Greseli care ne afecteaza (grav) sanatatea

 

Greseli care ne afecteaza (grav) sanatatea – Ştim că nu e bine să fumăm, să mâncăm fast-food sau să luăm medicamente fără să cerem sfatul medicului. Cu toţii cădem în asemenea păcate uneori, însă, dacă unele sunt lesne de trecut cu vederea, altele ne îmbolnăvesc. Tu te regăseşti în cele de mai jos?

Te aşezi pe toaletele publice

Nu-i chiar aşa de rău, dar…Fie că e vorba de cele din gări, aeroporturi, malluri sau de toaleta pe care o foloseşti în comun cu alte câteva zeci de colege la birou, riscurile nu lipsesc. Totuşi, e mai bine să te aşezi pe capac decât să-ţi forţezi muşchii pelvieni încercând să stai la distanţă de el. Dacă nu e vizibil murdar, şansele să te pricopseşti cu vreo boală cu transmitere sexuală sunt aproape nule, însă, ca să fii sigură, curăţă bine capacul cu un gel dezinfectant sau cu şerveţele umede antibacteriene şi trage apa înainte să foloseşti closetul.

Înghiţi calmante ca pe bomboane

Eşti în pericol! Cum îţi dă târcoale o durere de cap sau te agasează durerile menstruale, te duci la cutia cu pastile şi cauţi un analgezic. Dacă sunt disponibile fără reţetă nu înseamnă că poţi lua calmante fără nici un risc. Pe lângă faptul că produc multe probleme dacă le combini cu alte medicamente sau cu alcool, pe termen lung afectează ficatul sau rinichii. Aşadar, mergi la medic şi încearcă să înlături, înainte de toate, cauza durerii!

Nu-ţi cureţi bine dinţii

Eşti în pericol! Dimineaţa eşti pe fugă, iar seara abia aştepţi să te bagi în pat, aşa că spălatul dinţilor durează mai puţin de un minut, timp în care mai degrabă împrăştii bacteriile prin gură în loc să le elimini. Un periaj corect şi eficient trebuie să dureze vreo două minute, suficiente ca să acorzi atenţie fiecărui dinte în parte. Şi nu-i destul! Folosirea aţei dentare măcar o dată pe zi previne tartrul şi parodontoza. La final, mai ales dacă suferi deja de vreo afecţiune gingivală, clăteşte cu apă de gură. Nu faci nimic din toate astea? Dinţii tăi sunt în real pericol.

Nu mergi la medic

Eşti în pericol! Îţi spui că stai bine cu sănătatea şi că n-are rost să mergi la control. Oricât de bine te-ai simţi, măcar o dată pe an programează-te la medicul de familie. El o să-ţi recomande analize de sânge şi urină care scot la iveală o mulţime de boli, o să-ţi măsoare tensiunea arterială şi o să te trimită la specialişti pentru alte analize de care poate depinde viaţa ta.

Nu iei micul dejun

Nu-i chiar aşa de rău, dar... Abia îţi ajunge timpul să te îmbraci, aşa că prima masă a zilei e amânată de obicei până ce ajungi la serviciu. Acolo dai de treburi şi aşa vine ora prânzului fără să te fi atins de mâncare. Obiceiul e mai dăunător dacă bei cafea pe stomacul gol. Pe lângă riscul de ulcer, cresc şansele să te îngraşi, pentru că organismul va recupera energia necesară împingându-te să mănânci mult şi nesănătos la celelalte mese.

Uiţi de contraceptive

Nu-i chiar aşa de rău, dar… Dacă nu-ţi aminteşti să iei pilula contraceptivă în 24 de ore şi faci sex, apare riscul unei sarcini, aşa că în următoarele şapte zile ar fi bine să foloseşti prezervativ. Periculos este şi să apelezi mai mult de 2-3 ori pe an la pilula de-a doua zi. Aceasta poate duce la dereglări ale ciclului menstrual, plus alte efecte secundare.

Nu ieşi deloc la aer

Nu-i chiar aşa de rău, dar… Mergi doar cu maşina, iar cea mai mare parte din zi ţi-o petreci la birou? Mai mult ca sigur îţi lipseşte vitamina D, fără de care calciul nu este asimilat de organism. Ca să ai oase şi muşchi puternici, pielea ta trebuie să fie văzută de soare măcar 15 minute pe zi. Sau ia, dar numai la indicaţia medicului, suplimente de vitamina D.

Stai pe scaun toată ziua

Eşti în pericol! Dacă asta eşti nevoită să faci vreme de opt ore pe zi la serviciu, rişti să ai celulită, varice, probleme cu coloana, diabet, boli de inimă. Ba chiar există un studiu conform căruia femeile care petrec peste şase ore pe zi pe scaun mai mulţi ani la rând au un risc de deces timpuriu cu peste 30% mai mare. Pleacă de la birou în pauza de masă ori încearcă să faci măcar un mic repaus zece minute la fiecare oră de stat pe scaun.

Fumezi

Eşti în pericol! Bunicul tău a trăit 90 de ani, deşi fuma un pachet de ţigări pe zi? Poate n-ai moştenit genele lui norocoase. 90% din cazurile de cancer pulmonar sunt produse de fumat, iar asta nu-i o glumă, ci lucru dovedit.

Sursa