Mararul – Calitati nebanuite

Dincolo de gustul placut pe care il are, mararul merita sa fie consumat si din motive de sanatate, deoarece este plin de proprietati benefice pentru organismul uman. Acestea se datoreaza compusilor organici, vitaminelor si mineralelor din marar. Mararul contine cantitati semnificative de vitamina A si vitamina C, acid folic, fier si mangan.

Mararul - Calitati nebanuite

Protejeaza sanatatea oaselor: mararul este o planta care contine mult calciu, mineral recomandat pentru buna functionare si pentru sanatatea sistemului osos. Una dintre bolile asociate carentei de calciu este osteoporoza, pe care o poti preveni consumand alimente bogate in calciu.

Are proprietati antibacteriene: mancand marar, lupti impotriva infectiilor interne si externe. In culturile stravechi, semintele de marar erau aplicate pe rani pentru prevenirea infectiilor.

Lupta cu radicalii liberi: fructele si legumele viu colorate au capacitatea sa protejeze corpul de actiunea radicalilor liberi, prevenind bolile de inima, cancerul si alte afectiuni grave.

Ajuta digestia: mararul are proprietati care imbunatatesc functiile sistemului digestiv. Impiedica aparitia halenei si a refluxului gastro-esofagian, calmeaza durerile de stomac, previne diareea si contine fibre dietetice, benefice pentru sanatatea sistemului digestiv. Mararul induce pofta de mancare si contine uleiuri esentiale care stimuleaza si activeaza secretia biliara si sucurile digestive.

Trateaza sughitul: daca amesteci o lingura de marar proaspat cu apa fierbinte, apoi strecori si bei lichidul obtinut, vei scapa de sughit. Acelasi efect il vei obtine si daca vei sorbi de cateva ori zeama de muraturi, care contine si marar.

Alunga durerile de cap: mararul este folosit ca remediu pentru durerile de cap, inca din Antichitate. Apeleaza la aceeasi metoda ca cea pentru calmarea sughitului si vei scapa si de durerile de cap.

Trateaza insomnia: uleiurile esentiale din ierburi precum mararul au, printre altele, si un efect sedativ si hipnotic. Flavonoizii si vitaminele din complexul B prezente in marar, activeaza secretia unor enzime si hormoni care induc o stare de calm si de relaxare, astfel incat vei dormi mai bine.

Previne artrita: mararul este recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii. El ajuta in reducerea inflamatiei si a durerii asociate artritei reumatoide si gutei.

Eficient asupra tulburarilor menstruale: flavonoizii din uleiurile esentiale existente in marar stimuleaza secretia unor hormoni care ajuta la reglarea ciclului menstrual, la femei.

Protejeaza cavitatea bucala: semintele si frunzele de marar improspateaza respiratia si protejeaza cavitatea bucala. Uleiurile esentiale din marar au proprietati germicide, antioxidante si dezinfectante, in natura, de aceea te vor apara de microbi, in timp ce antioxidantii vor limita actiunea radicalilor liberi asupra gingiilor si a dintilor.

Alte beneficii: consumul de marar creste rezistenta organismului si ajuta la eliminarea toxinelor, a sarii si a apei in exces, din organism.

Sursa

Citeste si: