Suferi de gastrită? Iată 5 reguli pe care e obligatoriu să le respecți

Suferi de gastrită? Iată 5 reguli pe care e obligatoriu să le respecți

Durere, balonare, greață, arsuri, oboseală, toate vin „la pachet’ cu crizele atunci când suferi de gastrită. Ușor de confundat cu simptomele altor boli, trece de multe ori neadiagnosticată. Iar consecințele pot fi grave.

Când simți că ceva este în neregulă cu organismul tău, în loc să cauți pe internet tot felul de leacuri miraculoase, alege să faci primul pas la medic. Căci, în cazul bolilor digestive, „plăntuțele tămăduitoare’ pot face chiar mai mult rău decât bine. Gastrita este ceea ce medicii numesc o inflamație a mucoasei stomacului, acută sau cronică. Iar tratamentul este cât se poate de personalizat, în funcție de cauza care a declanșat criza la fiecare pacient. Când suferi de gastrită, tratamentul corect este foarte important.

De ce apare inflamația gastrică?

O mâncare care „pică greu’, băuturile acidulate, excesul de alcool, de cafea sau de tutun, prea mult stres, alimentele prea fierbinți sau prea reci se numără printre factorii care pot declanșa crizele de gastrită. Pe de altă parte, nici cunoscuta bacterie Helicobacter Pylori, cu care trăiesc’ cam jumătate dintre noi și care, în anumite condiții, poate duce la ulcer, nu este străină de situație. Prin urmare, nu există un tratament general-valabil, căci trebuie înlăturată cauza bolii mai înainte de a începe îndepărtarea simptomelor.

Așa eviți crizele, când suferi de gastrită

Consultul de specialitate devine obligatoriu când simptomele persistă și nu cedează. Dar iată câțiva pași prin care poți preveni apariția crizelor supărătoare:

1.Ce-i prea mult strică
Mesele copioase, alimentele prea reci sau prea fierbinți, abuzul de alcool și de țigări, combinate cu sedentarismul nu fac decât rău, mai ales dacă te știi cu probleme. Este important să-ți cunoști limitele și să încerci să nu le depășești.

2.Mestecă bine!

Problemele dentare și foamea care apare când nu respecți orele de masă te fac să mănânci lacom și să nu mai mesteci alimentele corespunzător, ceea ce face stomacul să depună mai mult efort, îngreunează digestia și duce la apariția crizelor. Dacă ai număra măcar până la 50 la fiecare îmbucătură, ar fi ideal.

3.Fără condimente?

Ei bine, ar fi indicat să le eviți pe cele puternic iritante, agresive, cum ar fi cele iuți și ceapa. Deși recomandate în alte condiții pentru o digestie sănătoasă, fasolea, mazărea, lintea, fructele și legumele proaspete cu coajă și sâmburi, pâinea albă, chiar și prăjită, toate trebuie excluse din dietă. Sarea și zahărul, aromele și coloranții îi plac bacteriei Helicobacter, așa că trebuie să ai grijă.

4.Atenție la apă!
Este indicat să renunți la apa minerală obișnuită și să alegi doar acele tipuri de apă special dedicate afecțiunilor gastrice, precum cele alcaline, clorosodice sau sulfurate. Acestea se vor consuma la temperatura camerei și nu în timpul mesei.

5.Consumă vitamina U
Este considerată inamicul ulcerului și se găsește în varză crudă, țelină, cartof crud, ceapă și usturoi verde.

Videocapsula spune adevărul

Capsula endoscopică sau videocapsula explorează tubul digestiv extrem de ușor, fără durere, folosind o camera video, o sursă de lumină, o antenă care transmite datele și o baterie, toate într-o capsulă care se înghite și care reușește să ne transmită informații prețioase despre starea aparatului digestiv. Este un instrument extrem de util pentru depistarea unor boli precum hemoragiile digestive de cauză neprecizată, boala Crohn, boala celiacă refractară și unele forme de polipoză intestinală, permițând vizualizarea directă a mucoasei tubului digestiv. Timp de 8-10 ore, trece prin esofag, stomac, duoden, intestinul subțire si intestinul gros și este eliminată prin scaun. Procedura este minim invazivă, nu iradiază organismul, nu doare și captează date de pe traiectul digestiv. Pacienții pot primi rapid un diagnostic, iar tratamentele pot fi începute în timp scurt.’, spune dr. Șerban Gologan, specialist gastroenterolog, OK Medical.

Sursa

Citeste si: