Site icon Inspiră-te

Reguli în caz de cutremur. Ce trebuie să faci înainte, în timpul cutremurului și după

Cele două cutremure cu magnitudinea de 7,8 și 7,5, care au avut loc unul în jurul orei 4 dimineața și altul spre prânz, luni, 6 februarie, au luat peste 1.300 de vieți omenești și au rănit aproximativ 10.000 de persoane în Turcia și Siria. Cum ne pregătim pentru asemenea posibilă catastrofă?

E imposibil să știm când va lovi un nou cutremur și unde. Însă tot există ceva ce poți face înainte de-a fi cutremur, în timp ce acesta se manifestă și după ce zdruncinăturile s-au încheiat, pentru ca tu și cei dragi ție să fiți în siguranță și să vă reveniți mai ușor.

Înainte de cutremur

Ai grijă ca locuința sa să nu fie un pericol în sine. Ce înseamnă mai exact acest lucru? iIată ce trebuie să faci:

În timpul cutremurului

După cutremur

După ce se încheie zdruncinăturile, verifică dacă ai pățit ceva tu sau cei de lângă tine. Rămâi alert, pentru că poate urma o replică.

–        Verifică situația în care te aflii. Vezi dacă ești rănit și cheamă ajutoare, dacă e nevoie. Uită-te în jur, ca să te asiguri că pericolul a trecut și nu poți păți nimic din cauza lucrurilor distruse de lângă tine. Poartă cizme sau încălțări rezistente, ca să poți călca fără probleme pe cioburi și obiecte sparte.

–        Cheamă ajutoarele, dacă e nevoie. Dacă ești acoperit de ceva, închide gura, pune-ți mâna pe nas și pe ochi, ca să nu-ți intre praful. Trimite un mesaj, dacă poți, sau fă gălăgie apoi, ca să te audă salvatorii.

–        Pregătește-te pentru replici. Replicile unui cutremur pot fi la fel de puternice precum cutremurul în sine.

–        Stai conectat la ce se întâmplă. Dacă ai vreun radio, ascultă ultimele noutăți, sigur s-au întrerupt toate programele pentru a fi informați oamenii cu privire la cutremurul prin care tocmai au trecut. Spune-le celor apropiați că ești în regulă, dar nu abuza, nu ține ocupate liniile cu povești nesfârșite.

Ce NU trebuie făcut

Sursa

Exit mobile version