Ascunde-ți telefonul: de ce prezența deplină este cel mai bun cadou pe care îl poți oferi

Ascunde-ți telefonul: de ce prezența deplină este cel mai bun cadou pe care îl poți oferi

„Când iubești pe cineva, cel mai bun lucru pe care îl poți oferi este prezența ta. Cum poți iubi pe cineva dacă nu ești acolo? ”– Tit Nath Khan.

Mai rău decât să nu asculți o persoană, poate exista un singur lucru – să te prefaci că îl asculți. Din când în când, încuviințezi din cap sau spui „da”, ca și cum ai spune: „Da, da, aud, mergi mai departe”, deși în realitate gândurile îți sunt undeva departe.

Îmi amintesc o cină cu prietenii la care am ajuns acum aproximativ patru ani. Tocmai m-am întors dintr-o călătorie de un an prin sălbăticile din Noua Zeelandă. Mergând în mașina mea spre casa unui prieten, mi-am imaginat dinainte cum va trece acea seară … Zâmbete, îmbrățisări, glume, vor fi multe povești despre viață.

S-au întâmplat toate acestea? Într-o anumită măsură, da, dar deloc așa cum mi-am imaginat.

Ca să fiu sincer, nu m-am simțit în largul meu, de parcă în întreaga întâlnire ceva ar fi fost greșit. La început nu puteam înțelege care era problema.

Prietenii mei erau toți aceiași oameni deschiși și veseli.

Deci, ce s-a schimbat totuși? Și atunci m-am luminat.

Telefoane mobile. Peste tot. Mereu.

Întreaga seară, care s-a promis a fi cu adevărat minunată, a fost otrăvită de selfie-uri nesfârșite, videoclipuri, actualizări de stare, apeluri și notificări efectuate și primite.

Au fost momente când camera era atât de liniștită, încât părea că poți auzi praful căzând pe podea – în timp ce noi patru ne uitam la ecranele telefoanelor mobile, iar degetele noastre erau ca și cum erau lipite de aceste dispozitive infernale.

Ceea ce este cel mai amuzant, este că în acel moment le spuneam oamenilor de pe Facebook și Instagram cât de minunat petrecem timpul.

Dar dacă ne oprim și ne gândim o clipă … ce mesaj le transmitem interlocutorilor noștri când ne scufundăm în telefoanele noastre în prezența lor?

În acea seară am promis că mă voi schimba. Că voi oferi prezența mea deplină prietenilor și familiei și, în general, tuturor celor cu care comunic.

Nu doream ca niciunul dintre cei cu care comunic să experimenteze aceleași sentimente ca și mine în acea seară – sentimentul că nu mă aud și că nu sunt complet important pentru ei.

Tehnologia, desigur, este o barieră ridicată în drumul către prezența noastră deplină oriunde, dar nu sunt deloc principalul vinovat al acestui fenomen negativ.

Principalul vinovat de ceea ce se întâmplă trăiește chiar în noi.  Acesta este rațiunea noastră.

Rațiunea noastră se comportă adesea ca un ceas cu alarmă vorbitoare, în sensul că nu avem absolut niciun control asupra momentului în care va funcționa și a ceea ce ne va spune.

De exemplu, poți sta cu cineva față în față,  dar conștiința noastră poate fi la jumătate de lume distanță de el.

În loc să ascultăm ce ne spune această persoană, ascultăm gândurile noastre.

Sute de mii de alte gânduri. Orice. În mintea noastră, în orice moment, poate apărea orice gând care ne distrage imediat atenția de la persoana din fața noastră.

Din fericire (pentru noi), oamenii sunt departe de a putea întotdeauna să stabilească când atenția noastră în timpul conversației este îndreptată către orice, dar nu spre ei, mai ales dacă suntem în stare să ne prefacem ca și cum îi ascultăm „Da, ai absolut dreptate”, „Da, într-adevăr?” și „Ei bine, trebuie!

Momentele în care suntem complet alături de cineva și această persoană ne răspunde la fel, sunt cu adevărat magice și unice. Ni se pare că am rămas împreună și restul lumii a devenit doar un fundal inconștient și nesemnificativ. Simți un dans incredibil de frumos de comunicare, rezonanță, sincronism, unitate.

Acesta este sensul prezenței depline (cel puțin pentru mine). Unitate.

Cum se realizează? Iată câteva dintre modurile mele preferate:

Privește oamenii în ochi

Nu este de mirare că ochii sunt numiți oglinda sufletului nostru. Atunci când în timpul unei conversații privești oameni în ochi, ei simt că aud cu adevărat.

Ascultă ca să înțelegi, nu ca să răspunzi

Dacă aculți doar pentru a planifica răspunsul în avans, nu vei înțelege niciodată persoana cu care interacționezi. Dar când încerci să „acorzi” cuvintele oamenilor cu care comunici și înțelegi de ce spun exact ceea ce spun, ajută destul de mult să stabilești un contact mai strâns cu prietenii și cunoscuții.

Nu te lăsa distras de inutilități

Abate-te de la roadele tehnologiei moderne. Lasă lumea să aștepte.

Amintește-ți de vremurile bune când puteai suna doar de pe un telefon fix. Acum suntem întotdeauna disponibili prin telefonul mobil, Facebook, Messenger, Instagram, Snapchat, e-mail … și așa mai departe.

Fii aici și acum. Renunță la prostul obicei de a-ți verifica telefonul la fiecare 5 minute.

Nu uita de expresia facială

Când ascult cu adevărat pe cineva, îmi dau seama că arăt mult mai multă empatie decât de obicei. Desigur, expresia de pe fața mea reflectă acest lucru, arătându-i interlocutorului că înțeleg sentimentele lui. Cu toții vrem să fim înțeleși, este frumos.

Și o parte din mine este întristată de faptul că știu – în toată lumea, în același timp, multe familii se vor așeza la masa împreună – dar, în realitate, fiecare separat. Și atenția lor va fi îndreptată către orice, dar nu unul către celălalt.

Vor fi distrași de propriile gânduri și telefoane mobile.

Dar nu trebuie să fie așa. În loc să listezi profilele de social media pe telefonul mobil, puteți juca jocuri de masă și discuta între voi pe o varietate de subiecte – în timp ce încă sunteți aproape de familia și prietenii tăi.

Mai mult decât atât, nu trebuie să așteptăm  sărbătorile ca să fie cu adevărat cu cineva, pentru a-i acorda toată atenția, deoarece orice moment de comunicare îți oferă posibilitatea de a o face. Însă, pentru mine, cea mai bună și cea mai bună oportunitate pentru întărirea legăturilor dintre oameni a fost și este și rămâne sărbătorile.

Să fii înconjurat de cei pe care îi iubim cel mai mult și să fim alături de ei nu numai fizic, ci și emoțional și spiritual … credeți-mă, acesta va fi cel mai valoros cadou din tot ceea ce poți da cuiva sau primi de la el. Anul acesta, fiți cu adevărat alături de cei pe care îi iubești.

Sursa

Citeste si: