De ce nu trebuie să arunci codițele de la căpșuni. Au o proprietate unica

Căpșunile sunt delicioase și pot fi savurate în numeroase combinații. De la deserturi sofisticate, la simplul bol cu fructe, nu mulți sunt cei care pot rezista tentației. Dacă până acum însă ai aruncat deoparte codițele, află că acestea sunt totuși comestibile și au mai multe beneficii pentru sănătate.

Studiul a demonstrat cum coditele de capsuni combat durerile articulareCercetătorii de la Universitatea din Padova au descoperit că nedoritele codițe ajută la calmarea durerilor articulare și a inconfortului gastro-intestinal avand o puere terapeutica mai mare decat a multor medicamente obisnuite. Cum este la modă aromatizarea apei cu diferite fructe, același lucru s-ar putea face cu codițele de la căpșuni. Ele se infuzează în apă caldă, se filtrează lichidul, se lasă la răcit și se consumă.

 

Efecte digestive extraordinare

Ceaiul din codite si frunze de căpșuni este mai puțin popular, însă benefic pentru îmbunătățirea digestiei și ameliorarea simptomele tulburărilor gastro-intestinale. Frunzele conțin taninuri, compuși vegetali care ajută la reglarea sistemului digestiv. Ceaiul reduce greața, balonarea sau crampele abdominale.

Diuretic natural
Tot sub formă de ceai, frunzele de căpșuni acționează ca un astringent și diuretic natural, având totodată proprietăți dezinfectante. Amestecate în infuzie cu frunze de afin, de mure sau zmeură au un gust foarte plăcut. Decotul din frunze și rădăcini de căpșuni este indicat în cazul bolilor de ficat, hipertensiune sau boli ale rinichilor.

Artrita

Compușii din frunze atenuează durerea și inflamarea asociate cu artrita și reumatismul, protejând articulațiile de procesele degenerative. Artrita este o afecțiune cronică comună în care inflamația articulațiilor este cauzată de retenția de lichid în exces în țesuturi, care cauzează rigiditate, durere și pierderea parțială a mobilității. Frunzele de căpșuni acționează ca un compus anti-inflamator.

Febră și răceală
Pulberea de rădăcină de căpșuni reduce inflamația de la nivelul căilor respiratorii, iar gargara combinată cu frunze ajută la expectorație, ameliorând tusea.

Aport de vitamine si minerale
Frunzele conțin cantități mai mici decât fructul de vitamine și minerale, precum vitamina C, calciu și fier, importante pentru sănătate și menținerea în parametrii normali a multor din funcțiile organismului.

Cum le mai poți utiliza
Aromatizează apa pe care o bei, pregătind o infuzie cu frunze de căpșuni. Se filtrează lichidul, se lasă la răcit, apoi se consumă.
Adaugă-le într-un smoothie, pentru un plus de savoare.
Pregătește un oțet pentru salate presând câteva căpșuni cu codițe într-un bol, peste care adaugi oțet de vin alb. Se pune amestecul la foc 1 minut, apoi se lasă la răcit.

Sursa