Perele – pentru un sistem imunitar puternic și o digestie îmbunătățită

Perele – pentru un sistem imunitar puternic și o digestie îmbunătățită

Sunt dulci și zemoase, având un conținut ridicat de fibre, vitamine, precum și antioxidanți de preț care protejează organismul, întărind sistemul imunitar. Pe lângă gustul lor deosebit, există multe alte motive pentru a consuma pere, printre care și proprietățile medicinale.

Perele îmbunătățesc digestia – fructul cărnos și bogat în fibre are un impact pozitiv asupra digestiei. O singură pară consumată oferă 18% din necesarul zilnic de fibre al organismului. Fiind vorba în mare parte despre fibre insolubile, tranzitul intestinal este accelerat. Totodată, perele stimulează și secreția de sucuri digestive și combat atât diareea cât și constipația.

Sunt sărace în calorii – perele fac parte din grupul fructelor cu cele mai puține calorii, o pară de dimenisuni medii având 100 de calorii, adică în jur de 5% din aportul caloric zilnic. Fiind bogate în fibre, perele oferă senzația de sățietate, ceea ce înseamnă că sunt recomandate în curele de slăbire. Chiar dacă sunt relativ scăzute în calorii, nu trebuie să faci abuz de pere. Două porții zilnice înseamnă jumătățile unei pere de dimensiuni mari.

Au proprietăți antioxidante – la fel că majoritatea fructelor, și perele dețin proprietăți antioxidante de preț, ceea ce înseamnă că lupta împotriva efectelor radicalilor liberi din organism.

Previn cancerul – tot datorită conținutului bogat în antioxidanți perele ajută și la prevenirea mai multor tipuri de cancer: cancer de colon, cancer la san, cancer de prostată sau la plămâni.

Fortifică sistemul imunitar – datorită conținutului ridicat de vitamina C, perele fortifică sistemul imunitar, stimulând producția de celule albe și întreagă funcționare a organismului. Este recomandat consumul de pere în special în timpul răcelilor.

Grăbesc procesul de vindecare – convalescență poate fi ameliorată prin consumul de pere. Vitamina C din pere joacă un rol important în sintetizarea noilor țesuturi, ajutând metabolismul să funcționeze la nivel optim. Mai mult decât atât, rănile se vindecă mai rapid datorită consumului de pere întrucât conțin cantități însemnate de acid absorbic.

Benefice pentru sănătatea inimii – consumul ridicat de fibre reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge. Studiile recente au dovedit că fibrele dietetice ajută la combaterea inflamației, ceea ce înseamnă că afecțiunile cardiace, cancerul și obezitatea pot fi prevenite prin consumul regulat de pere.

Benefice pentru diabetici – întrucât conțîn cantități mari de fibre dietetice, perele mențîn nivelul de zahăr din sânge echlibrat.

Înfrumusețează părul și pielea – una dintre cele mai versatile vitamine din organism este vitamina A, care se regăsește din belșug în pere. Așadar, perele pot avea efect anti-îmbătrânire asupra pielii, prevenind apariția ridurilor și a petelor cauzate de procesul de înaintare în vârstă. Totodată, consumul de pere poate reduce și pierderea părului.

O varianta sigură pentru persoanele alergice – perele fac parte din categoria fructelor cu cel mic risc pentru persoanele alergice, nefiind alergene.

Cum se consumă perele? Întrucât coajă de pară este responsabilă pentru jumătate dintre beneficiile pe care le are acest fruct, e recomandat că perele să se mănânce cu tot cu coajă.

Perele pot fi consumate că atare, sub formă de gustare, ori în salate sau alături de brânzeturi ori cerealele de dimineață. Poți folosi pere și la prepararea deșerturilor, a gemurilor, dulceturilor, sucurilor sau vinului.

Sursa

Citeste si: