Leurda detoxifică ficatul şi curăţă sângele. Află şi alte beneficii!

Unul dintre motivele pentru care iubim primăvara este acela ca ne dă posibilitatea să avem mai multă grijă de organismul nostru, să-l hrănim cu alimente pline de substanţe benefice şi să-l curăţăm de grăsimile şi toxinele care au pus stăpânire pe el.

Ştii cum se spune: “Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă”, ceea ce înseamnă că dacă primăvara îţi pune la dispoziţie alimente fantastic de sănătoase, este de datoria ta să le procuri şi să le consumi pentru a-ţi îmbunătăţi starea generală.

Leurda sau usturoiul sălbatic, după cum i se mai spune în anumite zone, este unul dintre miracolele primăverii şi este incredibil cât de multe vitamine, minerale şi substanţe benefice se pot ascunde în câteva fruze verzi.

Un consum regulat de leurdă primăvara te ajută să-ţi detoxifici ficatul de toxinele care îi scad randamentul, dar în acelaşi timp contribuie şi la curăţarea sângelui de colesterolul rău care are o plăcere imensă de a-ţi produce boli cardiovasculare.

Vitaminele (A, B, C) şi mineralele (calciu, cupru, fier, fosfor, sodiu) din leurdă fac ca această plantă să aibă şi alte beneficii pentru sănătate.

Leurda previne cancerul

Frunzele de leurdă conţin substanţe cu efect antitumoral care protejează celulele organismului de îmbolnavire. De asemenea, leurda poate încetini şi chiar stopa dezvoltarea celulelor canceroase.

Previne afecţiunile renale

Leurda are un efect diuretic şi este deosebit de eficientă în prevenirea afecţiunilor renale. Această minunată plantă curăţă rinichii şi vezica urinară de sedimentele minerale şi contribuie la eliminarea acidului uric în exces.

Vindecă micozele vaginale

Te supără o micoză vaginală? Atunci dizolvă în apă câteva linguri de tinctură de leurdă şi fă-ţi spălături vaginale cu această soluţie. Datorită substanţelor cu acţiune antibacteriană şi antifungică, leurda poate trata cu succes şi micozele unghiilor, dacă aplici comprese cu tinctură de leurdă pe locurile afectate.

Previne apariţia Alzheimerului

Alzheimerul este o afecţiune degenerativă a creierului pentru care încă nu s-a găsit un tratament vindecător. Printr-un consum regulat de leurdă poţi preveni apariţia Alzheimerului şi a demenţei mai târziuîn viaţă. De asemenea, leurda conţine substanţe care sporesc activitatea creierului şi stimulează memoria şi concentrarea.

Ameliorează afecţiunile gastrointestinale

Leurda poate ameliora diverse afecţiuni gastrointestinale, de la simple indigestii şi balonări, până la dizenterie şi diaree acută. Dacă te confrunţi cu viermi intestinali, trebuie să ştii că leurda are capacitatea de a-i combate eficient.

Diminuează efectele nocive ale nicotinei în organism

Dacă eşti fumătoare şi vrei să reduci efectele nocive ale nicotinei în organism, ar fi bine să îndrăgeşti leurda, întrucât aceasta conţine substanţe care anihilează o parte din acţiunea nicotinei asupra organismului. De asemenea, dacă te-ai lăsat de fumat sau vrei să te laşi de acest obicei periculos, leurda îţi poate face treaba mai uşoară.

Cum consumi leurda

Leurda îţi furnizează toate substanţele benefice atunci când o consumi în stare proaspătă, însă prin preparare termica, îşi pierde calităţile. Leurda este o plantă cu care poţi aşezona sosuri, dressinguri şi salate, aşa cum ai face cu pătrunjel, mărar, ceapă verde sau usturoi verde.

Contraindicaţii la leurdă

Consumul de leurdă nu îţi este recomandat dacă alăptezi sau dacă ai gastrită hipoacidă.

Tu ştiai câte proprietăţi benefice are leurda? Obişnuieşti să o consumi?

Sursa