Compresele cu sare vindecă aproape totul. Iată ce trebuie să știi

Această metodă terapeutică s-a dovedit extrem de eficientă mai demult, când oamenii erau aproape aproape total lipsiți de antibiotice și medicamente antiseptice.

Marile corporații farmaceutice nu explorează cu adevărat utilizarea pe scară largă a acestor mijloace simple și universale. În consecință, medicina oficială permite utilizarea compreselor saline, însă nu le recomandă în mod explicit pacienților. Însă, oricine poate să-și confecționeze propriul amestec salin de 10%, o procedură nu doar simplă, ci și absolut sigură. Este necesar doar să știi cum să-l prepari și cum să-l aplici în mod corect – fie sub formă de bandaje, fie printr-un proces de clătire.

Cum se utilizează compresele saline?

Chirurgul Shteglov a fost primul care a introdus utilizarea compreselor îmbibate în soluție salină pentru a trata răniții grav pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Compresele erau plasate direct pe răni infectate și inflamate, iar după câteva zile pielea arăta mai curată, temperatura corpului scădea, iar inflamația ceda treptat. Ulterior, soldații care se aflau în secțiile de urgență și resuscitare au fost transferați rapid în unitățile de recuperare.

Asistenta Anna Gorbacheva, care colabora cu chirurgul Shteglov, relata în memoriile sale că printre pacienții tratați cu comprese saline, aproape că nu au fost înregistrate decese.

După război, Anna Gorbacheva a continuat să activeze ca asistentă medicală și a folosit soluția salină pentru a trata diverse afecțiuni, printre care inflamații ale vezicii biliare și a pancreasului, probleme renale și hepatice, artrită reumatoidă, inflamații ale căilor respiratorii superioare și inferioare și multe altele. Ca urmare a acestei terapii, mulți pacienți au fost scutiți de intervenții chirurgicale complexe și complicații după afecțiuni grave.

Afecțiuni în care tratamentul cu sare are efect

În ce afecțiuni pot ajuta compresele saline?

Iată o listă cu unele dintre ele:

  •  Cefalee și spasme cauzate de inflamații ale creierului și meningelor – aplicarea de comprese pentru a atenua durerea.
  • Inflamații ale sinusurilor – aplicarea de comprese pe frunte, sinusuri și obraji; în cazul unei dureri mai intense, se pot folosi tampoane de bumbac. De asemenea, clătirea nazală cu soluție salină poate fi benefică.
  • Răceli și infecții ale căilor respiratorii superioare – aplicarea pe frunte, ceafă, gât și partea superioară a spatelui.
  • Afecțiuni endocrine (ale glandei tiroide).
  • Pneumonie – aplicarea compreselor strâns în zona afectată.
  • Inflamații intestinale, toxiinfecții alimentare – aplicarea pe întregul abdomen.
  • Anemie feriprivă – acoperirea zonei toracice, captarea părții superioare a cavității abdominale.
  • Afecțiuni inflamatorii articulare – aplicarea pe întreaga zonă afectată, acoperind zona inflamată pe o arie de cel puțin 15 cm.
  • Leziuni cauzate de arsuri – durerea severă se ameliorează după câteva minute, dar este mai eficient să lași compresa peste noapte.
  • Eliminarea substanțelor nocive și a toxinelor – aplicarea periodică a compreselor calde pe zona picioarelor și a abdomenului.
  • Căderea părului – masarea rădăcinilor și umezirea scalpului cu soluție salină, urmată de clătire cu apă călduță.

Trebuie menționat că tratamentul cu sare este contraindicat în următoarele cazuri: – Sângerări la nivelul plămânilor; – Scleroză cerebrală.

În schimb, compresele cu sare nu au efect în următoarele cazuri:

  • Angină pectorală și afecțiuni cardiace
  • Ulcere în sistemul digestiv
  • Hernii proeminente
  •  Calculoză biliară

Pregătirea soluției saline

Soluția salină se obține prin dizolvarea sării obișnuite sau de mare în apă, fără aditivi sau conservanți care ar putea afecta pielea în timpul utilizării.

Apa folosită poate fi apa potabilă, izvor sau fiartă. Se poate utiliza și apă distilată, decongelată sau de ploaie. Cea mai indicată proporție este între 8 și 10 procente. O concentrație prea mică poate să fie ineficientă, pe când una prea mare poate deteriora vasele mici de sânge.

Pentru a obține o soluție de 9 procente, se dizolvă 90 de grame de sare (echivalentul a 3 linguri rase) într-un litru de apă. Lichidul obținut trebuie păstrat într-un recipient bine închis și nu mai mult de o zi de la preparare. Acesta poate fi atât cald, cât și rece, însă înainte de aplicare, trebuie să fie adus la o temperatură asemănătoare cu cea a corpului. Totuși, se recomandă evitarea încălzirii în cuptorul cu microunde pentru a nu altera structura lichidului.

Procedura de aplicare a compreselor cu sare

Pentru tratare, puteți utiliza tifon sau bandaje împăturite de opt ori sau o bucată de material împăturită de patru ori. Înmuiați compresa pregătită în soluția salină încălzită timp de 1 minut, apoi stoarceți-o ușor pentru a împiedica scurgerea. Compresa trebuie aplicată pe pielea curățată anterior de creme sau unguente. Nu este necesar să fie acoperită cu nailon sau alte materiale similare. Acesta poate fi apoi acoperită cu un material curat și fixată strâns prin legare sau cu ajutorul unei benzi adezive. Compresa trebuie să se potrivească corespunzător zonei afectate, pentru a fi eficientă, dar și pentru a nu aluneca. De obicei, este bine să fie aplicată seara și lăsat peste noapte.

Cum acționează sarea în procesul de vindecare?

Metoda de bază a tratamentului constă în capacitatea compreselor saline de a „extrage” substanțe – mai întâi din straturile superficiale ale pielii, apoi din țesuturile profunde. Alături de excesul de lichid, sunt eliminate toate microorganismele patogene, produsele reziduale și toxinele, care sunt evacuate prin porii pielii. În consecință, agenții patogeni sunt înlăturați treptat din organism, datorită soluției fiziologice. Efectul compreselor saline ajută la bunafuncționare a sistemului limfatic și îl susține când acesta este suprasolicitat și nu mai poate face față corect. Tratamentul cu sare reprezintă doar un adjuvant al terapiei medicale principale prescrise de către medicul specialist.

Sursa