Florile de tei – beneficii pentru sanatate

Inca din cele mai vechi timpuri, teiul este recunoscut pentru calitatile sale terapeutice extraordinare iar mirosul emanat de florile de tei este incantator, acesta resimtindu-se din plin spre sfarsit de primavara.

Popoarele teutonice considerau acest arbore sacru iar celtii il priveau ca pe un simbol al altruismului deoarece se credea ca sub influenta miresmei sale imbatatoare oamenii spun doar adevarul. De unde si ritualul din timpurile medievale, cand indragostitii isi jurau iubire eterna la umbra unui tei inflorit…

Sa revenim in vremurile noastre, cand acest splendid arbore semet ne invaluie cu parfumul lui seducator in tumultul vietii agitate de oras si sa descoperim de ce sunt florile de tei atat de apreciate.

Florile de tei si ceaiul obtinut din acestea au numeroase virtuti terapeutice

In primul rand, trebuie sa stiti ca florile de tei si ceaiul obtinut din acestea au numeroase virtuti terapeutice care pot ajuta la ameliorarea a numeroase probleme de sanatate.

Florile de tei au in compozitie un anumit tip de zahar (care deosebeste acest ceai de restul prin dulceata sa naturala), acid galic si catecol, precum si ulei esential numit farnesol, care confera plantelor proprietati neurosedative si antispastice, reducand inflamatiile de la nivelul aparatului respirator si fiind astfel de mare ajutor celor care sufera de viroze sau raceli.

Ceaiul de tei este folosit ca sedativ usor

Datorita substantelor active din planta, ceaiul de tei este folosit ca sedativ usor si este recomandat sa fie baut cu 30 de minute inainte de culcare, in special in cazul persoanelor care se confrunta cu tulburari de somn si stari de nervozitate si anxietate.

De asemenea, ceaiul de tei ajuta la ameliorarea migrenelor si promoveaza o digestie sanatoasa, atunci cand este asociat cu ceaiul de musetel sau de menta, trateazaconstipatia si diareea si previne deterioarea celulara, gratie flavonoidelor cu rol de protectie impotriva radicalilor liberi, care sunt principalii factori in aparitia bolilor grave.

Ceaiul de tei in tratarea amigdalelor

Ceaiul de tei amestecat cu bicarbonat de sodiu este folosit si la gargara, pentru tratamentul inflamatiilor amigdalelor si in caz de tuse convulsiva.

Florile de tei in tratarea cearcanelor

In cosmetica, florile de tei sunt folosite in combinatie cu florile de albastrele pentru comprese impotriva cearcanelor si ca remediu pentru ochii obositi si umflati. In plus, florile de tei macinate amestecate cu lapte si ovaz constituie o excelenta masca de fata cu proprietati de revigorare si hidratare a tenului tern, palid, lipsit de stralucire.

Ceaiul de tei in curele de slabire

Ceaiul de tei este indicat si in curele de slabire deoarece are efect diuretic si ajuta la eliminarea retentiei de apa din organism, creste usor temperatura corpului si ne ajuta sa transpiram mai mult, scapandu-ne in acest mod de toxinele din corp.

Ceaiul de tei in afectiunile renale

Pentru persoanele care se confrunta cu afectiuni renale, ceaiul de tei este de asemenea indicat pentru ca are proprietatea de a trata incontinenta si previne formarea pietrelor la rinichi.

Mierea din tei

Din nectarul florilor arborelui de tei se poate obtine mierea, a carei culoare poate varia de la galben deschis la portocaliu inchis si care areun miros dulce lemnos, usor de recunoscut. Acest tip de miere este considerata una dintre cele mai bune deoarece este foarte bogata in vitamina B, aminoacizi si antioxidanti.

Printre proprietatile curative ale mierii de tei se numara cele antiseptice si antiinflamatorii, care fac din acest aliment un tratament naturist eficient in caz de raceala, gripa, tuse si crampe abdominale.

Teiul nu este recomandat tuturor

Desi teiul prezinta atat de multe beneficii, aceasta planta destinata relaxarii nu este recomandata tuturor persoanelor, mai ales celor care urmeaza un tratament medicamentos. Inainte de a consuma ceai de tei pentru beneficiile sale, orice persoana trebuie sa consulte medicul, care ii va prezenta toate avantajele dar si dezavantajele acestei terapii cu flori de tei.

Printre persoanele care nu trebuie sa consume ceai se numara gravidele (in special in ultimul trimestru de sarcina, pentru ca substantele din tei subtiaza sangele si creste riscul de hemoragie postpartum), pacientii cu anemie (impiedica absorbtia de fier), cardiacii (poate accelera ritmul cardiac) si soferii (teiul poate produce ameteala si stare de somnolenta).

Sursa

Citeste si: