Eşti mamă de fetiţă? Dărâmă prejudecăţile şi creşte o luptătoare

 

Eşti mamă de fetiţă? Dărâmă prejudecăţile şi creşte o luptătoare

Fetele sunt delicate, trebuie să rămână extrem de feminine, societatea le marginalizează, unicul lor rol este să se căsătorească, să facă un copil şi să facă compromisuri de dragul unei căsnicii ,,reuşite’’…

Iată doar câteva dintre cele mai mari prejudecăţi ale societăţii, în ce priveşte femeile.

Şi dacă ar fi doar prejudecăţi, ar fi bine. Însă sunt adoptate, cel mai adesea, tocmai de mamele de fetiţe. Practic, în numeroase cazuri fetiţele cresc cu un tipar pe care nu cred că au voie să îl depăşească, nu îndrăznesc să deranjeze, nu ştiu că există mai multe soluţii. Eşti mamă de fetiţă? Dărâmă prejudecăţile şi creşte o luptătoare

Se complac, acceptă suferinţa ca pe un lucru absolut firesc şi, pentru a mai uita de probleme, se autoconving ca asta e viaţa şi acesta este rolul lor în lume.

Îţi propun să oprim acest cerc vicios.

Dacă eşti mamă de fetiţă, acest articol este pentru tine. Vreau să dărâmăm prejudecăţile, să ne învăţăm copiii că sunt extraordinari şi liberi. Îţi propun să alegi să creşti o luptătoare.

Yoon Im Kane, psihoterapeut, fondator și director executiv al Serviciului de psihoterapie Mindful susţine faptul că, din păcate, fetele sunt crescute să fie doar empatice, ascultătoare, supuse şi să renunţe la visurile lor, pentru a nu deranja în societate.

Stop!

Cum să creşti o luptătoare – 3 metode care chiar dau rezultate

Încă din primii ani de viaţă, prejudecăţile înconjoară fetele. Dacă e fată, o îmbrăcăm în roz, dacă e fetiţă nu va face fotbal, o dăm la balet, dacă e fată trebuie să înveţe să fie suportul perfect al viitorului soţ.

Practic, dacă e fată, va trebui să îşi rezume existenţa la clişee, reguli şi suport pentru împlinirea celorlalţi. Ceea ce e total nesănătos.

Aceste mesaje pot împiedica, inconştient, dezvoltarea sentimentului de capabilitate,valoare şi drept la o viaţă împlinită. Iar la maturitate, eşecul profesional şi personal, renunţarea la planuri şi suferinţa ca stil de viaţă vor deveni o obişnuinţă şi îţi vor transforma fetiţa într-o femeie nesigură, lipsită de stimă de sine, tristă şi frustrată.

Altfel spus, multe mame fac greşeala de a-şi creşte fetele ca pe nişte viitoare învinse. Înainte să le ofere şansa de a realiza ceva, la vârsta adultă fetele ştiu deja că nu au nicio şansă.

Îţi propun câteva metode, care dau rezultate incredibile, prin care să te asiguri că vei creşte o luptătoare.

1. Susţine-i drepturile

Chiar dacă nu va reuşi în tot ce îşi propune şi îşi doreşte, nu îi tăia aripile înainte ca ea să încerce. Încurajeaz-o să experimenteze ce îşi doreşte şi să înţeleagă că merită, că poate şi că e în regulă să iasă din tipare. Eşti mamă de fetiţă? Dărâmă prejudecăţile şi creşte o luptătoare

Dacă vezi că îşi doreşte să facă fotbal, iar visele ei sunt înalte, nu te grăbi să îi spui ca fotbalul e pentru băieţi, să se gândească la altceva. Dă-i voie să decidă ea asta.

Nu o face să se îndoiască de ce ar putea obţine, doar pentru că societatea dă, în anumite situaţii, mai mult câştig de cauză băieţilor.

Chiar dacă va fi învinsă, explicaţia va fi că trebuie să devină şi mai bună, nu că oricum nu avea şanse, pentru simplul fapt că e fată. Te rog să nu faci asta – dacă vrei să creşti o persoană puternică.

2. Învaţ-o să îşi seteze limite

E un subiect pe care nu-l voi dezbate acum, dar care merită atenţie deosebită: mamele care îşi educă fetele să se spună bărbaţilor şi să îndure orice.

Ajută-ţi fiica să stabilească relaţii sănătoase, bazate pe încredere, iubire şi libertate, nu pe supunere, compromis şi suferinţă. Faptul că e fată… nu înseamnă că e mai slabă, că trebuie să renunţe la libertatea de exprimare sau că are mai puţine drepturi.

Învaţ-o să stabilească limite, să ştie când e cazul să pună capăt unei relaţii nocive, cum să nu accepte să îi fie călcată în picioare demnitatea şi scopul ei în viaţă nu este să le facă altora pe plac, ci să fie împăcată cu sine.

3. Susţine-i încrederea în sine

E esenţial să îi spui permanent că e perfectă aşa cum este, că poate face orice îşi propune, că este în regulă să izbucnească şi să îşi exprime sentimentele. Arată-i că nu există limite pentru femei, că şi ele pot face tot ce pot face bărbaţii, încurajeaz-o să fie ea însăşi.

Nu te lupta să o modelezi pe placul societăţii, modeleaz-o pe tiparul unui lider, iar ea va putea schimba viziunea asupra societăţii. E suficient pentru a putea reuşi. Eşti mamă de fetiţă? Dărâmă prejudecăţile şi creşte o luptătoare

Sean Grover, psihoterapeut specializat în comportamentul copiilor şi adolescenţilor, trece lecţia încrederii în sine a fetelor pe primul loc în topul atributelor care le ajuta să reuşească mai departe.

Nu încerca să îi induci ideea că ar trebui să facă precum colega, să se îmbrace ca prietenele ei, să îi placă ce îi place vecinei.

Trebuie să renunţăm definitiv la a mai fi atât de nemulţumiţi de propriii copii şi să începem să îi iubim pentru ce sunt, iar ei vor deveni cea mai bună variantă a lor.

O fată care porneşte la drum cu teamă, lipsa încrederii în sine, nevoia permanentă de comparaţie şi critică distructivă – va fi o viitoare femeie confuză, temătoare, care nu va îndrăzni să se arate aşa cum e.

Ai idee câţi astfel de copii sunt printre noi? Câţi astfel de colegi avem? Câte persoane nu au curajul să fie sincere? Câţi au fost crescuţi să fie orice altceva decât sunt în realitate?

E un motiv suficient de puternic pentru a-ţi învăţa fiica să se iubească şi să înţeleagă că, doar din iubirea de sine poate izvorî adevărata iubire pentru ceilalţi. Înainte de a fi orice altceva, susţine-o să fie fericită.

Ai grijă să îi creşti încrederea în sine prin lucruri simple, dar constante.

  • Nu o compara
  • Complimenteaz-o
  • Spune-i că e în regulă să fie aşa cum simte
  • Spune-i permanent că e puternică

Eşti mamă de fetiţă? Dărâmă prejudecăţile şi creşte o luptătoareDacă e la vârsta adolescentei, n-ar strica să îi spui cât mai des că e frumoasă. Tendinţa de a se compara şi a-şi considera corpul în neregulă…e destul de acută. Nu permite să ajungi în punctul în care să se plângă cât e de nemulţumită de sine.

Fii cu un pas înainte – şi complimenteaz-o, învaţ-o sau susţine-o să îşi creioneze propriul stil şi asigur-o că e perfect în regulă să fie diferită, dacă aşa simte.

Ce ar mai trebui să ştii

Ştii care sunt cele mai puternice frustrări şi reţineri ale fetelor, mai ales ale celor trecute de vârsta preşcolară?

Chiar dacă gândesc altfel, fac aşa cum mi se cere, pentru că vreau ca oamenii să mă placă.

Nu vreau să provoc probleme, așa că sunt cooperantă chiar și atunci când nu sunt de acord cu ce mi se cere.

Mă simt frustrată când trebuie să le fac altora pe plac, în loc să-mi urmez inima, dar nu vreau să supăr pe nimeni.

Ţi se pare în regulă? Mie nu.

Concluzie

Fetele pot face aceleaşi lucruri ca şi băieţii, la fel de bine. Şi, în mod evident, au exact aceleaşi drepturi. Hai să nu le reducem noi. Îţi propun să creştem fete puternice, cu încredere în sine şi capabile să dărâme prejudecăţile şi să îşi croiască viaţa pe care şi-o doresc.

Sursa

Citeste si: