Studiu: 5 minute de exerciții de respirație îmbunătățesc starea de spirit și calitatea somnului

Un nou studiu aleatoriu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Stanford a constatat că cinci minute de exerciții zilnice de respirație pot avea același impact pozitiv asupra stării de spirit și a nivelurilor de anxietate  precum și cinci minute de meditație. Astfel, dacă nu  reușiți să practicați meditația, puteți încerca o metodă alternativă la fel de eficientă.

Pentru a testa această ipoteză, oamenii de știință au recrutat 108 voluntari, care au fost împărțiți în patru grupuri. Primul grup a făcut meditație conștientă, iar celelalte trei au făcut exerciții de respirație:

  1. Respirații ciclice – o inspirație normală timp de 4 secunde, apoi o a doua inspirație pentru a mai lua puțin aer (1 secundă), urmată de expirație lentă timp de 8 secunde. Timpul îl poți ajusta după plac, important e să menții proporțiile.
  2. Respirație cutie – inspirație → ținere a respirației → expirare → ținere a respirației, fiecare etapă durează același număr de secunde. Pentru a fi mai ușor, imaginați-vă că vă deplasați într-un pătrat, în care fiecare parte este responsabilă pentru o acțiune.
  3. Hiperventilația ciclică urmată de o reținere a respirației  – inspirați timp de două secunde, expirați pentru una (sau mai multe valori). Repetați de 30 de ori, apoi țineți respirația timp de 15 secunde.

Participanții au raportat zilnic starea lor de spirit și au fost colectate și date despre ritmul cardiac, ritmul respirator și calitatea somnului. Somnul a fost analizat folosind brățările inteligente WHOOP.

Toate cele patru metode au avut un efect pozitiv asupra stării de bine și a somnului comparativ  cu starea de la începutul experimentului. Cercetătorii au remarcat o scădere a nivelului de anxietate  în toate cazurile.

Tehnica suspinelor ciclice s-a dovedit a fi cea mai eficientă. Participanții din grupul cu această metodă nu numai că au raportat o îmbunătățire mai vizibilă a stării, dar au sărit mai rar peste  exerciții în comparație cu membrii altor grupuri. Eficacitatea celorlalte metode a fost la fel de valoroasă: meditația mindfulness a lăsat loc respirației cutie și hiperventilației ciclice, dar nu cu mult.

Într-o lucrare dedicată rezultatelor studiului, autorii sugerează că exercițiile de respirație pot fi mai funcționale și mai eficiente pentru sănătatea mintală decât meditația, deși și ea poate rivaliza cu antidepresivele în tratamentul anxietății.