5 obiceiuri care slăbesc oasele

5 obiceiuri care slăbesc oasele

Tindem să credem că doar vârsta este vinovată pentru șubrezirea oaselor. În realitate însă, sănătatea noastră este în mare parte influențată de stilul nostru de viață: ce mâncăm, cât ne odihnim, cât ne mișcăm, cum ne comportăm.

Oasele sunt esențiale pentru mișcare, pentru postură, pentru protejarea organelor interne, pentru musculatură și pentru depozitarea calciului.
Sănătatea oaselor este influențată de factori de risc nemodificabili, precum un istoric familial de osteoporoză sau alte boli de oase, genetica și vârsta.

5 obiceiuri care slăbesc oasele

Dr. Roxana Mateescu, specialist în geriatrie și gerontologie, spune că există și anumite obiceiuri ale noastre care contribuie la deteriorarea oaselor. Aceste obiceiuri fac parte din factorii de risc modificabili, pe care îi putem controla.

Pentru a avea oase puternice la o vârstă înaintată, trebuie să îngrijim de ele încă din copilărie, din tinerețe – să ne alimentăm bine, să facem mișcare fizică zilnică.

Fumatul

Fumatul este unul din cei mai mari dușmani ai organismului. Acest viciu afectează numeroase organe, inclusiv sistemul osos. Persoanele care fumează au de regulă o densitate osoasă scăzută. Țigările conțin substanțe periculoase care afectează celulele responsabile cu construcția oaselor.

Un element de legătură important poate fi observat între fumat și stres. Fumătorii au un nivel crescut de stres (cortizol), care deteriorează oasele și afectează producția de calcitonină, un hormon important pentru construirea masei osoase.

Abuzul de alcool

Asemenea tutunului, alcoolul stimulează secreția cortizolului în corp. Un alt mod prin care scade masa osoasă este prin diminuarea nivelurilor de estrogen și testosteron.

Persoanele care beau mult sunt de asemenea mai predispuse la căderi și fracturi.

Lipsa de mișcare fizică

La persoanele care duc o viață preponderent sedentară, procesul de scădere a masei osoase este mult mai rapid decât la persoanele active. Mișcarea fizică este cea care tonifică oasele și menține mobilitatea lor. Antrenarea lor (prin plimbări, mers pe bicicletă, înot, urcarea scărilor sau alte activități) ajută la creșterea densității osoase. Exercițiile fizice sunt de asemenea importante pentru păstrarea unei posturi corecte, pentru echilibru și flexibilitate.

Persoanele active au un risc mai mic de căderi și fracturarea oaselor.

Excesul de sare

Puțini dintre noi știm că sarea, în cantități mari, reduce densitatea osoasă. Creșterea concentrației de sodiu din corp determină eliminarea unei cantități mai mari de calciu prin urină.

Un gram de sare în plus pe zi la femei duce la scăderea calciului din corp.

Lipsa de vitamina D

Acest deficit se datorează în mare parte petrecerii timpului în casă. Pentru un aport adecvat de vitamina D, corpul trebuie expus la lumina soarelui. În lipsa unei cantități optime de vitamina D, oasele devin fragile și se subțiază în timp.

Dacă nu puteți ieși afară sau programul nu vă permite să petreceți mult timp afară, creșteți aportul de vitamina D prin dietă. Gălbenușul de ou și somonul sunt cele mai bune surse alimentare de vitamina D.
Sursa