Exerciții pentru stimularea creierului

Exerciții pentru stimularea creierului

Nu exista persoană care să nu-și dorească să fie mai creativă, să aibă o memorie mai bună, să fie mai sensibilă și multe altele. După vîrsta de 23 de ani, creierul uman începe să degradeze, iar procesul este imposibil de oprit. Atunci ce putem face? Să încetinim procesul prin practicarea exercițiilor pentru stimularea creierului. Astfel ne vom bucura de o minte ageră și creativă pînă la adînci bătrîneți.

1.  Anturaj nou

Mergeți acolo unde nu ați mai fost niciodată ori unde intrați foarte rar. Acesta poate fi un nou parc mare sau magazinul din sectorul vecin.

“Creierul se uzează atunci cînd nu este folosit”-  Bernard Werber

2. Noi arome

Cumpărăți flacoane cu uleiuri eterice ori alte obiecte aromate. În fiecare dimineață, imediat cum vă treziți, inspirați noul miros –  acest procedeu va ajuta la “trezirea” creierului.

3. Ochii inchisi

Seara nu aprindeți lumina în apartament – mergeți prin cameră dupa memorie. Acest exercițiu vă va spori atenția și concentrarea. De asemenea, puteți face duș cu ochii închiși. Cum nu veți mai vedea nimic, brusc se vor activa celelalte simțuri.

4. Schimbăți mîna pe care o folosești de obicei

Spalăți dinții cu mîna care e mai puțin activă, de exemplu dacă sunteți dreptaci, curațiți-i cu stînga, dacă sunteți stîngaci – cu dreapta. Schimbați cu cealaltă mînă folosirea mouse-ului.

5. O garderobă noua

Purtați diferite lucruri. Oamenii de știință au demonstrat că, în funcție de vestimentație, omului i se schimbă nu doar senzațiile, ci și felul de a gîndi.

6. O bucățică dintr-o limbă nouă

Nu e neapărat să “chinui” limba pînă la nivelul avansat (dacă nu aveți nevoie de asta). Puteți să vă limitați la fraze standard: salutări, întrebări simple, răspunsuri. Dacă veți putea spune aceste lucruri în 5-7 limbi, acest lucru va stimula foarte mult memoria dumneavoastră. Și mai ales că, întotdeauna, să înveți o limbă străină la nivel de bază este simplu și interesant.

7. Un drum nou 

Mergeți la serviciu (etc) pe un drum nou, necunoscut. Chiar dacă această nouă cale este mai lungă, nu e nimic grav. Nu numai că se va reflecta în mod pozitiv asupra siluetei, dar vă va și scăpa de “cretinismul topografic”.

8. Încrederea de sine

Fiți mai încrezători în sine. Chiar dacă vă propune cineva un loc de muncă la care nu vă pricepeți, acceptați. Creierul se activează, cînd nu știți exact ce trebuie să faceți.

9. Răspunsuri atipice

Răspundeți la întrebările standard ne standard. Chiar și la întrebarea “Ce faci?” puteți să răspundeți cu zeci de diferite răspunsuri – respingeți stereotipurile.

10. Monedele

Învățați-vă să diferențiați monedele de diferite valori numai cu degetele. Acest exercițiu este benefic să-l faci cand aștepți ceva sau pe cineva. Timpul trece mai repede și așteptarea nu mai este așa de apăsătoare.

11. Noi reviste

Alegeți revistele și ziarele la care de obicei nu atrageți atenția. De exemplu, dacă vă place moda, cumparați o revistă dedicată economiei. Nu e neapărat să vă preocupați de ceva nou, e destul din cînd în cînd să schimbați subiectele pe care le citiți.

12. Televizorul fără sunet

Opriți volumul televizorului și uitîndu-vă la imagini, încercați să reproduceți dialogul ori monologul. Dacă o să faceți acest exercițiu împreună cu prietenii se va primi destul de comic și interesant.

13. O odihnă diversificată

Dacă la sfîrșit de săptămînă mergeți în oraș, atunci data viitoare mergeți la plimbare în natură. Nu vă place să ascultați muzică? Mergeți la un concert muzical – veți primi o mulțime de senzații noi. Dacă nu o sa placa deloc, puteți să plecați în orice moment.

14. Un ritm nou 

Acest exercițiu  poate fi făcut într-o zi liberă. Dacă de obicei faceți totul lent, încercați să măriți ritmul de două ori. Daca nu puteți sta locului nici o clipa, obligați-vă să faceți totul fără grabă. Asta cere multa concentrare.

15. Glume

Compuneți noi glume și anecdote – este foarte folositor și antrenant pentru creier. Nu numai că va stimula activitatea mintala, dar vă va dezvolta și abilitatea de a gîndi creativ.

Sursa

Citeste si: