10 motive pentru a adauga prazul in ratia alimentara

Primavara e momentul ideal pentru a schimba obiceiurile alimentare. Iar pentru ca trecerea la meniul nou sa fie confortabila, va sfatuim sa adaugati in ratie superprodusele de primavera. In articolul present vom vorbi despre unul dintre ele, si anume – despre praz.

Care e beneficiul prazului pentru organismul nostru?

Are putine calorii

Printre alte proprietati utile ale prazului putem mentiona valoarea lui calorifica joasa. Adaugand acest dar al naturii in ciorbe, tocane si piureuri, puteti fi linistiti – nu va dauna siluetei. Prazul contine 90% de apa si o leguma medie are doar 38 de calorii.

Contine fier

Prazul  se slaveste prin continutul sporit al vitamininelor A si C, precum si calciu si fibre dietice. Dar o atentie deosebita merita continutul de fier in acest produs. Primavara devreme acest microelement ajuta organismul sa lupte cu diferite tipuri de anemii. Acest process are loc din contul sintezei hemoglobinei, care se activizeaza sub actiunea fierului.

Proprietati afrodiziace

De rand cu usturoiul si telina prazul inca demult e cunoscut  prin actiunea sa benefica asupra atractiei sexuale. Expertii recomanda sa fie adaugat in piureuri si ciorbe. Cu siguranta, astfel de bucate de primavara vor aduce folos nu doar libidoului dumneavoastra, dar si intregului organism.

Beneficii pentru digestie

Datorita structurii lor fibroase frunzele de praz au o actiune benefica asupra tractului digestiv. E dovedit, ca acest dar al naturii contribuie la redispersarea bacteriilor in intestine, micsorand balonarea.

Micsoreaza tensiunea arteriala ridicata

Superprodusul de primavara e de neinlocuit si pentru oamenii cu tensiunea arteriala ridicata. Beneficiul prazului in cazul dat se explica prin saturarea organismului cu caliu, care contribuie la normalizarea indicilor tensiunii.

Pentru eficacitate si nervi tari

Magneziul, fosforul si acidul folic care se contin in praz, asigura functionarea normala a sistemului nervos. In plus, produsul amelioreaza concentrarea atentiei, memoria si capacitatea creierului de a prelucra volume mari de informatie.

Impotriva colesterolului

La calitatile valoroase ale prazului poate fi atribuita de asemenea si capacitatea sa de a influienta nivelul de colesterol rau in sange. Acest produs impiedica absorbtia colesterolului in intestine, protejand organismul nostru de formarea placilor aterosclerotice.

Actiune antiseptica

Printre altele, prazul este renumit pentru proprietatile sale anti-inflamatorii puternice. Cu acest produs vindecatorii din popor trateaza asa boli, cum ar fi guta, artrita si inflamarea tractului urinar.

Pentru sanatatea ochilor

Beneficiul prazului consta de asemenea in continutul de carotenoizi, luteina si zeaxantina, care sunt necesare organismului pentru mentinerea sanatatii organelor vederii. Deosebit de actual e consumul prazului  pentru oamenii care petrec mult timp in fata calculatorului.

Beneficiu pentru organelle respiratorii

Uleiurile esentiale ce se contin in praz  nu numai ca linistesc sistemul nervos, dar si exercita o actiune benefica asupra sistemului respirator. Anume din aceasta cauza prazul se recomanda sa fie inclus in meniul persoanelor cu boli cronice ale organelor respiratorii, precum si a celor ce sufera de raceli frecvente.