9 alimente care îți întăresc imunitatea!

Pentru ca sistemul imunitar să funcționeze adecvat trebuie să ai grijă de sănătatea ta. Stilul de viață și alimentația sunt elementele esențiale pentru întărirea imunității. Un regim alimentar bogat în fructe, legume, cereale integrale, plus consumul de apă, te ajută în lupta cu bacteriile, virușii și microrganismele agresoare. Iată câteva ingrediente ce îți întăresc sistemul imunitar și te pregătesc pentru sezonul virozelor.

Peștele

Bogat în seleniu ajută la producerea celulelor albe din sânge care reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar. Somonul, macroul, sardinele sunt specii de pește gras ce conțin cantități bune  de Omega-3, reduc inflamația și feresc plămânii de infecții respiratorii. Consumă de două ori pe săptămână crustacee sau pește.

Iaurtul  sau chefirul

Acest produs conține bifidobacterii care mențin flora intestinală, ajută la formarea bacteriilor ”bune”, cu alte cuvinte conține probiotice (”pentru viață”) și elimină toxinele din intestinul gros. Stimulează imunitatea și scade colesterolul din sânge, desigur mai are și alte beneficii. De aceea trebuie să consumi zilnic lactate obținute prin fermentație.

Morcovul

Pielea este primul scut în lupta cu bacteriile și virușii, de aceea trebuie să ai grijă de sănătatea acesteia, iar vitamina A joacă un rol important în producerea de anticorpi și producerea de țesut conjunctiv – o componentă cheie a pielii și mucoaselor. Consumă câte un morcov  pe zi sau alte alimente bogate în beta-caroten.

Usturoiul

Pe lângă faptul că are vitamine, minerale, aminoacizi și enzime, usturoiul conține alicina, un antibiotic natural  ce luptă cu infecțiile și bacteriile. În plus, este recomandat în obezitate (arde grăsimile, este laxativ, diuretic, detoxifiant), probleme respiratorii (expectorant, antiasmatic), dureri reumatice, scade incidența apariției cancerului de stomac și colon. Doza recomandată este de doi căței de usturoi pe zi. Poate fi înlocuit cu ceapa.

Fulgii de ovăz sau orz

Se tot vorbește de micul dejun cu cereale, deoarece conține un tip de fibre cu capacități antimicrobiene și antioxidante. Stimulează imunitatea, crește puterea de vindecare a rănilor, reduce colesterolul din sânge (previne multe afecțiuni ale inimii) și oferă organismului necesarul de minerale. În concluzie, nu renunța la micul dejun cu o porție de cereale.

Carnea slabă

Este cea mai importantă sursă de zinc. Deficitul acestui mineral crește riscul de infecții. Zincul ajută la multiplicarea celulelor albe din sânge, astfel creând armata distrugătoare pentru bacterii și viruși. Consumă două- trei porții pe săptămână. Pentru că necesarul de zinc trebuie acoperit zilnic, iar carnea nu trebuie consumată atât de des, înlocuiește-o cu iaurt, cereale.

Ciupercile

Cresc producția și activitatea celulelor albe din sânge, ceea ce este un lucru bun în lupta cu infecțiile. Conțin proteine, potasiu, fier, zinc, acid folic și vitamina D.

Fructele

Probabil nu este o noutate pentru toți că fructele sunt bogate în vitamina C și întăresc sistemul imunitar, neutralizează radicalii liberi. Consumă lamâi, portocale, grapfrut, ardei rosu, poți apela și la măceș – un veritabil medicament natural.

Fistic și alte oleaginoase

Fisticul este recunoscut pentru proprietăţile nutriţionale şi reprezintă o sursă bună de proteine, grăsimi şi minerale. Datorită caloriilor pe care le conţine, fisticul reprezintă o sursă bogată de energie. Conţine mari cantităţi de acizi graşi mononesaturaţi, precum acidul oleic şi antioxidanţi benefici pentru sănătate și menținerea funcției celulelor imunitare și mucoasei sistemului respirator.

Sursa