6 Beneficii Ale Practicii Yoga Demonstrate De Oamenii De Știință

6-Beneficii-Ale-Practicii-Yoga-Demonstrate-De-Oamenii-De-Știință

Termenul yoga provine din cuvântul sanscrit yuj, care se poate traduce simplu contopire sau uniune, făcând referire in special la crearea unei legături între minte, trup si spirit realizată prin acest obicei antic de relaxare atât a corpului, cât și a spiritului.
Yoga este o combinație de exerciții de respirație, meditație și diferite asane, menite să inducă relaxarea, dar și să reducă stresul.
Peste tot susținătorii acestei practici afirmă că yoga oferă numeroase beneficii atât pentru sănătatea psihicului, cât și pentru sănătatea corpului, însă nu toate aceste efecte pozitive au fost dovedite științific. Există totuși câteva beneficii dovedite științific ale practicării yoga, despre care poți citi mai jos.

1. Yoga reduce stresul

Unul dintre cele mai importante beneficii ale yoga este puterea sa de a atenua simptomele stresul și a induce relaxarea.
Ceea ce este și mai interesant, este tocmai faptul că numeroase studii științifice au ajuns la concluzia potrivit căreia yoga poate reduce cantitatea de cortizol din organism, cunoscutul hormon al stresului. Acest studiu despre impactul semnificativ asupra stresului, a fost realizat pe un grup de 24 de femei care se confruntau cu probleme emoționale.
Astfel, după inscrierea într-un program de yoga și urmarea acestuia în mod regulat timp de 3 luni, s-a putut observa că femeile care au participat la studiu aveau nivelul cortizolului din organism mult mai mic față de momentul începerii programului. Mai mult, acestea resimțeau mult mai puțin intens stresul, anxietatea, oboseala și depresia.
Alt studiu realizat pe un grup de 131 de persoane a avut rezultate similare, dezvăluind că 10 săptămâni de yoga au avut un efect semnificativ asupra stresului și a anxietății, reducând intensitatea simptomelor și îmbunătățind calitatea vieții partiipanților.

Simplu spus: când yoga este practicată în combinație cu alte căi de reducere a stresului, cum ar fi meditația, aceasta se transformă într-o puternică metodă de a ține stresul sub control.

2. Yoga și anxietatea

De obicei, oamenii se inscriu la clase de yoga pentru a găsi o metodă de a face față stărilor de anxietate. Foarte interesant este faptul că numeroși cercetători au realizat diverse studii din care a reieșit că unul dintre cele mai bune remedii împotriva anxietății este yoga. Astfel, un studiu al unui grup de 34 de femei diagnosticate cu tulburări de anxietate le-a propus acestora ca timp de două luni să participe de două ori pe săptămână la o clasă de yoga. La sfârșitul acestei perioade, toate participantele la studiu resimțeau mult mai puțin simptomele asociate cu anxietatea față de grupul de control. Alt studiu realizat pe un grup de 64 de femei care sufereau de stres post-traumatic, cu simptome severe de anxietate, dar și frică față de expunerea la un eveniment traumatic, a subliniat incă odată beneficiile practicii yoga. Astfel, un program yoga de 10 săptămâni cu câte o sedință săptămânal, a redus simptomele stresului post-traumatic și a micșorat impactul acestora asupra psihicului participantelor.

Ceea ce este și mai interesant este faptul că cercetătorii au observat că după aceste 10 săptămâni de yoga, 52% dintre participante nu mai indeplineau criteriile necesare pentru diagnosticarea stresului post-traumatic. Oricum, nu este destul de clar cum influențează yoga simptomele anxietății, însă studiile rămân promițătoare și subliniază importanța modului de a gândi, de a trăi în prezent și de a atinge un sentiment de pace și echilibru, care ar putea ajuta la tratarea anxietății.

3. Yoga ar putea reduce inflamația

În plus față de îmbunătățirea sănătății mintale, diferite studii dezvăluie că practicarea yoga în mod regulat poate reduce și inflamația.

Inflamația reprezintă un răspuns normal al imunității noastre; însă există și cazuri in carepacienții suferă de inflamație cronică, ce poate contribui la dezvoltarea bolilor pro-inflamatorii, cum ar fi bolile cardiace, diabetul sau cancerul. Un studiu din anul 2015 a împărțitun număr de 218 participanți în două grupuri: cei care practicau yoga in mod regulat și cei care nu practicau. Apoi, ambele grupuri au fost rugate să desfășoare axerciții moderate și intense pentru a induce stresul. La sfârșitul acestui studiu, cei din grupul celor care practicau yoga aveau un nivel mai scăzut al indicatorilor inflamației decât cei care nu practicau yoga. Similar acestui studiu, în 2014 a fost dovedit faptul că 12 săptămâni de yoga au redus markerii inflamatori în cazul supraviețuitoarelor cancerului de sân care experimentau oboseală persistentă în urma tratamentului. Deși sunt necesare mai multe studii științifice pentru a confirma efectele benefice ale yoga asupra inflamației, aceste constatări preliminare arată că această practică regulată poate oferi un ajutor semnificativ in ceea ce privește prevenirea și tratarea anumitor boli ce au ca principală cauză inflamația cronică.

4. Ajutor de nădejde pentru sănătatea inimii

Cea mai importantă componentă a bunăstării organismului nostru este sănătatea inimii, inima fiind implicată în majoritatea proceselor începând cu pomparea sângelui în organism și terminând cu alimentarea țesuturilor noastre cu nutrienți esențiali. Studiile arată că yoga poate îmbunătăți sănătatea inimii și chiar poate reduce factorii de risc
care duc la apariția numeroaselor boli cardiace. Tensiunea arterială crescută este una dintre principalele cauze ale problemelor cardiace, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Astfel, micșorarea tensiunii arteriale poate avea un efect benefic și poate contribui la reducera riscului apariției acestor boli.

Un studiu la care au participat persoane de peste 40 de ani și care practicau yoga în mod regulat, a arătat că toți participanții aveau o tensiune arterială mai scăzută față de persoanele care nu practică yoga.
Alte cercetări indică faptul că un stil de viață sănătos în combinație cu yoga, ar putea incetini și preveni inrăutățirea bolilor de inimă. Spre exemplu, un studiu a analizat obiceiurile a 113 pacienți diagnosticați cu boli de inimă și a evaluat efectele schimbării stilului de viață, care a constat în practicarea yoga timp de un an in mod constant, schimbarea obiceiurilor alimentare și combaterea stresului. Ca rezultat, s-a descoperit că participanții aveau colesterolul total cu 23 de procente mai mic față de valorile măsurate la începutul studiului, în timp ce colesterolul LDL fusese redus cu 26 de procente. De asemenea, evoluția bolilor cardiace stagnase la aproape 42% dintre pacienți. Oricum, nu este suficient de clar dacă yoga este sau nu cel mai important factor din aceste studii, însă, reducerea stresului prin meditație reprezintă unul dintre principalii factori în prevenirea și tratarea bolilor inimii.

5. Îmbunătățește calitatea vieții

Cel mai mare beneficiu care reiese din practicarea yoga în mod regulat estefaptul că reprezintă una dintre cele mai bune terapii alternative care îmbunătățesc calitatea vieții.
Într-un singur studiu realizat pe un grup de 135 de oameni în vârstă, s-a observat cum starea de spirit, oboseala, dar și calitatea vieții au fost schimbate radical după înscrierea în cadrul unui program de 6 luni de yoga. Alte studii realizate cu femei care făceau chimioterapie pentru cancerul de sân, au arătat că simptomele tratamentului, precum greața sau amețelile, fuseseră diminuate, în timp ce calitatea vieții fusese imbunătățită în mod semnificativ. Studii similare cu acesta au analizat ce impact ar avea 8 săptămâni de yoga în cazul pacienților cu cancer. La sfârșitul perioadei de studiu, participanții experimentau simptome de bunăstare, acceptare, relaxare, dar și mult mai puțină durere sau oboseală.

Desigur, sunt și cercetări care arată că yoga îmbunătățește calitatea somnului, sporește bunăstarea spirituală, crește abilitățile sociale și reduce anxietatea și depresia în ceea ce privește pacienții cu cancer.

6. Yoga – un aliat în tratarea depresiei

Diverse cercetări arată că yoga poate avea un efect similar anti-depresivelor, ceea ce ajută la gestionarea și eliminare simptomelor acesteia. Acest lucru s-ar putea întâmpla datorită faptului că yoga scade nivelul cortizolului, hormonul stresului care influențează nivelul serotoninei, neurotransmițătorul asociat cel mai adesea cu depresia. Intr-un studiu, participanții unui program pentru gestionarea adicției față de alcool, au fost incurajați să practice Sudarshan Kirya, un anume tip de yoga care se concentrează asupra respirației ritmice. După numai două săptămâni, participanții la studiu experimentau mai puține simptome depresive, în timp ce nivelul cortizolului din organismul lor era redus semnificativ. Mai mult, nivelul ACTH, un hormon care reglează cantitatea de cortizol în organism, fusese micșorat. Diverse alte studii au avut rezultate aproape identice și au subliniat legătura strânsă între practicarea asanelor yoga și gestionarea simptomelor depresiei. Dacă luăm în considerare aceste studii și rezultatele lor, yoga poate ajuta în lupta cu depresia, atât singură, cât și în combinație cu metodele de tratament tradiționale.

Concluzii

Toate studiile menționate mai sus confirmă încă odată beneficiile practicii yoga atât pentru corp, cât și pentru minte. Practicând yoga în mod regulat, poate îmbunătăți starea de spirit, sănătatea, flexibilitatea și poate atenua simptomele stresului, depresiei și anxietății. Este de ajuns să găsești timp pentru a practica yoga de câteva ori pe săptămână pentru a observa aceste schimbări în bine în ceea ce privește sănătatea ta!  In luna Iunie te așteptăm la o ședință #gratuita de yoga dacă nu ai pășit până acum in lumea noastră magică și este pentru prima dată când vii la studioul Ahimsa Yoga.

Sursa