Te expui prea mult în social media? Iată consecințele

Te expui prea mult în social media? Iată consecințele

Odată cu apariţia reţelelor sociale, vieţile oamenilor s-au transformat. Un fel de concurenţă acerbă pare să guverneze profilele publice. Numai că goana după prieteni mulţi ȋn listă’ ori like-urile urmărite regulat nu dovedesc prestigiul sau respectul pe care cineva ȋl poate primi. Din contră. Te expui prea mult în social media? Iată consecințele:

Specialiștii spun că în spatele expunerii excesive pe social-media stau niște nevoi neȋndeplinite și uneori goluri adȃnci ce se cer a fi umplute cumva, cu ceva…

Despre partea ascunsă a expunerii pe social-media sunt multe de spus. Ȋn primul rȃnd, nevoia de a fi apreciat, văzut de ceilalţi, recunoscut, cautarea validării ȋn acest spaţiu deschis al reţelelor sociale. Dacă ȋn viaţa reală ȋntȃlnim oameni reali, cu problemele lor, cu rolurile lor, ȋn spaţiul virtual toată lumea pare a fi ȋn Paradis. Sunt postate cele mai reușite fotografii, cele mai frumoase momente petrecute prin locuri frumoase, ȋn compania altor persoane. Aparent, urmărind un profil, indiferent al cui, am putea crede că viaţa este perfectă. Desigur, este doar o iluzie. Cu cȃt postările sunt mai dese, cu atȃt nevoia celui care așteaptă like-uri pentru a fi văzut de alţii este mai mare.

Pe de altă parte, comparaţiile cu ceilalţi care pot fi priviţi ca superiori’ deoarece au job bine plătit sau ȋși pot permite vacanţe frumoase pot duce la frustrări, complexe de inferioritate și chiar depresie.

Ȋn afară de aceste aspecte, ultra expunerea pe social media vine la pachet cu o serie de evenimente neplăcute care, statistic vorbind, sunt ȋn creștere. Violurile, pedofilia, rata criminalităţii au crescut ȋn ultimii ani, deși tehnologia a avansat. Ce se ȋntȃmplă?

Expunerea publică ȋnseamnă că, atunci cȃnd oamenii sunt ȋn vacanţă și postează fotografii din ţări și locuri exotice, ȋși asumă că fac public faptul că lipsesc de acasă. Adică din acel loc din care cu alte ocazii au postat alte fotografii și chiar adresa. Nici nu e de mirare că majoritatea furturilor din locuinţe se produc ȋn perioadele concediilor.

Un alt dezavantaj al expunerii pe social media ȋl reprezintă siguranţa copiilor. Ȋn dorinţa imensă de a se lăuda cu realizările copiilor, părinţii nu se gȃndesc că ȋi expun unor pericole majore. Mulţi pedofili, violatori sau criminali ȋși aleg victimele de pe reţelele sociale. Au fot găsite adesea ȋn casele lor fotografii cu copiii-victime, descărcate din social media. Au fost identificate școli la care copiii ȋnvaţă din fotografiile părinţilor, precum și alte locuri pe care aceștia le frecventează. Și cine este mai vulnerabil decȃt un copil?

Din păcate, pericolele sunt adesea ignorate, iar reţelele sociale sunt privite ca mijloace de deconectare de la viaţa reală, un fel de evadare ȋntr-o lume ȋn care toată lumea este prietenă’. Este adevărat că folosirea lor aduce și beneficii omului modern, ȋnsă numai dacă sunt utilizate corespunzător, punȃnd și respectȃnd limite, ȋn așa fel ȋncȃt expunerea pe social media să nu dăuneze vieţii personale.

Sursa