Este timpul să schimbi pământul din ghivece!

Este timpul să schimbi pământul din ghivece!

Din a doua decadă a lunii februarie ziua crește, plantele se bucură de mai multă lumină și simt apropierea primăverii. Înainte să le dea muguri și frunze noi, este timpul să schimbi pământul din ghivece.

Pământul din ghivece trebuie să fie bine mărunțit și afânat, dar în același timp cu o densitate mare, pentru a susține rădăcinile. În comerț nu găsești întotdeauna rețeta perfectă de substrat pentru toate plantele din apartament.

Poți avea în casă citrice și plante exotice care iubesc solul alcalin, dar și plante care preferă solul acid. De aceea, este mai bine să combini tu singură elementele necesare, în funcție de necesitățile plantelor.

De ce este necesară înlocuirea pământului

Înainte de sosirea primăverii, este esențial să împrospătezi pământul din ghivece. Plantele care au beneficiat de pământ bun și fertilizatori în anul precedent, au nevoie doar de un strat nou de pământ la suprafața ghiveciului.

Dar, în ghivecele în care nu ai mai pus pământ proaspăt de ani de zile, este bine să îl înlocuiești aproape integral. Florile de apartament au nevoie de un aport ridicat de minerale pentru a se dezvolta, iar un strat consistent de pământ nou le va asigura nutrienții necesari pentru noul sezon.

Cele mai bune componente pentru pământul din ghiveci
Pentru plante decorative prin frunze

Trebuie să amesteci 60% pământ de flori obișnuit, de bună calitate, 20% mraniță neagră, 10% nisip și 10% turbă.

La baza ghiveciului, este bine să pui un strat subțire de bile din argilă sau un pietriș mărunt, care permite scurgerea apei.

Pentru plante acidofile

Este timpul să schimbi pământul din ghivece!

(azalee, camelie, gardenie, anthurium)

Trebuie să cumperi un amestec special, care are un PH mai mic de 5, și să adaugi 20% nisip, 20% turbă și bobițe albe de perlit.

Acesta din urmă este un compus anorganic și ecologic, care nu se degradează în timp și care are capacitatea de a stoca apa în exces din ghivece. Când pregătești pământul pentru ghiveci, este suficient să adaugi o lingură cu vârf de perlit și să îl amesteci bine.

Pentru cactuși

se recomandă de asemenea un amestec pe bază de turbă de mai multe feluri, în special turbă neagră și turbă roșie. Acest amestec are deja nisip, dar se mai poate adăuga și la baza ghiveciului un strat de un deget, în care poți pune perlit.

Chiar dacă au o creștere lentă, mulți cactuși nu se dezvoltă și nu înfloresc, dacă nu au un substrat bogat în minerale.

Sursa

Citeste si: