Legume care își păstrează nutrienții atunci când sunt gătite

Legumele crude sunt preferate în dietă datorită aportului semnificativ de fibre dietetice și nutrienți pe care îl aduc organismului. Potrivit specialiștilor în domeniu, anumite legume își păstrează valorile nutritive chiar dacă sunt supuse prelucrării termice: prin urmare, le poți consuma atât crude cât și fierte!

Legume care își păstrează nutrienții atunci când sunt gătite

Mulţi dintre nutrienţii din plante sunt adeseori mult mai greu de absorbit de organism. Căldura poate ajuta la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la eliberarea antioxidanților din legume, care devin disponibile procesului de absorbţie din sistemul digestiv”, spune Mel Wakeman, expertă în nutriţie şi lector în domeniul fiziologiei aplicate la Birmingham City University.

Iată care sunt aceste legume:

Roșiile

Probabil le consumi crude, fie în salate, în sandvișuri sau cu brânză. Trebuie să știi că roșiile sunt foarte sănătoase crude, dar și fierte. Absorbția de licopen crește cu până la 30% dacă acestea sunt consumate gătite. Le poți găti sub forma de supe, paste cu sos de roșii sau pur și simplu înăbușite la abur.

Ardeii grași

Roșu, galben, portocaliu sau verde, ardeiul gras este bogat în antioxidanți și conține licopen exact ca și roșiile. Evită să consumi ardeii umpluți cu carne și orez, întrucât reprezintă o asociere nepotrivită. Poți găti ardeii la abur sau la cuptor, pentru că acest lucru va spori absorbția de licopen. Poți combina ardeii copți cu sos de roșii.

Ciupercile

Mulți se feresc de consumul de ciuperci, mai ales cele crude, deoarece îngreunează digestia. După gătire, lucrurile se schimba. Le puteti prepara la abur, la grătar sau la cuptor. Ciupercile pot fi combinate în salate, supe, sandvisuri sau le poti consuma simple, daca le coci la cuptor.

Morcovii

Punerea morcovilor în orice mâncare este clar justificată. Poți consuma morcovii cruzi dar și fierți. Cei cruzi sunt puțin greu de digerat, iar prin gătire se absoarbe o cantitate și mai mare de beta-caroten, un antioxidant extrem de puternic care se transforma apoi în vitamina A. Poți consuma morcovii ca garnitură ca garnitură, copți, fierți sau la abur și chiar sub formă de supă-cremă. Îi poți combina foarte bine și cu verdeață, ardei grași și roșii. În asemenea combinații ajută foarte mult și la detoxifierea ficatului.

Spanacul

Bogat în calciu, fier și magneziu, spanacul, prin gătire, își triplează cantitatea de calciu absorbită. Poți prepara supe din spanac sau îl poți prepara la abur.

Varza

Poate fi considerată cel mai mare inamic al colesterolului, este bogată în fibre, ceea ce ajută la îmbunătățirea digestiei și tranzitului intestinal, iar metabolismul este accelerat ușor. Varza este sănătoasă atât crudă cât și fiartă.

Nu lăsa prea mult aceste legume la fiert, pentru că un timp prea îndelungat, dimpotrivă, ar scădea valorile nutriționale. Ideal este să le înăbuși câteva minute la abur!

Sursa

Citeste si: