Când somnul te poate îmbolnăvi? Iată ce spun specialiștii

Somnul este un remediu important pentru sănătate, acesta îmbunătăţește funcțiile creierului, memoria, echilibrul emoțional, creativitatea, vitalitatea fizică, tonusul pielii, sporește imunitatea, și chiar ajută la menţinerea greutăţii normale a corpului. Mai multe cercetări au constatat că nerespectarea orelor recomandate pentru somn conduce la îngrășare. Totuși, ar fi bine să știi, că prea mult somn este, de asemenea, nociv, iar cei care obișnuiesc să doarmă mai mult decât este indicat, pot să dezvolte mai multe probleme de sănătate. Iată care sunt acestea! 

Poți face diabet zaharat

Studiile au arătat că dacă dormi mai mult de 8-9 ore pe zi, crește riscul de a face diabet zaharat de tip 2.

Poți acumula mai multe kilograme

Dacă dormi mult, nu ai timp pentru a fi activ. Iar sedentarismul conduce la îngrășare și obezitate, dar și alte boli legate de obezitate.

Dureri de cap

Oamenii care dorm mult se confruntă mai des cu durerile de cap.

Dureri de spate

Studiile au arătat că persoanele care dorm prea mult se confruntă cu dureri de spate.

Depresia

Este un alt efect negativ al somnului în exces. Deși depresia apare, în general, în rândul oamenilor care suferă de insomnie, se pare că 15% dintre oamenii depresivi dorm mai mult decât este indicat.

Afectează fertilitatea

Prea multe ore de somn afectează fertilitatea. Studiile au arătat că în cazul oamenilor care dorm mai mult, apar dereglări în secreția de hormoni. Și, astfel, pot scădea șansele de a concepe un copil.

Crește riscul de a suferi de Alzheimer

Dacă dormi prea mult sau, din contra, dacă nu dormi sufiecient, atunci șansele de a suferi de Alzheimer cresc.

Poți avea probleme cardiace

Studiile au arătat ca în cazul oamenilor care au dormit mai mult, șansele de a dezvolta anumite probleme cardiace au crescut cu până la 38%.

În urma mai multor studii s-a ajuns la concluzia ca rata mortalitatii este mai mare în rândul celor care dorm mai mult de 9 ore pe noapte decât în cazul persoanelor care dorm între 7 și 8 ore într-o noapte.

Prin urmare, este important să ai un echilibru în tot ceea ce faci, să ai o dietă echilibrată, să dormi atât cât este recomandat, să eviți sedentarismul, să duci un mod activ de viață, pentru a-ți spori șansele la o viață lungă, ferită de boli.

Sursa