Ține un Jurnal Personal – 42 de motive și CUM să o faci

Ce înseamnă să ții un jurnal?

In cea mai simpla definitie, jurnalul este o inregistrare scrisa a gandurilor si emotiilor tale. Insa in rellitate, este orice vrei tu sa fie. Nu exista reguli, si pentru fiecare om functioneaza alt model, pe care, oricum, ajungi pana la urma sa ti-l personalizezi.

Sa tii un jurnal, inseamna, in esenta, sa scrii – indiferent de maniera si formatul in care scrii – ce iti trece prin cap si prin inima.

Si atunci, bineinteles ca fiecare jurnal va fi diferit — pentru ca noi suntem diferiti — in primul rand in trairi, dar si in abilitatea de a ne exprima mai plastic sau mai concret, mai detaliat sau mai pe scurt.

In esenta lui, jurnalul e o modalitate sa stabilesti o conexiune cu tine insuti. Sa te conectezi cu tine insuti e la fel de importanta cum e sa te conectezi cu cei din jurul tau.

 Stiluri de Jurnal

Acum, ca am stabilit ca nu exista reguli SAU ca tu le definesti si urmezi (sau nu), as vrea sa trecem printr-o enumerare de stiluri de jurnal, pentru a-ti oferi inspiratie. Poti sa iti alegi care dintre aceste idei functioneaza pentru tine si cum le vei combina in propria ta formula:

  • ? Jurnalul Recunostintei – in care raspunzi la intrebarea — „pentru ce sunt eu recunoscator/recunoscatoare astazi?” Care sunt acele lucruri si momente pentru care simti recunostinta? E foarte faimos in America, dar nu numai.
  • ? Pagina de Dimineata – un stil de jurnal care e incurajat si de Tim Ferriss in rutina lui de dimineata. E interesant sa iti incepi ziua cu cateva ganduri, care-ti orienteaza si focalizeaza restul orelor care urmeaza pe … ceva.
  • ? Jurnalul de Seara – mi se pare un ritual la fel de important, pentru ca te ajuta sa iti dai „shut down” sistemului. De multe ori, acumulam de-a lungul zilei o groaza de ganduri si emotii, si tindem sa le luam cu noi in pat la culcare…si apoi, ne miram ca nu putem sa adormim. Cand tii un jurnal inainte de culcare, poti sa ii dai o incheiere zilei care tocmai a trecut. Cateva intrebari pot sa fie:
    • In ce fel mi-am trait valorile si credintele astazi?
    • Ce s-a intamplat interesant sau memorabil de-a lungul zilei de azi?
    • Cu ce sentiment ma retrag? Care sunt ultimele ganduri ale zilei?
    • Ce imi propun pentru maine?
  • ? Jurnalul Obiectivelor – in el, poti sa scrii ce ti-ai propus + pana cand + care sunt pasii sa ajungi acolo. Poti sa inregistrezi apoi: cat ai progresat, ce ai descoperit pe drum, cu ce obstacole te-ai confruntat si ce intrebari puternice poti sa iti pui.
  • ? Jurnalul Valorilor Personale: care sunt valorile in care crezi? Vezi in ce masura ti le-ai trait zilnic si in ce masura ti-au adus implinire cu ajutorul acestui stil de jurnal.
  • ? Jurnalul cu Idei: multi dintre noi au gandirea divergenta mai turata decat motorul unui Lamborghini. Mereu avem idei de: aplicatii de smartphone, articole de blog, poezii (nu si eu), fotografii pe care vrem sa le facem, melodii pe care sa le adaugam in playlist…lista e interminabila. Or, cand pui ideile astea intr-un jurnal, poti sa le tii intr-un tarc si sa le organizezi — mai degraba decat sa le lasi sa zboare aiurea in toate directiile, dar sa nu faci niciodata nimic cu ele. Poti sa revizitezi listele de idei, si sa vezi pe care le abandonezi, pe care le aplici si care dintre ele … nu mai par asa de bune, la a doua privire.
  • ?️‍♂️ Jurnalul Curiozitatii: curiozitatea e o emotie pozitiva. E mult mai buna decat deprimarea sau ingrijorarea, de exemplu. Poti sa devii curios/oasa in legatura cu lucrurile care te inconjoara. Lucrul asta e dovedit ca iti imbunatateste relatiile si calitatea vietii. Curiozitatea e cea mai buna atitudine cu care sa te apropii de lucuri. Adeseori, ea inlocuieste frica. Scrie in fiecare zi despre un lucru care te-a facut sa te opresti din rutina ta si sa iti pui o intrebare. Manifesta-ti curiozitatea fata de: oamenii din jurul tau, comportamentul lor si atatea lucruri pe care inca nu le intelegi — insa ai sansa sa ajungi sa le intelegi.
  • ✝️ Jurnalul Relatiei tale cu Dumnezeu: daca esti o persoana credincioasa — am gasit in destule carti ideea ca poti sa vorbesti cu divinitatea favorita – ca o fi Iehova sau Visnu si Krishna. Poti sa ii ceri lucruri, sa ii ceri intelepciunea cu care sa faci fata unor situatii, sa iti manifesti recunostinta s.a.m.d. Poti chiar sa intrebi daca e potrivit sa iei o anumita decizie — si daca nu, de ce?
  • ? Jurnalul Ventilarii: in el, scrii toate gandurile despre un eveniment care te-a afectat sau deranjat, sau despre o persoana fata de care ai resentimente. Poti sa scrii sub forma de scrisoare, pe care nu i-o trimiti niciodata. Stii glumita aia cu: psihologul ii spune clientului: “scrie o scrisoare persoanei care te-a infuriat si apoi da-i foc” si clientul intreaba: “Ok, bun, si cu scrisoarea ce fac?” Unul dintre formatorii nostri in psihologie le recomanda clientilor cu ruminatii si ganduri obsesiv-compulsive un ritual: sa scrie gandurile negre si grijile pe o bucata de hartie, apoi sa ii dea foc intr-o farfurie, pana cand se face scrum si nu mai exista vreun risc de incendiu. Apoi, sa duca farfuria la geam si sa sufle ramasitele de cenusa de la balcon si sa le urmareasca cum se duc in vant. Ideea e ca daca scrii despre lucrurile care te supara, poti sa ventilezi — adica sa nu le lasi acolo, sa adune si mai multa energie negativa — ci sa dai drumul la supapa si sa le lasi sa iasa.
  • ?️ Afirmatiile: multi dintre noi le-am folosit cu succes in anumite momente. Mai puternice pot fi intrebarile plecand de la afirmatii: de ce sunt atat de echilibrat? De ce am atat succes?
  • ? Analiza performantei: Daca ai de obtinut un anumit scor la alergare, la inot, la snooker sau la cucerit persoane de sex opus (sau de acelasi sex, de ce nu?), atunci poti sa tii un jurnal — in care iti stabilesti un anumit nivel de performanta la care aspiri — si vezi in ce masura ti-ai atins standardele zilnic. Mult succes!
  • ? Analiza critica de sine: Poti sa ai un set de intrebari pe care ti le adresezi in fiecare zi. Ii mai zice Jurnalul Virtutilor.
  • ✏ 3x3x3: E un format flexibil si compact. De exemplu: 3 lucruri pentru care sunt recunoscator, 3 lucruri pe care le-am invatat, si 3 dificultati sau dileme traite astazi. Sau: 3 persoane care m-au inspirat, 3 lucruri utile pe care le-am facut, si 3 feluri in care mi-am trait convingerile astazi. Limita e cerul — poti sa-ti concepi propria ta formula, in functie de ce vrei de la viata. Avantajul este natura compacta, concisa a acestui stil de jurnal.
  • ? Jurnalul capitanului de vas //  jurnalul generalului: unii oameni aleg sa metaforizeze un personaj fictiv si sa vada viata lor ca pe o aventura. Se vad ca un comandant de nava care are de cucerit noi teritorii — si tin un jurnal legat de ce au facut, cat au „calatorit”, cu ce obstacole s-au intalnit, ce ii asteapta la orizont…intelegi tu ideea.

La ce bun? Care ar fi beneficiile?

Mă bucur că ai întrebat.

    1. Cum spunea Socrate, “o viata neexaminata nu merita traita”. E deprimant numai gandul ca majoritatea oamenilor care ne inconjoara traiesc o viata pe pilot automat, cu un minim de insight, si nici nu ii intereseaza de ce fac ceea ce fac.
    2. Iti ofera claritatePoti sa te uiti in trecut/viitor cu un plus claritate. Jurnalul iti da perspectiva. Poți să vezi mai bine relații între cauză și efect.
    3. Poti sa retraiesti anumite momente — atat bune, cat si rele. Revizitandu-le, poti sa schimbi perspectiva asupra lor.
    4. Atunci cand ne traim convingerile si valorile — si apoi scriem despre ele — putem sa ne intarim si mai mult credintele, trecandu-le prin latura kinestezica si intiparindu-le mai bine in neurologia noastra.
    5. In actul scrierii, procesezi energie — ai ocazia sa o eliberezi, nu sa o stochezi.  De multe ori, emotiile se manifesta difuz, si nu intelegem nici noi ce e cu noi. Când punem lucrurile pe hartie, le exteriorizam si le dam o structura. Jurnalul descâlcește gânduri complexe și sentimente încurcate.
    6. Inradacineaza lectiile de viata pe care le-ai invatat din diferite experiente, momentele magice si acele momente de „a-ha!” pe care le-ai avut.
    7. Iti reamintesti viata memorabila pe care o ai — de multe ori mi s-a intamplat sa ma gandesc, intr-o nota negativa, ca nu se intampla lucruri extraordinare in viata mea, sa-mi reprosez ca nu traiesc viata fabuloasa pe care o aveam in plan — numai ca sa-mi revizitez jurnalul si sa-mi dau seama ca am fost in Portugalia si am fotografiat niste locuri senzationale si m-am vazut cu niste oameni extraordinari si am norocul sa fac parte din niste cercuri sociale cu oameni de super calitate. Am reusit, cu timpul, sa contracarez tendinta negativa a mintii mele sa distorsioneze lucrurile. Si nu trebuie sa traiesti o viata extraordinara sau iesita din comun. Poti sa  te bucuri si de micile detalii, pe care majoritatea le trec cu vederea.
    8. Te ajuta sa iti reamintești și să reconstruiești evenimente trecute. De multe ori, din cauza interferentei emotiior si memoriei selective, nu ne mai amintim exact ce am spusce am facut, sau ce ne-au spus si facut altii. Pe mine m-a ajutat să ies dintr-o relație abuzivă pentru că era o parte din mine care uita comportamentul execrabil și se concentra pe partea de lapte-și-miere.
    9. Obiceiul de a tine un jurnal te ajuta sa iti organizezi gandirea. Practic, scriind, punand lucrurile in cuvinte, le clarifici, le organizezi, si le pui la locul lor — in diferite sertare si compartimente din mintea ta. Îți exersezi mușchiul minții.
    10. Apuca-te de acest nou obicei si iti garantez ca iti vor veni noi idei — pe masura ce la procesezi pe cele pe care le ai deja in cap.
    11. Poti sa intri in pozitia „meta” — cea a observatorului neutru. Rareori facem chestia asta…insa pozitia observatorului nefectat, echidistant e foarte utila — pentru ca ne scoate la iveala patternuri in care suntem blocati, ne scoate din rutina gandurilor si comportamentelor automate, pavloviene, si ne da voie sa reflectam din exterior.
    12. Tinand un jurnal si recidind din cand in cand ce ai scris in el, iti imbunatatesti abilitatea de a lua decizii. Poti sa reflecti asupra deciziilor — bune si proaste — asupra impulsivitatii si excesului de ratiune, si, atunci cand te confrunti cu situatii similare in viitor, sa faci lucurile mai bine mai echilibrat.
    13. Un jurnal iti poate imbunatati si gandirea critica. Este uluitor cat de usor pot fi pacaliti oamenii cu fake news si vrajeala de 2 lei, pentru ca majoritatea nu se opresc sa-si puna intrebari — si inghit orice, mai ceva ca pelicanii. Când ții un jurnal, ai tendința să-ți pui întrebări și să rotești lucrurile pe mai multe fețe, ca să le înțelegi mai bine.
    14. In al 13-lea rand, cand controlezi ceea ce scrii — pui stapanire pe niste lucruri, cum ar fi emotiile tale, deciziile tale si gandirea ta.
    15. Exista o vorba: ceea ce scrii, ai mai multe sanse sa implinesti – a existat un studiu cu oameni care si-au scris obiectivele si au lasat hartia intr-un sertar, vs. cei care nu au scris nimic, nicaieri. Ghici care e diferenta intre a-ti scrie si a nu-ti scrie obiectivele! Pare sa fie importanta — pentru ca oamenii care au scris obiectivele si apoi au lasat hartia intr-un sertar le-au indeplinit in mai mare masura decat cei care doar au visat la ele…dar nu le-au pus in scris.
    16. Te uiti inapoi, si iti dai seama cum a fost viata ta. Iti dai seama ca ai supravietuit zilelor negre. Uneori mi-am transcris gandurile care ma autosabotau, tot negativismul…pentru ca nu stiam ce altceva pot sa fac. Si e foarte interesant sa le citesti intr-o zi in care tonusul emotional e diferit, in care esti in alt vibe.
    17. Iti creste inteligenta emotionala — cand te gandesti ca EQ e descrisa ca fiind abilitatea de a recunoaste si numi emotiile tale si ale celorlalti, de a observa trecerea de la o emotie la alta — este clar ca examinarea lor sub forma de jurnal te poate ajuta. Vei vedea pattern-uri și cicluri care se tot manifestă în viața ta emoțională, și vei ajunge în punctul în care să decizi ce să faci cu ele. Descoperi manifestarea comportamentală a unor impulsuri emoționale pe care nu le conștientizai și nu le descifraseși pe de plin.
    18. Jurnalul te poate ajuta sa-ti gasesti acel DE CE. Dupa cum spune Simon Sinek in cartea lui Start With Why — e important sa definesti in primul rand DE CE faci ceea ce faci.
    19. Bineinteles, jurnalul iti poate imbunatati memoria — pentru că lucrezi cu felul cum creierul absoarbe, procesează, reține și reactualizează informația stocată.
    20. Iti poate imbunatati vocabularul si abilitatea de a scrie. Multi scriitori sufera de blocajul paginii albe (engl. writer’s block) — pentru ca au teama de respingere si se gandesc cum va fi vazut materialul lor de oameni critici. Ei bine, acolo se recomanda tehnica “freewriting” — in care scrii freestyle, fara intentia sa publici neaparat ceva, sau sa fie corect in vreun fel. Scrii orice, transpune-ti fluxul ideilor in cuvinte scrise. Or, journaling tocmai asta e. Scrii pentru tine si iti poate veni mai usor sa o faci — si vei invata noi feluri si cuvinte cu care sa iti descrii experientele.
    21. Te poate ajuta sa devii mai inteligent(a), per total. Nu doar inteligenta emotionala iti creste, ci si inteligenta sociala, capacitatea de insight, de analiza, de gandire critica, de a sintetiza o idee sau alta…s.a.m.d.
    22. Iti poate imbunatati disciplina.
    23. Iti poate imbunatati increderea in tine. Ai supravietuit tuturor momentelor grele — in proportie de 100%. E interesant sa te uiti peste notite sa vezi cat de greu ti se parea in anumite momente, si cum ai dobandit intre timp mijloacele, mentalitatea si perceptia cu care sa le faci fata in viitor.
    24. Iti poate creste creativitatea. De multe ori creativitatea inseamna sa dai drumul ideilor, sa ai incredere in intuitia ta, sa nu te blochezi la nivel de procedura … si pur si simplu sa dai drumul unui fluviu de idei sa iasa din tine.
    25. Reduce gandurile automate si intruzive. Bineinteles, poate dura pana scapi de ele. Unii spun ca nu exista cale mai buna de a-ti identifica procesele de gandire, gandurile problematice si pattern-urile decat sa le scrii. Chiar si meditatia mindfulness e prea abstracta in aria asta, si tot merita sa-ti cobori gandurile abstracte si automate in planul concret.
    26. Fara doar si poate, jurnalul are efect terapeutic: el poate ajuta in anxietate, tulburare obsesiv-compulsiva, depresie, ruminatii, trauma complexa, stima de sine scazuta, recuperarea dupa alcoolism si consum de substante, atunci cand te confrunti cu doliul pierderii si in multe alte situatii. Dincolo de aceste etichete clinice, ajuta la vindecarea relatiilor, vindecarea trecutului. Jurnalul te ascultă fără să te judece, are încredere în tine și e fidel și onest atunci când îl recitești.
      E bun și pentru efectul de catharsis, adică, mai pe românește, te descarci de povara unor emoții. In plus, daca faci deja terapie, te poate ajuta sa te folosesti mai bine de terapie — integrand insight-urile pe care le primesti, pentru rezultate mai bune si mai rapide.
    27. In anxietate, iti mai calmeaza si mintea si o limpezeste — iti ridica uneori capacul de pe oala sub presiune, te mai scapa de emotiile neexprimate; te ajuta sa dai drumul emotiilor negative. Cu jurnalul, iti explorezi experientele mai in profunzime decat atunci cand doar te ingrijorezi in legatura cu ele. Si — cel mai important — iti cunosti mai bine trigger-ele.
    28. E la fel de bun in managementul stresului si luarea de deciziiDaca tu crezi ca poti sa iei unele decizii mari de viata fara sa le pui pe hartie, te auto-amagesti. Vezi mai jos PDF-ul numit “Ia o Decizie”. E un instrument extraordinar de jorunaling — care te poate scoate din starea de balanta, cu ajutorul caruia poti sa iti dai o directie clara. E excelent să iei decizii folosind un jurnal, mai ales din alea grele de viață de genul: să plec de la jobul ăstaSă ies din relație? … genul de decizii „complicate si cu multe aspecte”.
    29. Te poate ajuta sa-ti acordezi observatorul intern pe nuante fine — sa observi lucruri pe care, altfel, le-ai trece cu vederea. Nu ai acces doar la pozitia meta — ci poti sa examinezi lucruri pe care de obicei le-ai lasa deoparte ca fiind neimportante — dar care mai tarziu se dovedesc a fi foarte importante.
    30. Un jurnal te ajuta sa iti dezvolti propria ta voce. Cu timpul, iti dezvolti propriul fel de a te exprima — si curajul de a o face. Fie ca o faci verbal sau in scris, daca vrei sa vorbesti in public, sa faci clipuri video pe Youtube sau sa fii blogger, scriitor, sau lider de echipa.
    31. Indirect, iti imbunatateste sistemul imunitar. Am inteles ca exista studii pe tema asta. Gestionandu-ti anxietatea, stress-ul si dezordinea din minte, e evident ca iti vei cultiva si o stare de echilibru mai mare.
    32. Daca il ridici la rang de obicei, beneficiile raman pe termen lung. Cei care tin jurnal sunt mai conectati la emotiile si nevoile lor. Stiu sa spuna lucrurilor pe nume cu mai buna acuratete, să observe și să judece ceea ce se întâmplă.
    33. Oamenii care tin jurnal isi creaza o perceptie mai adaptata si mai complexa a propriei perosoane. Iti conecteaza anumite arii din creier care, atfel, ar functiona relativ independent si autonom – ratiunea si simtirea, analiza si impulsivitatea, etc. Vei crea un plus de armonie intr centrul care se ocupa cu vorbirea articulata cu cel care pune in scris totul, cu cel care simte emotiile.
    34. Se zice ca un demon interior pe care l-ai privit in ochi si i-ai dat un nume este pe jumatate invins. Pentru ca l-ai exteriorizat si acum iti cunosti dusmanul, cum s-ar zice. Jurnalul te poate ajuta sa iti privesti demonii in ochi — la nivelul de profunzime pe care-l alegi tu, si in ritmul in care vrei tu sa-i confrunti.
    35. Nu ma pricep enorm la religie, insa pot comenta din punct de vedere psihologic despre spovedanie — poate avea un efect bun sa iti iei lucrurile pe care le consideri inacceptabile sau care-ti provoaca rusine sau vinovatie si sa le spui pe nume. Te poti „spovedi” tie insuti, in propriul meu jurnal. Si sa iti ierti pacatele. Daca de obicei nu vrem sa dam nas in nas cu lucrurile care nu ne plac si/sau nu ne fac cinste, daca o facem treptat si in mod intim, procesul devine mai suportabil. Jurnalul iti da ocazia sa scrii — in privat — despre lucrurile pe care nu le iubesti, nu le apreciezi si nu le placi atat de mult la tine.
    36. Poti sa focalizezi lentila mintii. De multe ori, emotiile sunt traite ca niste stari difuze, incerte, care ne iau prin uneori prin surprindere si par sa puna stapanire pe noi. Unii oameni traiesc stresul si anxietatea asa…ca pe o incordare difuza, sau o asteptare sa se intample ceva rau…sau o teama incerta despre ce s-ar putea intampla in viitor, dar fara un obiect clar al fricii. Alti oameni experimenteaza depresia, mahnirea, supararea, vinovatia ca pe o geanta plina cu pietre de moara pe care le cara dupa ei. Doar ca pietrele respective nu au nume si nu sunt cunoscute celui care le poarta. Cand iti folosesti facultatile verbale ale mintii, le dai un nume. Tinerea unui jurnal e ca o punte între evenimentele externe și interiorul tau (felul cum simti & gandesti despre ele).
    37. Face pace și armonie între personalitățile tale. Fără să suferim de personalități multiple, cu toții avem mai multe…instanțe ale ego-ului, să le zicem așa. Suntem scindați în mai multe personaje.
    38. Dezlegi mistere, înțelegi lucruri nespuse, implicite. Poți să-ți dai teme de gândire pe termen lung, și să-ți dedici câte un fragment din timp și energie până îți clarifici aceste teme. Daca un om ti-a transmis un vibe ciudat, daca intuitia incearca sa iti spuna ceva…poti sa explorezi asta in jurnal.
    39. Poți să plantezi semințe în mintea ta, pe care să le lași să crească. Te poți folosi de puterea autosugestiei.
    40. E distractiv, uneori chiar amuzant — sa te amuzi de cum e viata si cum s-au derulat unele evenimente din viata ta.
    41. Încurajează libertatea de exprimare. De multe ori, cei care scriu pe blog sau în cărți sunt obsedați de fraza perfectă, de ideea infailibilă. Însă, dacă scrii neingrijit si spontan mai mult decât scrii pe curat, balanța se înclină undeva la mijloc între cele două stiluri. E o senzație minunată să te simți liber(ă).
    42. Ești liber(ă) să-ți explorezi visele din timpul nopții cu simbolurile și patternurile lor, sau reveriile si fanteziile, ca să știi ce nevoi încearcă să-ți adreseze, si ce vor sa-ti spuna despre tine.

Care e procesul scrierii?

O formula americaneasca foloseste acronimul WRITE.

WRITE:

W – What? Care e subiectul? Despre ce? Fapte + emotii & sentimente DESPRE faptele respective.

R – ReflectCe a insemnat pentru mine? Care sunt sentimentele pe care le am? Care-s nevoile care as fi vrut sa-mi fie implinite? Care sunt curiozitatile legate de asta? Care sunt nevoile celeilalte persoane?

I – Investigate: dupa ce ai scris — stai si fa o investigatie. Cum s-a ajuns in situatia respectiva? Ce lectii ai luat? Ce ai putea sa faci in viitor? Ce poti sa inveti din asta?

T – Time: lasa-ti timp. N-o sa iasa bine din prima nimic. Timpul este un vector care face jurnalul sa aiba farmec si esenta si profunzime. Reviziteaza-ti scrierile din cand in cand. Reflecta din nou asupra lor. O sa ti se para hilare unele ganduri, sau interesante unele trairi. Iti promit asta.

E – Exit smart: reciteste; fa un gand. O singura fraza. Concentreaza experienta si ce ai invatat din ea. Sintetizeaza. Formuleaza o singura idee.

 Câteva sfaturi:

  • Ai rabdare cu el si cu tine. De multe ori, gandurile noastre  nu se limpezesc instant. E mai degraba ca si cum ai sta cu o cana de ceai si iti acorzi timpul sa privesti pe fereastra… N-o sa-ti clarifice totul deodata — dar iti da ragaz sa reflecti, putin cate putin.
  • Nu-l face sa sune bine. Nu te preocupa de stilistica, de punctuatie si corectitudine gramaticala. Nu e nevoie sa editezi, doar scrie.
  • E suficient sa fie utila pentru tine experienta. Experimenteaza cu ce functioneaza la tine — exprimari scurte, sau descrieri lungi, lirice, epice sau dramatice. O simpla fraza, sau o lista, sau stilul stream-of-consciousness, un roman fluviu…
  • Testeaza hartie si creion. Ca sa intelegi diferenta, cauta pe Google „typing versus writing”
  • Testează diferite medii…un caiet ieftin și prost, un jurnal scump, format mare, format mic. Pe computer. Experiența e diferita.
  • Incepi de unde esti. Scrie ce-ti vine in minte. Ce vezi în jurul tău? Ce gânduri îți trec prin minte? Ce nu-ți dă pace? Ai mintea goală? Scrie asta. Ai mintea plină? Descarcă o parte din gânduri.
  • Nu e nimic fancy. Din contra, e un proces alambicat si complicat. Exprimarea ta poate sa fie chiar relativ incoerenta pe alocuri — pentru ca gandurile noastre pot sa fie incalcite. Și ce dacă? O să fie interesant să le revizitezi și să le deslușești sensul.
  • Daca esti un spirit pragmatic — sau vrei sa fii — concentreaza-te 20% pe problema, 80% pe solutie.
  • Nu pune presiune pe tine să scrii în fiecare zi dacă simți că nu e pentru tine asta. Oamenii repetă ca o mantră ideea de obicei. Te poti opri sa faci journaling doar când vrei să iei decizii, să clarifici emoții, să sarbatorezi/marchezi ceva important, când simti că esti la o răscruce de drumuri sau când vrei să clarifici ceva sau să faci o punte între rațional și emoțional.
  • Încearcă formatul ”cu liniuță” (adică bullet list). E mai simplu de urmat, și nu trebuie să fii Ernest Hemingway sau James Joyce sa-ti curga fraza precum fluviul.
  • Fii pregătit(ă) să scrii oricând. O aplicatie de smartphone sau acces la un serviciu online căruia îi știi parola și cheia de acces sunt perfecte. Si nu merge pe ideea că trebuie să fii în starea potrivită sau să ai biroul aranjat.
  • Nu face comparații — între tine și alții, între diferite însemnări…tu doar scrie.
  • Personalizează experiența: fă-o să fie experiența ta. Adaptează mediu, stilul, momentul în așa fel încât să te simți tu OK.
  • Desenează, chiar dacă desenezi naiv, mai prost ca un copil de 1 an lăsat nesupravegheat. Lipește bucăți de reviste sau chestii pe care le găsești. Sau dacă e digital, ia fragmente de imagini care ti se par că se integrează. Ca și cum ai face un colaj.
  • Vorbește cu tine. ”Petre, ce ai astăzi, ce s-a întâmplat, ce e cu tine? Ce te face să fii trist?
  • Joacă-te cu contextul. Pune muzică, fă-ți un ceai, incearca diferite locuri (cafenea, birou).
  • Datează-ți însemnările. Te ajută să știi contextul în care a fost scrisă o însemnare, meta-datele sunt foarte importante, cum ar fi data, ora și locația.

Sper ca te-am inspirat sa tii un jurnal personal, sau, daca tii deja unul, ca ai gasit cateva idei care sa-ti duca practica asta la urmatorul nivel.