E un cadou”. Transferati discutia la alta tema. Daca interlocutoarea insista, spuneti-I cu blindete: “N-as vrea sa vorbesc despre aceasta”.

14. Adresati-va cu formula “dumneavoastra” oricarui om care a implinit virsta de 12 ani.

E dezgustator cand auzi cum cineva il tutuieste pe sofer sau pe chelner. Chiar si la oamenii bine cunoscuti in oficiu adresati-va “dumneavoastra”, iar “tu” ii puteti spune cind sinteti in doi. Exceptie pot fi prietenii buni de aceeasi virsta cu dumneavoastra. Cum sa procedati, daca interlocutorul va tutuieste cu insistenta? Mai intii intrebati-l: “ Scuze, la mine va adresati?” Altfel – strangeti nedumerit din umeri: “Scuzati, nu ne-am inteles sa ne tutuim”.

15. Este inadmisibil sa-i discutati/birfiti pe cei ce nu sunt de fata. NU va puteti permite sa vorbiti urat despre oamenii apropiati, de exemplu, sa discutati sotii, asa cum se obisnuieste pe la noi. Daca sotul e rau – de ce nu te desparti de el? La fel nu se admite sa vorbesti cu ura despre tara ta. “ In tara aceasta toti sunt niste tampiti ” – in asa caz te referi si tu la aceasta categorie.

16. La cinematograf, teatru, in sala de concerte puteti merge spre locurile dumneavoastra doar cu fata spre spectatorii care sed pe scaune. Barbatul merge primul.

17. 9 lucruri trebuie tinute in taina: varsta, bogatia, certurile in familie, religia, problemele de sanatate, relatiile amoroase, cadourile, onoarea si dispretul.