3 lucruri pe care trebuie să le știi despre CATARACTĂ

Cataracta își face anunțată prezența printr-un simptom destul de înfricoșător: ți se pune o ceață pe ochi și nu mai vezi clar. Nu trebuie să te aștepți la un astfel de diagnostic cât ești tânăr.

Deși evoluția ei nu poate fi oprită, cataracta poate fi operată, cu succes. 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre CATARACTĂ
Profesorul doctor Călin Tătaru spune că operația de cataractă a devenit astăzi mult mai simplă, iar pacienții români se bucură de un pronostic foarte bun.

3 lucruri importante despre cataractă

Cataracta este, cum s-ar spune, o boală a bătrâneții. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cristalinul se îngroașă și devine din ce în ce mai opac. În cele din urmă, citirea devine tot mai neclară, iar culorile devin mate.

Aceste simptome pot semnaliza un început de cataractă. 70% dintre persoanele cu vârsta de 75 de ani au cataractă. Potrivit datelor statistice, 1 din 2 români cu vârsta peste 60 de ani suferă de cataractă.

Spre deosebire de glaucom, în cazul căruia pierderea vederii (orbirea) este permanentă, cataracta se poate trata chirurgical, iar cristalinul își recapătă limpezimea inițială. În fiecare an se efectuează în jur de 3 milioane de operații de cataractă.

Academia Americană de Oftalmologie și UCLA Stein Eye and Doheny Eye Institutes ne oferă 3 informații importante despre cataractă și tratarea acesteia, pe care toată lumea ar trebui să le știe.

1. Vârsta nu este singurul factor de risc

Majoritatea oamenilor dezvoltă cataractă pe măsură ce se apropie de vârsta senectuții. Trebuie să știi că vârsta nu este însă singurul factor risc.

Studiile recente au arătat că stilul de viață și comportamentul pot avea o influență semnificativă în ceea ce privește gradul de severitate al bolii.

Iată care sunt factorii de risc care ne fac mai susceptibili la cataractă, precum:

– diabetul

– expunerea excesivă la lumina soarelui

– fumatul

– obezitatea

– hipertensiunea arterială

– leziunile oculare

– alte operații oculare

– utilizarea prelungită a medicamentelor steroidiene

2. Nu poți preveni cataracta, dar îți poți reduce riscul

Cataracta nu poate fi prevenită, nici stopată în mod natural odată instalată. Dar te poți feri de ea sau îi poți întârzia apariția prin anumite măsuri la îndemână:

– poartă pălărie sau șapcă atunci când stai în soare ferit

– poartă ochelari cu protecție împotriva razelor ultraviolete

– include mai multe alimente bogate în vitamina C în dietă

– nu fuma și evită fumul de țigară

3. Operația de cataractă nu îmbunătățește numai vederea

Operația de cataractă constă în înlocuirea cristalinului opacizat cu o lentilă artificială, numită lentilă intraoculară, menită să îți redea vederea clară.

Pacienții pot alege dintr-o varietate de lentile, fiecare având anumite beneficii.

Studiile au confirmat că operația de cataractă îmbunătățește calitatea vieții și reduce riscul de căzături și fracturi.

Ce este cataracta

Cataracta înseamnă încețoșarea cristalinului din ochi. Cele mai multe cazuri sunt asociate cu vârsta înaintată. Poate să apară la ambii ochi, sau doar la unul. Nu se transmite de la un ochi la altul. Ochii se operează pe rând, la o anumită distanță.

Cristalinul este partea clară a ochiului care ajută la focusarea luminii sau a imaginii pe retină. Retina este țesutul sensibil la lumină din spatele ochiului.

În cazul unui ochi normal, lumina trece prin cristalinul transparent și ajunge la retină, unde este transformată în semnale nervoase care sunt trimise către creier.

Cristalinul trebuie să fie clar pentru ca retina să primească o imagine clară. Dacă acesta este încețoșat din cauza cataractei, imaginea pe care o vezi va fi neclară.

Tipuri de cataractă

Există mai multe tipuri de cataractă pe lângă cea asociată cu vârsta care este și cea mai frecventă:

• Cataracta secundară – poate să apară după o operație sau alte probleme oculare, precum glaucom, la persoanele diabetice sau la cei care folosesc steroizi de multă vreme

• Cataracta traumatică – apare după o leziune oculară, la câțiva ani distanță de eveniment

• Cataracta congenitală – unii bebeluși se nasc cu această afecțiune sau o dezvoltă în perioada copilăriei (cataracta este de obicei mică și nu afectează vederea)

• Cataracta cauzată de expunerea la unele tipuri de radiații

Din ce cauză apare cataracta

Cristalinul este compus în mare parte din apă și proteine – care sunt aranjate într-un mod precis, cu scopul de a menține cristalinul clar și a permite luminii să treacă prin el.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, o parte din aceste proteine se strâng împreună și încețoșează o porțiune mică a cristalinului. Aceasta este cataracta.

În timp, ea poate crește, acoperind o zonă mai mare a ochiului, îngreunând vederea. În timp, pata de pe ochi poate căpăta o nuanță maronie, afectând și mai mult vederea normală.

Unele persoane pot dezvolta cataractă și la 50 sau chiar 40 de ani. în cazul lor, cataracta este de dimensiuni mai mici și nu afectează sever vederea.

Semne de cataractă

– vedere încețoșată sau neclară

– culorile par diminuate

– luminile par prea puternice

– vedere nocturnă slabă

– vedere dublă sau imagini multiple într-un ochi

– înlocuirea deasă a ochelarilor de vedere

După operația de cataractă – ce trebuie să știi

Este normal ca după operația de cataractă să aveți secreții oculare, să simțiți mâncărimi sau un disconfort ușor la nivelul ochilor. Ochiul poate fi de asemenea sensibil la lumină sau la atingere. Disconfortul dispare de regulă în 1-2 zile de la operație.

După operația de cataractă nu trebuie să te apleci în jos, nu trebuie să ridici greutăți mari. Te poți plimba, poți urca scări și desfășura activități obișnuite. Vindecarea completă are loc în decurs de 8 săptămâni.

Ce riscuri pot să apară

La fel ca în cazul oricărei alte operații, operația de cataractă crește riscul de infecții și sângerări. În acest sens, medicul îți va spune să întrerupi administrarea medicamentelor care cresc riscul de sângerări în timpul operației.

După intervenție, ochiul trebuie spălat și păstrat curat. Se prescriu de regulă anumite picături pentru reducerea riscului de infecții.

Operația de cataractă crește riscul desprinderii retinei (principalele simptome sunt flashurile/sclipiri sau senzație de corpuri care plutesc în ochi).

Sursa