Spanacul crud sau gătit? Cum este mai sănătos să îl consumi

Spanacul este bogat în vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, minerale, precum kaliu, calciu, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier, aminoacizi. 

Spanacul este considerat un aliment benefic pentru curăţarea și îmbunătățirea funcțiilor organelor digestive și tractului intestinal.

Spanacul previne ulcerul gastric
S-a constatat că atât spanacul cât şi alte legume au capacitatea de a proteja mucoasa stomacului, scăzând astfel probabilitatea apariţiei ulcerului gastric.
Protejează creierul
Mai multe componente din spanac, precum acidul folic şi diferiţi antioxidanţi, oferă beneficii nenumărate. Acidul folic reduce apariţia bolii Alzheimer, astfel că spanacul este o opţiune foarte bună pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de tulburări neuronale şi cognitive.
Spanacul reglează tensiunea arterială
Spanacul este bogat în kaliu şi are un conţinut scăzut de sodiu. Această combinaţie de minerale este de un real ajutor pentru persoanele cu tensiune arterială crescută.
Reduce inflamaţia
Spanacul este una dintre cele mai puternice plante atunci când vine vorba de reducerea inflamaţiei în întreg organismul. Este recomandat în special persoanelor care au probleme cu artrita şi guta.
Ajută la întărirea oaselor
Spanacul este o sursă bună de vitamina K. În afară de aceasta, alte minerale, cum ar fi manganul, cuprul, magneziul, zincul şi fosforul ajută, de asemenea, la construirea oaselor puternice. Aceste minerale sunt esenţiale şi pentru menţinerea dinţilor şi a unghiilor sănătoase. 
Protejează pielea
S-a demonstrat că diferiţi pigmenţi pe care îi conţine spanacul protejează pielea de razele nocive ale soarelui, inclusiv razele UV.
Spanacul crud sau gătit? Cum crezi că este mai sănătos să-l consumi?

Spanacul se consumă atât crud, în salate, sucuri sau în smoothie-uri, cât și fiert la aburi. O dietă echilibrată trebuie să conțină și legume crude, căci ele furnizează vitamine, minerale, fibre și enzime.

Totodată, spanacul crud poate fi mai greu de digerat. Spanacul ar trebui consumat în stare crudă numai în cantități moderate. Pe de altă parte, spanacul gătit are mai mult betacaroten decât cel crud, iar acest antioxidant ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare și al cancerului pulmonar.

Spanacul gătit are mai multă luteină decât cel crud și previne, de asemenea, cataracta și degenerscența maculară. Spanacul poate fi gătit după metoda tradițională sau la aburi. Varianta finală este mai binevenită, iar apa în care a fiert ar trebui aruncată.

Sursa

Citeste si: