10 metode practice prin care putem încetini procesul de ÎMBĂTRÂNIRE a corpului – Dr. Patrick Quillin

Îmbătrânirea este definită ca o pierdere progresivă a integrității fiziologice, care duce la afectarea funcțiilor corpului și creșterea vulnerabilității la boli și deces.

Deteriorarea celulelor și țesuturilor constituie principalul factor de risc al afecțiunilor neurodegenerative, cardiovasculare, metabolice și canceroase. 10 metode practice prin care putem încetini procesul de ÎMBĂTRÂNIRE a corpului – Dr. Patrick Quillin
Există câteva studii pe modele animale care au arătat că rata îmbătrânirii și speranța de viață pot fi modificate. Daunele provocate de radicalii liberi sunt considerate principalul factor care stimulează și accelerează procesul de îmbătrânire a organismului. Radicalii liberi au fost asociați de asemenea cu deteriorarea sistemului cardiovascular și a sistemului nervos central.

Există strategii alimentare care pot ajuta la încetinirea ratei de producție a daunelor cauzate de radicalii liberi, inhibarea dezvoltării unor tipuri de cancere, stimularea răspunsurilor imune și încetinirea dezvoltări tulburărilor autoimune.

Procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit, nici anulat sau inversat. Însă putem obține o prelungire a tinereții și sănătății corpului prin metode naturale. Dr. Patrick Quilling ne arată 12 căi în acest sens.

Evitați zahărul

Zahărul rafinat este cel mai mare dușman al nostru. Abuzul de zahăr crește nivelul glucozei din sânge și afectează greutatea corporală. Excesul de glucoză se leagă de colagen și elastină într-un proces numit „glicare”, care duce la afectarea pielii, țesuturilor conjunctive și a articulațiilor.

Există un test de sânge (HbA1C) care poate arăta vârsta noastră biologică. Acesta arată cât de multe celule roșii de sânge au fost „prăjite” de excesul de zahăr din sânge (HbA1C). Cu cât mai mică este valoarea HbA1C, cu atât mai bine.

Evitați poluarea

Poluarea este un alt factor care afectează numeroase sisteme ale corpului. Pielea este cel mai mult bombardată cu poluați din aer care cresc de 5 ori mai mult decât în mod normal rata de îmbătrânire. Nu doar pielea este afectată, ci și oasele și articulațiile, inclusiv producția de sânge.

Suntem expuși la poluanții din aer, din apă, alimente și produsele pe care le folosim pentru îngrijirea corpului sau curățarea casei.

Locuitorii din orașele mari nu pot evita complet poluarea, însă pot lua anumite măsuri pentru reducerea acesteia, prin filtrarea apei, consumul de alimente organice, folosirea de produse naturale.

Expuneți-vă la soare cu moderație

Expunerea moderată la soare este benefică pentru oase. În doze mici, razele soarelui ajută la irigarea retinei ochilor și hrănirea celulelor. Bronzul excesiv însă poate distruge pielea și stratul subdermic.

Reduceți consumul de alcool

Alcoolul consumat cu moderație poate fi medicament, însă în cantități mari poate fi otravă. Pe lângă faptul că provoacă ciroză hepatică și ulcere stomacale, alcoolul deshidratează întregul corp, îmbătrânește pielea și țesuturile conjunctive. Dacă vreți să vă păstrați tinerețea, beți alcool cu moderație.

Alimente care ne păstrează tineri

Fructele și legumele de culoare galbenă sunt bogate în retinoizi – forma brută a vitaminei A. Ea acționează ca un antioxidant care păstrează pielea netedă, oferă luciu părului și menține acuitatea vizuală. Mâncați morcov, portocale, mango, dovleac. Fructele de pădure sunt de asemenea bogați în antioxidanți cu efecte anti-îmbătrânire.

Beți ceai verde

Ceaiul verde este una din cele mai bogate surse de antioxidanți, compuși care combat radicalii liberi. Radicalii liberi distrug corpul și accelerează procesul de îmbătrânire.

Condimente

Multe din mirodeniile pe care le folosim la gătit au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Turmericul, ghimbirul, mărarul, pătrunjelul, cimbrul și oregano sunt doar câteva exemple în acest sens.

Mâncați ciuperci

Ciupercile sunt bogate în proteine, fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori și sunt sărace în carbohidrați (zaharuri). Includeți ciupercile mai des în alimentație.

Nu vă culcați cu stomacul plin

Atunci când mâncăm, sângele este redirecționat spre intestin pentru a susține digestia și absorbția nutrienților. De aceea nu este bine să dormim după masă.

Mergeți cel puțin 30 de minute pe zi

Dintre toate tipurile de exerciții fizice, mersul pe jos este unul din cele mai ușoare și accesibile, cu efecte foarte bune asupra sănătății. Mersul pe jos pompează sângele uniform în corp, crește secreția endorfinelor – substanțe asociate cu buna dispoziție, arde excesul de zahăr din sânge și tonifică mușchii. 30 de minute pe zi sunt suficiente.

Odihniți-vă bine

Somnul din timpul nopții este important pentru refacerea întregului organism. Acesta menține hormonii și a metabolismul la niveluri constante și sănătoase. 4 ore de somn sunt suficiente în acest sens, însă 8 ore de somn pe noapte relaxează creierul, reduce tensiunea din corp și încetinește procesul de îmbătrânire.

Sursa

Citeste si: