Problema geniilor: iată de ce deștepții nu reușesc în afaceri

Iată cum intelectul ne împiedică în afaceri și de ce studiile de antreprenoriat pot fi dăunătoare pentru business. Îți explică expertul în management, Ichak Adizes.

Atunci când cariera mea în domeniul consultanței abia a început, eu eram mereu impresionat de oamenii, pe care-i consideram niște genii. Era vorba de bărbații și femeile – oameni de știință și studenții care luau doar note maxime; de persoanele extrem de creative, cu idei inovative sau de oamenii foarte deștepți, capabili să învingă în orice dezbateri.

Credeam atunci că talentul, intelectul și creativitatea sunt cheia succesului. Am început să investesc în ei bani. Eram sigur că de rând cu experiența mea în consiliere, banii și genialitatea îmi vor aduce un mare succes.

Totul a fost complet invers.

Am pierdut o groază de timp și de bani.

Unde am greșit?

Ulterior am făcut o comparație între acești genii și antreprenorii pe care i-am întâlnit în practica mea și am conștientizat că cei care au câștigat mulți bani nu erau niște oameni foarte deștepți. Acești oameni prosperi nu prea știau cum să-și exprime gândurile. Nu erau foarte învățați. Unii au învățat rău la școală sau la universitate.

De ce se întâmplă așa? Nu este logic. De ce acești oameni mai puțin învățați devin niște busnessmani de succes, iar geniile eșuează?

Concluzia mea: faptul că știi prea multe te împiedică să vezi esența.

Antreprenorii sunt niște oameni deosebiți, dar nu sunt genii în ceea ce privește învățatul. Ei se evidențiează datorită bunului simț. Ei au talentul de a observa lucrurile extrem de importante. Învățații și talentații tind să complice multe lucruri. Ei știu atât de multe încât nu reușesc să deosebească ceea ce este cu adevărat important. Ori se poate întâmpla ca ei să fie genii într-un domeniu și să nu priceapă nimic în business. Am sesizat că geniile ignoră cheltuielile și se concentrează doar pe valori.

Și aici ajung la o nouă concluzie controversată: studierea antreprenoriatului poate dăuna capacității de a deveni antreprenor. Nu este neapărat așa, dar deseori anume asta se întâmplă.

Atunci când știi prea multe, te temi să riști. Iar riscul este extrem de important pentru business. Pentru a începe o afacere trebuie să nu ai frici. Respectiv, nu au frici cei care știu mai puține. Dacă te gândești sau știi prea multe despre ceea ce vrei să faci, cel mai probabil nu te vei apuca de asta. Adevărații antreprenori lasă școala sau învață pe note medii.

Sursa