Carantina cu familia: 5 modalităţi de a-ţi păstra spaţiul intim

Carantina cu familia: 5 modalităţi de a-ţi păstra spaţiul intim

Cine are mai mult noroc, cei care sunt în autoizolare sau cei care sunt în sânul familiei? Ştim bine răspunsul: atât unii, cât şi ceilalţi nu sunt în cea mai bună situaţie, deoarece ambele au avantaje şi dezavantajele lor.

Mulţi oameni de familie nu pot lucra de la distanţă în timp ce copiii aleargă prin casă. Nici în familiile fără copii sau cu copii adulţi deja situaţia nu este mai bună pentru că anterior oamenii nu petreceau atât de mult timp împreună, iar acum sunt nevoiţi să stea unii cu alţii 24/7.

Crezi că carantina creează probleme într-o relaţie? Nu este adevărat. Cel mai probabil, problemele s-au profilat demult, dar erau camuflate în rutina zilnică şi trecute cu vederea datorită faptului că suntem mereu antrenaţi în serviciu sau ocupaţi cu planurile de viitor fără a acorda prea mare atenţie prezentului. Dacă ele au fost trecute sub tăcere, atunci ar putea să iasă la suprafaţă în timpul carantinei. Însă dacă înainte de autoizolare oamenii acordau o atenţie cuvenită relaţiilor din familie, atunci nu se va întâmpla ceva grav, deoarece nu există motive.

Cu toate acestea, în orice familie ar putea apărea dificultăţi din cauza lipsei posibilităţii elementare de a se retrage într-o zonă personală. Psihologii demult vorbesc despre necesitatea de a avea un spaţiu intim, care acum a devenit mai actual ca niciodată.

Aşadar, ce se poate de făcut pentru a trece cu pierderi psihologice minime peste autoizolare.

  • Delimitează spaţiul locativ.

La modul ideal fiecare membru al familiei are nevoie de camera sa. Desigur nu toţi au o asemenea posibilitate, dar se poate găsi o soluţie, în acest caz fiecare ar putea ocupa pe rând o zonă neutră (bucătăria, balconul, livingul etc.). Chiar şi într-o singură cameră pot fi create zone aparte delimitate prin paravane improvizate, care ar separa cel puţin un pat / o masă / un fotoliu.

  • Observă nevoia de intimitate.

Toţi oamenii au nevoie de intimitate, inclusiv extroverţii. Remarcă această necesitate atât la tine, cât şi la ceilalţi membri ai familiei.

  • Comunică-le celor din jur că ai nevoie de intimitate.

Este important să le comunici apropiaţilor de ce ai nevoie, pentru că nu întotdeauna ei pot ghici în ce stare te afli. Spune-ţi dorinţa şi majoritatea oamenilor te vor înţelege şi vor crea condiţii confortabile ca să te refugiezi.

Câteva exemple de dorinţe:
– Aş vrea să fiu singur 20 de minute, vă rog să nu mă deranjaţi.

– Aş vrea să stau în linişte, voi închide uşa, dacă nu vă deranjează.

– Aş vrea să-mi adun gândurile / să meditez / să mă refugiez etc.

  • Stabileşte un regim al zilei pentru toţi, inclusiv pentru tine
  • Carantina cu familia: 5 modalităţi de a-ţi păstra spaţiul intim

Graficul trebuie să includă ore de lucru, de odihnă, pentru tine şi întreaga familie. În carantină este important ca toţi să fie la curent cu planul tău. Ai grijă ca acesta să fie ordonat la maxim.

Din punct de vedere psihologic, acum în atmosfera de haos este foarte important şi util să menţinem ordinea, stabilitatea şi senzaţia că ţinem viaţa sub control.

Graficul ar putea fi următorul:

  • deşteptarea generală
  • gimnastică în comun
  • mic dejun / prânz / cină în comun
  • ore de lucru / ore de studii
  • divertisment de familie (filme , jocuri, creaţie)
  • timp pentru sine
  • somnul
  • Delimitează munca şi odihna.

Mulţi continuă să lucreze de la distanţă stând în faţa calculatorului, dar nu toţi au un loc de muncă bine dotat. Atunci fiecare se descurcă cum poate lucrând la masa de bucătărie, în pat şi tot restul casei se transformă în birou – într-o parte stai puţin aşezat, în altă parte stai culcat.

Încearcă să elimini laptopul din pat o dată şi pentru totdeauna – nu doar pe perioada carantinei. În orice spaţiu vital trebuie să fie loc pentru muncă şi loc de dormit. Este foarte important pentru a te predispune la muncă, a nu tulbura regimul de somn şi pentru a-ţi asigura o odihnă completă, detaşându-te de la procesul de lucru.

Acest lucru este util şi pentru a păstra spaţiul intim – este mai mică probabilitatea ca apropiaţii să te sustragă de la serviciu dacă te afli la birou, dar nu în pat.

Toate trec, vom trece şi peste asta. Nu disperaţi, păstraţi-vă optimismul, aveţi grijă de alimentaţie, de somn şi de sănătate. Totul va fi bine!

Sursa