7 beneficii pentru sănătate ale lavandei

Micuţele floricele violet, precum şi tulpina de lavandă sunt folosite de mii de ani pentru tratarea diferitelor boli. Vara este sezonul în care poţi să îţi faci rezerve de levănţică, plantă care, mulţumită uleiurilor sale volatile, este utilizată în medicina naturistă. 7 beneficii pentru sănătate ale lavandei

1. Alungă insomniile

Atât uleiul volativ, cât şi florile uscate sunt considerate un leac eficient pentru insomnia cronică. În cazul tulburărilor de somn, se recomandă seara o baie în care să se toarne esenţă de lavandă. Strecoară flori şi în perna pe care dormi.

2. Relaxează sistemul nervos

În situaţiile de surmenaj, iritabilitate nervoasă, isterie, stres sau depresie psihică apelează la aromoterapia cu esenţă de levănţică. Tratamentul poate fi urmat zilnic, până la rezolvarea problemei.

3. Te scapă de durerile menstruale 

Uleiul de lavandă se foloseşte şi la masajul pe abdomenul inferior şi pe zona lombară atunci când te lupţi cu nesuferitele dureri menstruale. 7 beneficii pentru sănătate ale lavandei

4. Eficientă împotriva căderii părului

Clătirea părului cu soluţie pe bază de lavandă întăreşte firul capilar. Se foloseşte extract preparat din 100 grame de flori uscate, lăsate la macerat în 500 ml de alcool, timp de o săptămână.

5. Vindecă arsurile

Chimistul francez Rene-Maurice Gattefosse a descoperit efectele terapeutice ale uleiului de lavandă în vindecarea arsurilor. Cu efect antiinflamator şi cicatrizant, extractul natural este folosit pentru spălături locale. Este benefic şi pentru vânătăi, înţepături de insecte şi muşcături de animale.

6. Ameliorează reumatismul

Se prepară un ceai din amestec de două părţi de lavandă cu o parte de flori de soc. O linguriţă de preparat se foloseşte pentru o cană cu apă opărită. Se recomandă o cură de 10 zile pentru efecte antireumatice excepţionale.

7. Remediu pentru tuse

Două picături de ulei volatil de lavandă se amestecă cu o lingură de miere şi se administrează în cazurile de tuse convulsivă, gripă sau bronşită. Leacul se lasă să alunece uşor pe gât pentru a-şi exercita efectul antiinfecţios şi calmant. Se iau maximum 6 picături de ulei de lavandă pe zi în cazul adulţilor şi dau două picături pe zi copiilor.

Cum prepari tinctura acasă: Într-un borcan, pune un amestec din o treime de flori de levănţică şi două treimi alcool de 70 de grade. Lasă-l la macerat 14 zile şi agită din când în când conţinutul. Filtrează apoi printr-un tifon şi păstrează-l în sticle mici, închise la culoare.

Sursa

Citeste si: