3 carti deosebite despre 3 femei exceptionale ale istoriei

3 carti de referinta ce prezinta destinul a 3 femei exceptionale ale istoriei, cu un destin extraordinar: Mata Hari, Imparateasa Sissi a Austriei si Elisabeta I!

 Mata Hari. Femeia fatala

Devastator de frumoasa, devastator de lipsita de scrupule, Mata Hari si-a pus intreaga putere de seductie in slujba informatiilor secrete. mata haraSi, in 1917, aceeasi devastatoare femeie a fost arestata, judecata si executata pentru spionaj, sub acuzatia ca ar fi responsabila pentru moartea a cincizeci de mii de soldati francezi. Cu certitudine vorbea mai multe limbi straine, a calatorit enorm si a fost amanta multor ofiteri de rang inalt, oficiali guvernamentali si chiar a ministrului francez de razboi, dar pentru totdeauna va ramane intrebarea: a fost cu adevarat vinovata de spionaj? Cum a reusit Margaretha Zelle, o simpla profesoara olandeza, sa devina Mata Hari, un simbol al sexualitatii?

Pat Shipman aduce noi probe care pun la indoiala vinovatia celebrei spioane. Dupa cercetari a sute de pagini de documente declasificate in Franta si Anglia despre arestarea ei si despre procesul de spionaj, Shipman reinterpreteaza ultima parte a vietii lui Mata Hari, ca dansatoare in Europa si presupus spion. O carte care evoca evenimentele care i-au modelat viata, transformand-o in femeia fatala care a a schimbat atatea destine, punand pe jar intreaga lume.

Autor: Pat Shipman;

Sissi. Imparateasa Austriei

In paginile acestei carti o veti descoperi pe femeia Sissi, cu multe calitati si cu defecte, dar si pe imparateasa Elisabeta, care apartine istoriei. sissi, imparateasa austrieiIn anul 1898 Elisabeta, imparateasa Austriei si regina Ungariei, a fost asasinata la Geneva de un anarhist italian. De atunci, Sissi a devenit un mit. Suverana bizara si solitara, de o frumusete legendara, a inspirat poeti, pictori si cineasti.

Criticata la Viena, venerata la Budapesta, mai lucida decat multi diplomati ai vremii in privinta conflictelor din Balcani, a fost un permanent sprijin pentru sotul ei, imparatul Franz Joseph.

„Nu am avut decat o preocupare: sa o fac pe regina sa traiasca din nou, reconstituind cu maximum de minutiozitate viata ei iesita din comun, deoarece acest «inventar» al Europei de ieri, care este azi fragmentata, apartine memoriei noastre. Inainte de a judeca, se cuvine sa cunoastem aceasta viata. Am incercat sa o reconstitui pas cu pas, fara a o izola de context, adeseori hotarator. (…)

Am inteles mai bine fascinatia pe care o exercita imparateasa Elisabeta de peste 100 de ani. Am vrut sa ii deslusesc viata, inceputa ca o opereta si terminata ca o tragedie, si am incercat sa ii inteleg caracterul (…). Mi s-a parut ca a venit momentul sa prezint portretul unei femei de neuitat.“ – Jean Des Cars

Autor: Jean Des Cars;

Elisabeta I si guvernarea Angliei

Elisabeta – figura devenita simbol pentru o epoca unanim apreciata drept glorioasa in istoria britanica (infrangerea Armadei spaniole, faptele de arme ale lui sir Francis Drake si sir Walter Ralegh, culmile artistice atinse in creatiile lor de William Shakespeare si Christopher Marlowe etc.) -, ca si indelungata ei domnie (1558-1603) au constituit de-a lungul timpului o provocare constanta pentru istorici.elisabeta i

Volum asociat lucrarii Elisabeta I: religia si politica externa, cartea editorului principal al colectiei are ca teme principale personalitatea reginei Angliei si rolul jucat de aceasta in cadrul conducerii tarii pentru ca, in paralel, sa acorde o atentie deosebita unor subiecte care au suscitat un interes constant in randul istoricilor perioadei: relatiile reginei cu supusii ei; relatia Elisabeta – Parlament; Elisabeta, problema casatoriei si chestiunea succesiunii la tron, probleme survenite in ultimii ani ai domniei.

Lucrarea face trimitere la intreaga istoriografie aferenta problematicii, indemnand cititorul la formularea propriilor concluzii asupra temelor dezbatute.

Autor: Keith Randell;
Mai citeste si: