Cum să nu te îngrași de sărbători

Cum să nu te îngrași de sărbători

Pare o misiune imposibilă, mai ales dacă preparatele tradiționale sunt preferatele noastre. Și totuși se poate. 

Cozonacii, bomboanele de pom, ciocolata sunt doar câteva dintre tentațiile sărbătorilor de iarnă. La care se adaugă mâncărurile bogate în calorii și băuturile care merg ca unse lângă preparatele tradiționale și încălzesc atmosfera în familie și întâlnirile cu prietenii. Și în plus, ne și mișcăm mai puțin, deci consumul energetic scade și consumul caloric crește, iar kilogramele se adună rapid! Ce este de făcut? Mai mulți specialiști ne dau câteva sfaturi ușor de pus în practică. Rămâne doar să ține cont de ele.

Când, cum și ce mâncăm de sărbători

Cum ar trebui să arate meniul de sărbători ca să-ți menții silueta, dar să te și delectezi cu bunătățile care-ți plac? Dr. Șerban Damian, specialist în nutriție, fondator al Centrului Superfit, ne ajutăa cu cu câteva idei pe care le poți pune în practică în perioada sărbătorilor, legate de: când mâncăm, cum mâncăm și mai ales ce mâncăm. George Forţu, psihologul Centrului Superfit, ne spune care este relația între mâncare și emoțtie. Flavius Ursachi, antrenor la Bodyshape Transformation Center, ne face câteva recomandări pentru micul dejun care nu îngrășă, iar dr. Anca Oltean ne avertizează că în această perioadă crește riscul apariție cariilor! Vrei un program mai strict care să te ajute să depășești sărbătorile cu bine? Dr. Cristian Panaite de la Clinica KiloStop are un program special.

Regula 1

Nimic nu e interzis, însă trebuie să fie cu măsură. O măsură mică! Dr. Șerban Damian ne sfătuiește să gustăm câte puțin din fiecare, dar fără să exagerăm. Secretul succesului: moderația!  “Este în regulă să te bucuri de felurile de mâncare tradiționale, dacă îți plac, dar ai grijă la mărimea porțiilor. În loc de șapte sarmale, mănânca trei. În loc de trei felii de cozonac, alege una singură. Atenție și la caloriile “lichide”, cum ar fi băuturile carbogazoase, sucurile dulci, cocktail-urile, alcoolul, care se adună fără să-ți dai seama.”, spune Dr. Șerban Damian, nutriţionist, fondator al Centrul Superfit.

Regula 2

Mănâncă încet, conștient. Deși regula este general valabila in viata de zi cu zi, ea ar trebui aplicată cu rigurozitate în perioada sărbătorilor. “Dacă tot e sărbătoare și te afli la o masă plină de bunătăți, savurează ce îți pui în farfurie. Fă pauză și lasă tăcâmurile jos între două înghitituri. Mestecă bine, fără grabă, acordând atenție fiecarui fel de mâncare, deoarece senzația de sațietate are nevoie de timp pentru a fi transmisă la creier. Este un sfat pe care ar trebui să-l aplicăm la orice masă, nu doar de Craciun.”,  explică dr. Șerban Damian.“Trebuie să conștientizăm “de ce mâncăm”. Mâncăm pentru că ne este foame, pentru că avem nevoie de nutrienții necesari sau pentru că ne place atmosfera? Mâncăm din solidartate cu cei cu care suntem la masă și care mănâncă, și nu vrem să fim considerați altfel? De obicei dacă refuzi, persoana care a gătit pentru tine se simte lezată, așadar cel mai indicat ar fi să îi spui din start ce cantitate de mâncare ești pregătit să mănânci, și toată lumea este fericită” – ne sfatuiește psihologul George Forţu.

Regula 3

Gătește mai puțin caloric. Orice preparat tradițional are și varianta lui mai dietetică. “Poți face sarmale cu carne de pui, curcan sau carne slabă de porc, salata Boeuf cu maioneză light (sau foarte puțină), poți folosi jumătate din cantitatea de zahăr la cozonac, etc.”, spune dr. Șerban Damian.

Regula 4

Profită de vizite. În general, masa de sărbători înseamnă o adunare în familie, între prieteni. Profită de aceste momente, să vorbești mai mult și să mănânci mai puțin! “Dacă faci pauză de fiecare dată când povestești ceva sau ai o conversație, vei mânca mai încet și deci ai mai multe șanse să-ți dai seama când te-ai săturat, ca să te oprești la timp. Nu trata sărbătorile ca pe “campionate de mâncat”, ci profită de această perioadă pentru a petrece timp în compania familiei și a prietenilor”, ne sfatuiește nutriţionistul Șerban Damian.

Regula 5

Spune STOP când te-ai săturat. Tentația e mare, felurile de mâncare sunt multe. Dacă există “bunătăți” din care nu ai gustat, lasă-le pentru următoarele mese. “Dacă te-ai săturat, dar ai vrea să încerci și alte feluri de mâncare, ia o pauză sau așteaptă următoarea masăBunătățile nu pleacă nicăieri. Poți “repartiza” echilibrat delicatesele la toate cele trei mese, astfel încât să nu-ți îngreunezi digestia. Nu-i lasă pe ceilalți să-ți spună ce și cât să mănânci. Chiar dacă cei din jur se servesc cu încă o porție, nu ești obligată să faci la fel. Dacă vrei “să ții pasul” cu ei, mai bine mănâncă mai încet.”, ne recomandă Dr. Șerban Damian, specialist în nutriție.

Regula 6

Fă mișcare de câte ori mănânci! Deși prin stil de viață sănătos se înțelege implicit și sportul, în perioada sărbătorilor tot mai mulți uită de el. “Un stil de viață activ este pentru tot timpul anului, nu doar pentru a compensa ceea ce ai mâncat de sărbători. Fă din mișcare o activitate plăcută și folosește zilele libere pentru plimbări sau chiar sporturi de iarnă.”, spune specialistul în nutriție de la Centrul Superfit.

Regula 7

Profită de zilele libere și odihnește-te. Perioada sărbătorilor este perfectă să îți încarci bateriile și să începi anul cu energie, așa că nu uita de odihnă. Dacă ești obosit, vei avea tendința să mănânci mai mult. Sărbătorile sunt o perioadă excelentă să-ți încarci bateriile, ca să începi noul an cu mai multă energie.

Regula 8

Stabilește-ți rezoluțiile pentru anul urmator! “Ar fi indicat să ne setăm un obiectiv pe care să îl împărțim în obiective mai mici pe care să le putem îndeplini, indiferent că vorbim de slăbit, de a începe un stil de viață sănătos și echilibrat, de a obține un nou job, sau un alt statut profesional. Pe scurt, să gândim pe termen lung, astfel încât atunci când facem bilanțul la final de an să vedem ce rezultate am obținut. Iar dacă nu reușești, apelază la specialist. Indiferent de cât de buni suntem în domeniul în care profesăm, nu putem să învățăm un alt mod de viață, decât prin relații.”, ne sfătuiește psihologul George Forţu.

Program special de sărbători

Dr. Cristian Panaite de la Clinica KiloStop a gândit  un Program Special de Iarna, în patru faze:

Prima fază durează între 1 și 24 decembrie și te pregătește de Sărbători cu o dietă mediteraneană, menită să ne ajute să ne îmbunătățim metabolismul.

Faza a doua se desfășoară între 25 decembrie și 1 ianuarie. Se numește Nebunia Sărbătorilor, pentru ca toată lumea este într-un iureș continuu în această perioadă. De aceea Dr. Cristian Panaite nici nu ne propune să slăbim acum, ci doar să ne menținem greutatea.

Faza a treia începe imediat după Revelion și durează 3 zile. Este vorba despre o dietă de detoxificare, ce ne ajută să eliminăm toxinele acumulate în această perioadă.

Începând cu 6 ianuarie se intră în cea de-a 4-a faza a programului, în care se urmărește obținerea de rezultate rapide. O dieta săracă în carbohidrați este secretul pentru arderea accelerată a grăsimilor.

Mic dejun care nu îngrașă

Se spune despre micul dejun că trebuie să fie cea mai bogată masă a zilei, însă, atunci când îți dorești o siluetă armonioasă, este extrem de important ce pui în meniu, chiar și la această primă masă din zi! Flavius Ursachi, antrenor la Bodyshape Transformation Center, spune că un mic dejun proteic, sărac în carbohidrați, este esențial pentru cei care vor fie să slăbească, fie să-și mențină silueta intactă. „În primul rând, stimulează sinteza proteică după o noapte întreagă în care nu ai mâncat nimic, hrănind masa musculară. Îți dă o stare de sațietate pe timpul zilei și te ajută să reduci mai rapid țesutul adipos. Iată și câteva exemple de mic dejun proteic:

– Omletă cu legume

– Omletă cu roșii și ciuperci

– Iaurt cu pudră proteică și fructe de pădure

– Carne cu nuci și legume

– Salată cu brânză de capră

– Pește la cuptor cu legume și nuci.

Sursa