Cum poți ști dacă un SUPLIMENT sau un produs naturist este autentic sau contrafăcut

Foarte multe persoane cumpără produse naturiste și suplimente alimentare în scop terapeutic sau preventiv. Fie le-au fost recomandate de un medic, fie au auzit că sunt „bune” și vor să le încerce.
Problema este că o parte din ele nu sunt autentice, ci contrafăcute.

Cum poți ști dacă un SUPLIMENT sau un produs naturist este autentic sau contrafăcut
Ingredientele de pe etichetă nu corespund cu cele din produs
Inspecțiile pe suplimentele alimentare, inclusiv pe cele comercializate de companii mari, au arătat că, de multe ori, ceea ce scrie pe etichetă, nu corespunde cu ceea ce se află de fapt în produsul analizat.

Cumpărătorul nu primește ceea ce cumpără. În unele cazuri, produsul conține doar o singură plantă din toate cele listate pe etichetă.

O altă problemă este că, mai ales în mediul online, există companii sau persoane false care vând produse contrafăcute.

În 2013, The New York Times a realizat o investigație pe 44 de suplimente diferite. Rezultatele au arătat că unele produse care păreau a fi plante vindecătoare, vitamine sau minerale, nu erau decât soia, orez și grâu.

Mai îngrijorător este faptul că produsele importante din afară erau contaminate cu metale grele, care pot cauza probleme grave de sănătate.

Problema este că nimeni nu poate ști cu precizie ce se află în aceste suplimente. Ele pot conține, practic, orice. Din ce cauză? Pur și simplu pentru că suplimentele alimentare nu sunt reglementate de nimeni. Spre deosebire de medicamente, ele nu sunt supuse la teste riguroase.

Producătorii vin cu testele gata făcute

În România, instituția care se ocupă cu aprobarea comercializării suplimentelor alimentare este Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA).

Aceștia se uită doar la actele din dosarul producătorului, și nu testează ei înșiși produsul pentru a vedea ce conține. Ei spun că aceste teste trebuie să le aibă deja făcute producătorul când vine la ei.

IBA testează un produs doar dacă producătorul nu aduce un buletin de analize de la un laborator acreditat. Ei verifică doar ca produsul să nu conțină plante interzise sau ingrediente periculoase.

Ei nu poate testa toate substanțele dintr-un produs, deoarece fie nu au mijloacele necesare în România, fie testarea este prea scumpă, fie decis să „se bazeze pur și simplu pe buna credință a producătorului”.

IBA mai spune că testarea inițială a produselor nu ar rezolva problema, deoarece nu pot avea siguranța că după aprobare, producătorul nu modifică rețeta și ingredientele din produs.

Cum poți verifica un supliment alimentar?

Mai mult ca oricând, consumatorii trebuie să fie foarte atenți pe ce dau banii. Întrebarea este: la ce să te uiți când cumperi un produs? Care sunt semnele că un supliment alimentar este fals și nu adevărat?

În primă fază, specialiștii recomandă consumatorilor să verifice eticheta. Să se uite pe lista ingredientelor și să caute informații despre testarea produsului și certificarea lui.

Firma producătoare trebuie să fie cunoscută, să nu aibă antecedente. Tot pe etichetă scrie unde a fost creat produsul și de unde a fost importat. China și Mexic sunt cunoscute pentru brandurile lor false.

ANSVSA a descoperit recent sibutramină într-o lot de capsule de slăbit aduse din China. Această substanță inhibă apetitul și mărește capacitatea la efort, dar are efecte secundare grave. De aceea a și fost retrasă de pe piață.

Puteți verifica un ingredient pe site-ul Alege Sănătos. Raportul este gratuit.

Natașa Belc, directorul IBA, nu recomandă consumatorilor suplimentele naturiste. Iată de ce:

– nu se știe prin ce procedee a fost creat un produs naturist

– nu se știe ce parte a plantei a fost folosită de producător (flori, frunze, tulpini, semințe)

– oamenii nu au nevoie de suplimente alimentare, deoarece trebuie să își ia vitaminele din alimente

Suplimentele alimentare trebuie create doar de acei producători care au o certificare „ISO” (International Organization for Standardization).

Surse:

1. Naseem S. Miller, Orlando Sentinel, Dietary supplements: How to avoid fake products, Medical Express: https://medicalxpress.com/news/2019-08-dietary-supplements-fake-products.html

2. Sam Becker, How to Tell If You’re Buying Contaminated Supplements, Cheat Sheet: https://www.cheatsheet.com/health-fitness/ways-to-find-out-if-youre-buying-fake-supplements.html/

3. Gândul, Instituţia care avizează suplimentele alimentare: Nu le-am recomanda nimănui. Noi le avizăm pe încredere: https://www.gandul.info/stiri/institutia-care-avizeaza-suplimentele-alimentare-nu-le-am-recomanda-nimanui-noi-le-avizam-pe-incredere-5469618

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.
Sursa