Cum sa invingi dependenta de jocurile video

Cum sa invingi dependenta de jocurile video

Dependenta de jocuri video poate fi foarte daunatoare sanatatii si vietii sociale. In general, copiii pica in aceasta vraja nociva. E firesc: cei mici sunt mai atrasi de spectacolul, de noutatea, de culorile si de dinamica pe care un joc video le ofera. Din fericire, exista solutii de a evita/invinge dependenta de jocurile video.

Cum sa invingi dependenta de jocurile video:

1. Fii responsabil! Problema se afla in individ, nu in joc. Nicio incercare de a invinge dependenta nu va reusi pana cand persoana respectiva nu accepta situatia. Primul pas ar fi sa constientizezi ca ai o problema! Nu existenta jocurilor si nici continutul lor sunt problematice, ci persoana care alege sa le joace intensiv. Nu uita ca orice joc video creeaza rutina, obiceiuri. Cu toate acestea, jocul video nu reprezinta o dependenta, pana cand nu il lasi sa puna stapanire pe tine! Daca nu mai reusesti sa finalizezi si alte activitati zilnice de rutina, inseamna ca e cazul sa te aduni si sa renunti la jocul video preferat sau macar sa stabilesti imtervale clare in care sa iti satisfaci hobby-ul. Altfel, hobby-ul devine un viciu!

2. Identifica impactul. Cate ore pe zi petreci ruland jocul preferat? Iesi din casa in weekend? Cand ai citit ultima data o carte? Identificarea efectelor negative ale dependentei te va ajuta sa rezolvi problema, recuperand astfel lucrurile care iti lipsesc cu adevarat.

3. Evita sa dai vina pe altcineva/altceva. Nu creatorii jocurilor/ jocul in sine sunt vinovati pentru dependenta ta! Singurul in culpa esti tu! Dand vina pe altcineva/altceva, nu vei face decat sa eviti problema reala! Nu trebuie sa cauti scuze, ci sa-ti asumi responabilitatea. E primul pas spre vindecare!

4. Pastreaza-ti pozitivitatea. Este important sa identifici aspectele negative ale situatiei. Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa ignori obiectivul si progresele facute.

5. Stabileste limite. Orarul destinat jocurilor este important. Daca ai decis ca, azi, vei juca doar o ora, tine-te de cuvant! Orice depasire a timpului alocat pentru jocul preferat te va impinge catre dependenta!

6. Monitorizeaza timpul pe care copilul tau il petrece ruland jocul video. Tu esti parintele! Tu detii controlul! Daca cel/cea mic/a nu te asculta, lasa-l/o fara sursa(consola/ playstation, laptop etc). Chiar daca va trai un puternic sentiment de nemultumire, poate chiar falsa ura, copilul va intelege incet si sigur ca exista niste limite!

7. Verifica numarul de jocuri pe care le frecventezi. Uita-te in sertarul cu CD-uri! Sunt mai mult de 5 jocuri pe care le-ai jucat in ultimele doua luni? Daca da, acesta e un semn ca ai pornit pe drumul dependentei.

8. Fa totalul numarul de ore pe care le aloci jocurilor saptamanal. Acest calcul include timpul petrecut citind tutoriale, vizionand clipuri sau discutand cu alti gameri despre jocul respectiv. Daca ai depasit 25 ore, e clar ca ai o problema.

9. Solicita-le parintilor tai sa te limiteze. [Exista programe freeware care te pot ajuta in acest sens. Sa te joci de-a v-ati ascunselea cu parintii tai (ascunderea jocurilor) reprezinta o modalitate eficienta de a reduce numarul de ore petrecute ruland jocuri video

10. Gaseste alte activitati. Incearca sa cauti si alte hobby-uri; de preferat unele in aer liber. Roaga-ti parintii, spre exemplu, sa iti cumpere o trotineta/bicicleta. Mergi in parc si plimba-te. Joaca un fotbal/ alt sport cu mingea cu colegii. Aceste noi hobby-uri te vor ajuta sa scapi de obsesia pentru jocurile video!

11. Impune-ti autocontrolul. Nu va fi usor sa atingi autocontrolul, dar trebuie sa ai incredere in propria ta judecata. Dezvoltarea nivelului de incredere este esentiala, cand vine vorba de o astfel de dependenta. Fii intotdeauna inaintea dorintei nocive, modificand activitatea creierului, gandindu-te la alte lucruri palpitante si stimulatoare, cum ar fi o plimbare relaxanta in natura!

Sursa