Afla cum poti sa iti protejezi ochii cand lucrezi mult la calculator

Afla cum poti sa iti protejezi ochii cand lucrezi mult la calculator

Ochii nostri sunt organe de simt remarcabile, care ne permit sa ne conectam si sa vedem lumea din jur. Ochii sunt expusi zilnic la nenumarati stimuli si, cu toate acestea, reusesc sa proceseze eficient tot felul de informatii fara ca noi sa le acordam prea multa importanta.

Din pacate, timpul petrecut in fata ecranelor digitale, stilul de viata si imbatranirea pot incetini eficienta ochilor si pot pune presiune asupra lor. Unul dintre lucrurile cele mai daunatoare pentru ochi este lumina albastra. Cu alte cuvinte, este timpul sa ne punem niste intrebari despre consecintele reale ale utilizarii constante a tehnologiei.

Lumina vizibila este caracterizata de lungimea undelor si de cat de multa energie se produce. Cu cat unda este mai lunga, cu atat se produce mai putina energie (mai sigura) si cu cat este mai scurta unda de lumina, cu atat se produce mai multa energie (un potential daunator mai mare). Lumina rosie, ca cea de la un radiator, este un exemplu de lumina cu unda lunga si putina energie. Lumina albastra, ca cea a ecranelor de calculator, telefon mobil si televizor, are undele cele mai scurte si, prin urmare, si cea mai mare energie.

Lumina albastra este daunatoare pentru ochi. Spre deosebire de alte raze UV care sunt blocate de cornee si de pupile, toata lumina albastra vizibila trece prin ele si ajunge direct la retina, care este sensibila la lumina, putand duce la dezvoltarea unor afectiuni degenerative si la pierderea vederii.

Desi suntem expusi zilnic la o cantitate mica si sanatoasa de lumina albastra provenind de la soare, expunerea excesiva apare atunci cand noaptea ne petrecem prea mult timp in fata ecranelor care emit cantitati mari de lumina albastra.

Perioadele lungi de timp in fata ecranelor digitale obosesc ochii si pot duce la aparitia altor simptome, precum incordare oculara, ochi uscati, dureri de cap, oboseala, vedere incetosata, dificultatea de concentrare si probleme cu somnul. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Scoala Medicala Harvard a descoperit ca expunerea pe timpul noptii la lumina albastra suprima producerea de melatonina de doua ori mai mult decat lumina verde si perturba ritmurile circadiene.

Exista insa, masuri pe care le poti lua pentru a-ti proteja vederea de stres si lumina albastra. Iata de unde poti incepe:

1. Foloseste computerul si telefonul mobil cu moderatie.

Cat timp petreci zilnic in fata computerului, a televizorului sau pe telefon? Probabil mult mai mult decat ti-ai imagina. Un mic studiu desfasurat de psihologii britanici au descoperit ca tinerii adulti petrec in medie cinci ore pe zi pe telefon. La acestea se mai adauga si cele opt ore de munca in fata computerului, plus timpul petrecut seara la televizor. Se aduna astfel o cantitate mare de timp petrecut in fata ecranelor cu lumina albastra. Este important sa luam mici pauze de la computer, ridicand ochii de la ecran timp de 2-3 minute la fiecare 15-20 de minute.

Reflectia din ecranele digitale poate afecta ochii, de aceea este recomandabila utilizarea unor lampi de birou pentru a controla reflectia care poate sa vina de la ferestrele din apropiere.

2. Foloseste ochelari de protectie

Atunci cand lucrezi la birou sau utilizezi calculatorul peste opt ore zilnic, este foarte indicat sa folosesti ochelari de protectie. Acestia au lentile care filtreaza si blocheaza lumina albastra. Aceste filtre pentru lumina albastra pot fi instalate si pe multe tipuri de smartphone!

Afla cum poti sa iti protejezi ochii cand lucrezi mult la calculator

3. Modifica-ti stilul de viata.

Sunt cateva modificari ale stilului de viata care pot diminua stresul la care sunt supusi ochii. Printre acestea se numara:

  • Folosirea ochelarilor de soare. Asa cum iti protejezi pielea cu crema de protectie solara, trebuie sa-ti protejezi si ochii cu ochelari de soare. Este preferabil ca acestia sa aiba lentile de culoarea chihlimbarului, cu 100% protectie UVA si UVB.
  • Renuntarea la fumat. Fumatul produce cianida in corp, care este daunatoare ochilor.
  • Mentinerea ochilor umezi. Este important sa clipesti de mai multe ori in timpul zilei, pentru a mentine ochii umezi. Daca locuiesti intr-o zona cu clima uscata si ai nevoie de o sursa externa de umezire a ochilor, foloseste picaturi de ochi sau un umidificator.
  • Sportul. Sportul este bun pentru intregul corp, dar si pentru ochi. Se recomanda cel putin 20 de minute de exercitii cardio pe zi (mers pe jos, alergat, inot etc).
4. Consuma alimente benefice pentru sanatatea ochilor.

Alimentele de culoare intensa, care contin antioxidanti si carotenoide, protejeaza ochii de lumina albastra si alti factori de stres. Trei carotenoide importante pentru ochi sunt zeaxantina, luteina si astaxantina. Spre deosebire de alti antioxidanti si carotenoide, acestea pot trece de bariera sange-retina pentru a ajunge la ochi, oferind protectie pentru vedere.

Zeaxantina este prezenta in legume verzi ca spanacul, kale si broccoli. Luteina poate fi gasita in legume cu frunze, dar si in fructe si legume de culoare portocalie precum: morcovii, ardeii grasi, rosiile si porumbul. Zeaxantina si luteina sunt prezente in concentratii mari in macula ochiului si pot impiedica lumina albastra sa ajunga in interiorul ochiului, inclusiv la retina. Aceste caretoneide pot reduce si efectele negative ale luminii asupra ochilor, care cauzeaza degenerare maculara.

Astaxantina este pigmentul rosu din natura care s-a dovedit a fi un antioxidant si o carotenoida puternica. Se gaseste in algele de apa curgatoare din specia Haematococcus pluvialis, utilizate mai ales sub forma de suplimente nutritionale. Studiile au aratat ca astaxantina poate ajuta ochii in multe feluri, reduce stresul ochilor, generand o mai buna acomodare vizuala (capacitatea de adaptare a pupilei ochiului, care ii permite sa focalizeze imaginea), diminueaza oboseala oculara si senzatiilor de durere, uscaciune, vedere incetosata.

Astaxantina, impreuna cu antioxidantii maculari luteina si zeaxantina, intaresc rezistenta ochilor si imbunatatesc performanta vizuala dupa o expunere prelungita la lumina albastra. Desi, in ziua de astazi este aproape imposibil sa evitam ecranele digitale, aceste masuri pot proteja ochii, ajutandu-ne sa ne bucuram de frumusetea lumii din jurul nostru.

Sursa