Cele 5 etape de a obține încrederea în sine.

Cele 5 etape de a obține încrederea în sine

Prea mulţi oameni supraestimează ceea ce nu sunt şi subestimează ceea ce sunt”
Malcom S. Forbes

Pornind de la această afirmație, pentru a nu fi subestimat ține cont de următoarele 5 lucruri importante pentru a căpăta încrederea în sine și a celor din jur. Deci, ceea ce te va ajuta să obții tot de ce ai nevoie pornește de la următoarele aspecte:

  1. Respectul de sine. Se caracterizează prin: încrederea în capacitatea noastră de a gândi, încrederea de face față provocărilor fundamentale ale vieții exprimate prin capacitățile de care dispunem, încrederea în dreptul nostru de a avea succes și de a fi fericiți. Pe lângă toate acestea încrederea în modul tău de a gândi și conștientizarea faptului că valorezi ceva, este punctul de plecare către o nouă etapă a dezvoltării personale.
  2. Practica acceptării propriei persoane. Cea mai mare crimă pe care o comitem împotriva noastră nu este că negăm propriile defecte, ci faptul că negăm măreția fiindcă ne înspăimântă. Dacă o acceptare completă a propriei persoane nu dezvăluie și ce avem mai rău, nu va dezvălui și ce avem mai bun. Astfel putem fugi nu numai de partea noastră întunecată dar și de cea luminoasă, de orice ce ne amenință că vom rămâne singuri sau de eroul din interiorul nostru și să ajungem la un nivel mai mare de conștientizare și integritate.
  3. Practica propriei responsabilități. Asumarea responsabilității pentru fericirea proprie este un gest care îți dă putere. Acest lucru plasează viața ta înapoi în mâinile tale. Un exemplu referitor la acest punct este: ” Dacă ași renunța să-mi mai acuz părinții pentru nefericirea mea, a spus un copil de ”46” de ani, mi-aș asuma responsabilitatea pentru acțiunile mele, ar trebui să mă confrunt cu faptul că întotdeauna m-am plâns și mi-a plăcut această atitudine, ar trebui să recunosc că încă mai visez să fiu salvat de tatăl meu, recunosc că îmi place  să mă văd ca o victimă – ar trebui să acționez în alt fel, dacă ași ieși din apartamentul meu și ași căuta o slujbă – nu aș putea să mai sufăr. ”
  4. Practica încrederii în sine. Încrederea în sine însemnă să-ți onorez valorile, dorințele și nevoile și să cauți formele adecvate pentru a le putea exprima în realitate. Opusul său însemnă să cazi pradă timidității, adică să eviți confruntarea cu cineva care are valori diferite de cele ale tale sau să mulțumești, să împaci sau să manipulezi pe cineva sau pur și simplu să ”aparții”. Încrederea în sine nu înseamnă beligeranță sau agresiune nepotrivită, nu înseamnă să te bagi în față sau să-i dai la o parte pe ceilalți, nu înseamnă să-ți susții propriile drepturi și să rămâi indiferent drepturile celorlalți, Înseamnă să fii dispus să-ți aperi drepturile, să fii ceea ce ești, să te tratezi pe tine cu respect. Înseamnă să refuzi să te automistifici ca să fii pe plac tuturor.
  5. Practica unei vieți în care ți-ai stabilit scopuri. Să ai o viață plină de scopuri, însemnă printre altele, să trăiești productiv, ceea ce reprezintă o necesitate dacă   vrem să fim competenți. Productivitatea este actul sprijinirii existenței noastre, cea care ne transformă gândurile în realitate, care ne ajută să stabilim scopuri și să lucrăm în îndeplinirea lor  sau să dobândim noi cunoștințe sau bunuri. Persoanele care au idealuri în viață își stabilesc scopuri productive în măsura abilităților pe care le au, sau cel puțin încearcă acest lucru.