Soluții de îndepărtare a petelor dificile de pe haine eficient și rapid

De multe ori ne luptăm cu teribilele pete de pe haine! Din această cauză ne “pierdem” atât dispoziţia cât şi unele piesele vestimentare. Îţi propunem câteva sfaturi legate de îndepărtarea petelor dificile de pe hainele tale. Nu sunt sfaturi greu de urmat şi merită cu siguranţă încercate. 

Petele de unt

Ai pătat o haină cu unt? Atunci curăţă repede locul cu apă caldă şi săpun. Apoi pune fierul de călcat încălzit pe pată, dar numai după ce ai pus o foaie subţire de hârtie pe ţesătură. Iar dacă piesa e din mătase, atunci pudreaz-o repede cu talc, pentru a absoarbe grăsimea. După care spală haina cu apă şi săpun.

Petele de vin roşu  

Dacă te lupţi cu această problemă, toarnă peste pată orice fel de alcool incolor (vodkă, ţuică sau alcool pur). Apoi pune haina la înmuiat în apă călduţă cu detergent, pentru 30 de min.

 

Petele de suc de fructe 

Petele de suc se pot îndepărta uşor cu ajutorul unui amestec de alcool cu amoniac. După care haina trebuie clătită foarte bine cu apă călduţă. Iar dacă ai lăsat pata să se usuce, atunci aplică pe ea glicerină (1-2 ore), după care adaugă câteva picături de oţet (5-10 min) şi clăteşte foarte bine.

 Petele de cafea

Cafeaua de dimineaţă ţi-a lăsat urme pe cămăşă sau sacou? Încearcă să ştergi pata cu o cârpă îmbibată în apă minerală gazată, după care lasă materialul aproximativ o oră, în apă cu foarte multă sare. Apoi spală şi clăteşte bine haina.

Petele de ciocolată sau cacao

Cu un tampon de vată înmuiat în glicerină freacă bine pata murdară de ciocolată sau cacao. Această procedură o poţi face pe orice fel de ţesătură. După 10 min. spală articolul vestimentar în apă călduţă.

Petele de grăsime şi ulei 

Petele de ulei se pot îndepărta prin frecare cu un şerveţel înmuiat în alcool sau acetonă, dar trebuie să fii atentă la hainelor colorate, căci există riscul decolorării. În cazul ţesăturilor de mătase, petele de grăsime pot fi uşor îndepărtate prin înmuierea materialului într-o soluţie în care ai dizolvat multă sare şi amoniac.

Petele de transpiraţie 

Neplăcutele şi urâtele pete de transpiraţie se pot scoate uşor cu o soluţie formată din apă şi oţet. Toarnă această compoziţie peste pată şi lasă 10-15 minute, după care spală haina cu apă caldă şi detergent.

Petele de ruj 

Ai fost neatentă şi ţi-ai pătat haina de ruj? Tamponează uşor urmele de ruj, fără a freca, cu un disc de vată înmuiat în alcool. Imediat după aceasta, spală piesa vestimentară cu apă caldă şi detergent. Iar dacă rujul este foarte rezintent, încearcă să îndepărtezi pată cu ajutorul fixativului de păr. După ce ai aplicat fixativul, pune haina la înmuiat în apă caldă şi detergent, pentru 10 min. Această metodă o poţi folosi şi pentru petele de cerneală şi vin.

Petele de fond de ten

Desele pete de fond de ten… se pot îndepărta prin frecarea uşoară cu miez de pâine a zonei “suferite”.

Petele de cerneală sau pix 

Dacă petele sunt proaspete le poţi îndepărta uşor prin frecare cu lapte. Ţine porţiunea pătată în lapte fierbinte sau aplică pe pată câteva picături de lapte fierbinte. O altă metodă ar fi să înmoi haina în zeamă de lămâie încălzită ori într-o soluţie dintr-o linguriţă de sare de lămâie şi 200 ml apă călduţă. Pentru petele de pix, se mai recurge şi la varianta frecării petei cu alcool.

Petele galbene de pe haine 

Poţi îndepărta petele galbene de pe haine, cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Freacă locul cu o soluţie de bicarbonat cu apă, apoi lasă aproximativ o oră la înmuiat în aceeaşi soluţie. După aceasta spală articolul vestimentar.

Petele de iarbă

Îndepărtează pata prin aplicarea unei soluţii formată din zeama unei lămâi şi puţină apă, lasă 20 de minute, apoi spăla haina cu apă caldă şi detergent. O altă metodă ar fi frecarea cu spirt fierbinte.

Petele de rugină

Te lupţi cu petele de rugină? Află că zeama de lămâie şi fierul de călcat este salvarea ta numărul unu în această situaţie.  Stropeşte pata cu zeamă de lămâie, după care calcă un pic zona “afectată”. Dar ai grijă să nu fie prea fierbinte, pentru a nu arde haina. După spală articolul.

Guma de mestecat 

O metodă rapidă şi foarte eficientă, pentru urmele de gumă de mestecat este cea la congelator. Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să îngheţi pata. Cum faci asta? Aplică o bucată de gheaţă chiar pe zona cu gumă. După ce se solidifică, dezlipeşte-o cu ajutorul unui cuţit. Dacă au mai rămas urme, clăteşte bine cu oţet.

Sursa