Florile îți vor spune MULȚUMESC: 7 îngrășăminte naturale pentru plante!

Florile îți vor spune MULȚUMESC: 7 îngrășăminte naturale pentru plante!

Plantele de interior sunt o adevărată comoară pentru casa fiecăruia din noi. Ele purifică aerul, îmbogățesc locuința cu oxigen, înfrumusețează interiorul și ne bucură sufletul. Dar nu uita că o floare de cameră este un organism vegetal viu, care trebuie îngrijit dacă vrei să înflorească frumos. Și nu-i destul să o uzi și să o ferești de soare, mai trebuie să o și hrănești.

Dar cu ce să o hrănești ca să înflorească tot anul? Fii pe pace, pentru a face florile să înflorească neîncetat nu vei avea nevoie de îngrășăminte speciale. Aproape toate pot fi găsite în bucătărie.

1. ZAȚUL DE CAFEA

Cafeaua este un îngrășământ ideal pentru plante, deoarece conține nutrienți importanți precum azotul, potasiul, calciul și magneziul. Azotul, de exemplu, stimulează creșterea tulpinii, o face mai puternică și conferă butașilor o culoare sănătoasă, vibrantă. Acest ingredient este potrivit în special pentru trandafiri, hortensii și magnolii.

2. CENUȘA DE LEMN

Cenușa este cel mai ieftin îngrășământ pentru plante. Și unul dintre cele mai bune. Ea conține cantități mari de potasiu, dar și micronutrienți precum manganul, fierul, zincul și calciul. Ea crește rezistența plantei și o face mai productivă. De regulă, acest îngrășământ e folosit pentru plantele de grădină, dar poți să presari puțină cenușă și în ghiveci.

3. AMIDONUL

Apa în care ai fiert pastele sau cartofii este bogată în amidon. Acest compus este necesar mai ales iarna, când din cauza lipsei de soare, plantele încearcă să-și mărească depozitele de amidon din fructe și semințe. Amidonul întărește sistemul radicular al plantei, previne degradarea rădăcinilor și normalizează procesele metabolice ale florii.

4. COJILE DE OUĂ

Cojile de ouă sunt bogate în var, un mineral versatil care ajută la reducerea acidității solului; și calciu, un nutrient important pentru plante. Pulberea din coji fertilizează solul, stimulează înflorirea plantei și îmbunătățește rezistența acesteia la dăunători. De obicei, ea se amestecă cu apă și se aplică în perioada de înflorire.

5. SAREA EPSOM

Dizolvă o lingură de sare în patru litri de apă și udă planta cu această soluție. Stratul superior de pământ trebuie ușor afânat pentru a facilita pătrunderea apei în sol, iar soluția se toarnă nu pe centru, ci de-a lungul pereților din ghiveci. Compușii minerali întăresc sistemul radicular al plantei, accelerează creșterea ei și îi prelungesc viața.

6. CEREALELE

Cerealele sunt o sursă excelentă de nutrienți, atât pentru oameni, cât și pentru plante. Resturile de cereale rămase după ce ai luat masa pot fi folosite ca îngrășământ. Dacă consistența lor este prea densă, diluează fulgii cu apă. Acest îngrășământ hrănește planta și ajuta la dezvoltarea normală a ei.

7. OȚETUL

Unele plante de apartament iubesc oțetul, în special cele cu muguri înfloriți. Acidul stimulează creșterea rădăcinilor și dezvoltarea florilor. Dar cu oțetul trebuie să fii foarte atent. Un mediu prea acid poate deteriora planta. Amestecă o lingură de oțet alb cu 2 litri de apă și uda planta la fiecare 3 luni.

Sursa

Citeste si: