Spălătoriile în SUA: de ce americanii nu-și permit o mașină de spălat?

Întâlnirea oamenilor cunoscuți în spălătorii, discuțiile însoțite de zumzetul mașinilor de spălat – toate acestea nu sunt o invenție a scenariștilor de film americani, ci viața reală din Statele Unite. Pentru că există spălătorii publice rapide și ieftine, puțini americani își cumpără mașini de spălat. Astăzi ne-am propus să descoperim de ce spălătoriile sunt atât de populare în străinătate și de ce puțini oameni aleg să-și cumpere aceste electrocasnice.

Pentru prima dată, astfel de servicii au început să fie furnizate în Statele Unite încă din secolul al XIX-lea. Atunci hainele erau trimise la spălătorii în cutii, deoarece nu exista autoservire. Cu toate acestea, în 1934, în Texas a apărut prima spălătorie, unde o persoană putea pune de sine stătător rufele în mașinile de spălat. De fapt sistemul nu s-a schimbat prea mult de atunci.

 

Astăzi, există spălătorii în aproape fiecare oraș din Statele Unite, multe dintre ele lucrând non-stop. Majoritatea americanilor își spală rufele cam o dată pe săptămână, alții mai des. De notat este faptul că mulți nu trebuie să parcurgă distanțe mari în căutarea spălătoriilor – cel mai des acestea sunt amplasate chiar în subsolul blocurilor locative.
Procesul de spălare într-o spălătorie nu este diferit de cel de acasă, cu excepția faptului că trebuie să achitați pentru acest serviciu. Spălătoriile americane au mașini atât pentru spălat, cât și pentru uscare.

 

De ce americanii nu-și cumpără mașini de spălat?
Unul dintre principalele motive pentru care americanii nu își cumpără propriile mașini de spălat este faptul că majoritatea locuiesc în apartamente închiriate și nu vor să poarte cu ei o unitate atât de mare atunci când se mută. De obicei, proprietarul pune la dispoziție toate dispozitivele necesare pentru confort, a căror listă nu include o mașină de spălat.

În SUA, există anumite riscuri asociate cu instalarea unei astfel de mașini, pe care proprietarii de apartamente încearcă să le evite. Deci, de multe ori o mașină de spălat poate duce la supraîncărcări ale rețelei și scurtcircuite, sau poate, de asemenea, inunda vecinii. În Statele Unite, pentru astfel de incidente, amenzile și plățile pentru prejudiciul cauzat sunt destul de usturătoare , iar procedurile legale pot fi foarte îndelungate.
Lipsa unei mașini de spălat rufe reduce, de asemenea, costurile serviciilor comunale, deoarece spălarea rufelor în spălătorie este mult mai ieftină decât plata costurilor de energie electrică și apă pentru spălatul acasă. Mai mult, întâlnirea cunoștințelor în spălătorii a devenit deja o parte a codului cultural al americanilor, ceea ce face posibil să considere această activitate ca parte integrantă a vieții.

Sursa