8 aditivi alimentari E, care trebuie să lipsească cu desăvârşire în produsele alimentare

8 aditivi alimentari E, care trebuie să lipsească cu desăvârşire în produsele alimentare

Practic în fiecare ţară există o listă oficială de aditivi alimentari interzişi. Dar ea nu garantează nimic. Lista variază de la o regiune la alta şi există ţări, în care sunt legalizate porcării adevărate. De aceea, ţine minte lista noastră – aici vei găsi cele mai dăunătoare suplimente E.

Coloranți

Suplimente care le redau culoare produselor alimentare sau o restabilesc, dacă aceasta s-a pierdut în timpul prelucrării.

Unde: băuturi alcoolice și răcoritoare, cocktailuri și sucuri, bomboane, înghețată și iaurturi de băut.

1
Roşu citric E-121

Otravă pură – suplimentul provoacă formarea tumorilor maligne. Bineînţeles că în multe ţări este interzis. Cu toate acestea, producătorii și vânzătorii de citrice vopsesc coaja cu acest colorant, deoarece sunt siguri că consumatorul va curăţa fructul şi otrava nu va pătrunde în organism.

Ţine minte acest lucru atunci când vei dori să adaugi coajă de citrice în bucate.

1
Amarant E-123  

În primul rând, a nu se confunda cu planta cu același nume. În al doilea rând, evită-l, acesta la fel este un cancerigen. Amarantul cauzează anomalii în dezvoltarea fătului: atât boli, cât și deformări. Aveţi grijă de sarcină!

1
Ponceau E-125

Cancerigen și mutagen, are cea mai dăunătoare acțiune asupra tractului gastro-intestinal, poate chiar schimba codul genetic. Îşi restabileşte culoarea roşie chiar şi după expunerea la temperaturi înalte. De aceea, de foarte multe ori este întâlnit în conserve, mezeluri și produse de pește, vin şi lichior, precum și în produse de patiserie și de panificație.

Ponceau se transmite cu lapte matern, de aceea, în stadii incipiente de dezvoltare a copilului poate provoca tumori canceroase și alte maladii. Totodată provoacă hiperexcitabilitate și sindromul lipsei de atenţie la copii.

Conservanţi

Aceste suplimente sunt responsabile pentru siguranța alimentelor, prevenind reproducerea bacteriilor și ciupercilor.

1
Formaldehida E-240  

Vă aduceţi aminte unde este folosită? Exact, la îmbălsămarea cadavrelor, de aceea nu e de mirare că este interzisă în industria alimentară.

Dacă este ingerată, formaldehida poate provoca boli oncologice, alergii şi leucoză.

În pofida interdicției, ea se foloseşte pe larg la producerea mezelurilor. Dar nu-i aşa că demult nu mai consumi crenvurşti şi salamuri?

Antioxidanţi 8 aditivi alimentari E, care trebuie să lipsească cu desăvârşire în produsele alimentare

Ele protejează produsele alimentare de oxidare, râncezeală (alterarea grăsimilor) și schimbarea culorii, crescând termenul de păstrare a lor.

1
Citrat de lecitină E-344

Se adaugă în emulsii de grăsime și ulei, de exemplu, în maioneză şi alte sosuri. Apropo, acidul citric și lecitina sunt inofensive, dar citratul de lecitină este foarte nociv. El este un alergen foarte puternic, care poate provoca accese de asfixie și astmatice, şi poate duce la deces.

1
Distearil Tiodipropionat E-390

Aditiv interzis în multe țări, dar, din păcate, încă mai este utilizat în producția de margarină, spread, sosuri de salată, sosuri gata și aperitive pe bază de maioneză.

Stabilizatori

Stabilizatorii mențin consistența produselor, sporesc viscozitatea lor.

1
Pepton E-429

Cancerigen, deosebit de periculos pentru persoanele cu probleme gastro-intestinale și tulburări ale proceselor metabolice. Provoacă reacții alergice. Se poate întâlni în vinuri, băuturi pe baza lui, în produse de panificație și patiserie, care conțin lapte, frişcă, îngheţată, guma de mestecat, sosuri și supele gata.

Potențatori de aromă și de gust

Aditivi care amplifică gustul și aroma produselor sau ascund gustul lor natural.

1
Glutamatul de sodiu E-621

Cel mai cunoscut reprezentant al acestui grup. Deși este permis în multe țări, supradozajul provoacă schimbări ireversibile în creier, deoarece are acțiune excitantă asupra celulelor sale. Este deosebit de periculos pentru copii. Provoacă dependență alimentară și disfuncţii legate de funcţionarea papilelor gustative. De asemenea, tulbură dezvoltarea și formarea tubului neural fetal la gravide. Este periculos și pentru ochi, deoarece poate duce la cataractă. Poate provoca și tulburări ale aparatului digestiv, a rinichilor și a sistemului hormonal. Nu sunt prea multe abateri pentru un supliment?

Există o sumedenie de aditivi nutritivi. În fiecare se regăseşte unul, care ştirbeşte reputaţia întregului grup, care estes absolut inofensiv și utilizat din cele mai vechi timpuri. În curând, vom relata şi despre ele.

Sursa