Ce efecte dezastruoase va avea încălzirea globală asupra omenirii în următorii ani

Incălzirea globală este un fenomen care ne afectează deja și care în următorii ani va avea consecințe dezastruoase asupra întregii planete dacă nu se vor lua măsuri, avertizează cercetătorii.

Scenariile specialiștilor cu privire la urmările încălzirii globale sunt cât se poate de sumbre. Aceștia avertizează asupra faptului că viața pe Terra este amenințată de manifestările acestui fenomen produs de umanitate, potrivit Digi24.

Într-un raport ce aparține Centrului Naţional pentru Restaurarea Climei sunt prezentate scenarii ce s-ar putea concretiza până în 2050, cum ar fi lipsa alimentelor sau strămutarea a peste un miliard de oameni.

„Un viitor apocaliptic nu este inevitabil, dar fără măsuri drastice şi imediate, viitorul nostru nu arată bine”, spune Chris Barrie, un amiral pensionat şi fostul lider al Forţelor de Apărare Australiei.

Încălzirea globală va distruge planeta

David Spratt şi Ian Dunlop, cercetători în schimbări climatice susțin că o creștere cu 3 grade Celsius a temperaturilor globale până în 2050 înseamnă mai mult de 20 de zile de căldură letală pe an, adică mult peste potențialul de supraviețuire, iar oamenii vor fi nevoiți să abandonezele zonele afectate.

Printre dezastrele produse de încălzirea globală, se numără și distrugea de ecosisteme, cum ar fi cele din zona arctică, pădurea amazoniană tropicală sau recifurile de corali. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, în Africa de Vest, America de Sud, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est ar fi mai mult de 100 de zile pe an de căldură letală, ceea ce ar înseamna că 1 miliard de oameni vor trebui să se mute.

Căldura prea puternică va duce, de asemenea, la tot mai puțină apă potabilă, la imposibilitatea oamenilor de a mai munci și trăi în regiunile în care există culturi de plante și la scăderea populațiilor de insecte, ceea ce ar afecta tot industria alimentară. În aceste condiții, prețurile alimentelor ar crește foarte rapid.

Cercetătorii amintesc și de creșterea nivelului oceanelor și mărilor din cauza topirii ghețarilor, ceea ce înseamnă că locuitori din Mumbai, Jakarta, Guangzhou, Hong Kong, Ho Chi Min City, Shanghai, Bangkok şi Manila sunt în pericol și ar trebui să părăsească regiunile. În jur de 15 milioane de locuitori din Bangladesh ar urma să părăsească şi ei ţara.

Aceasta nu este prima avertizare emisă de specialiști. Alte articole ne-au adus la cunoștință faptul că lipsa măsurilor de oprire a încălzirii globale va duce la poluarea aerului și a apelor, iar numărul deceselor premature din cauza infecțiilor cu bacterii va fi de ordinul milioanelor.

Sursa