10 alimente care contribuie la sănătatea pancreasului – Pancreasul are un rol cheie în procesul digestiv

10 alimente care contribuie la sănătatea pancreasului – Pancreasul are un rol cheie în procesul digestiv

Atunci când alimentele se deplasează de la stomac la intestinul subțire, se amestecă cu enzimele digestive produse de pancreas. Aceste enzime au rolul de a neutraliza acizii, evitând astfel deteriorarea intestinului și promovând absorbția nutrienților. În caz de boli pancreatice sau în caz de inflamații, se recomandă o dietă lichidă și săracă în grăsimi saturate și în alimente procesate sau rafinate. Alimentele care mențin pancreasul sănătos sunt, în principiu, legumele bogate în substanțe nutritive și în antioxidanți naturali care au capacitatea de a contracara radicalii liberi și de a proteja țesuturile corpului de inflamații.

Iată o listă de 10 alimente care au un conținut bogat de antioxidanți naturali, benefici în tratamentul pancreasului și în prevenirea pancreatitei:

Boabe

Afinele, cireșele și celelalte fructe de pădure au un conținut bogat de antioxidanți, mai ales de resveratrol și de antociani, esențiali pentru a preveni deteriorarea celulelor. Antocianinele au un efect benefic pentru îmbunătățirea leziunilor pancreatice și hepatice.

Strugurii roșii

Strugurii roșii sunt o sursă bună de resveratrol. Resveratrolul este un fenol puternic care are efecte antitumorale și antiinflamatorii, un efect terapeutic asupra pancreatitei acute severe. Are capacitatea de a contracara radicalii liberi care provoacă efecte oxidative asupra acestui organ.

Strugurii roșii vindecă pancreasul însă vinul, întrucât conține alcool, eliberează mai multe enzime și afectează sănătatea pancreasului și poate provoca pancreatita.

Broccoli

Atât broccoli cât și celelalte legume crucifere precum conopida sau varza de bruxelles conțin antioxidanți, sulforafan și vitamina C. Vitamina C este un compus puternic care are proprietăți anticancerigene și antibacteriene iar sulforafanul ajută la contracararea creșterii cancerului pancreatic.

Usturoiul

Datorită conținutului de alicină, usturoiul este un puternic antibiotic natural. De asemenea, și ceapa este o sursă bună de substanțe nutritive benefice care ajută la menținerea sănătății pancreasului, precum și la prevenirea multor forme de cancer.

Rucola

Rucola se află pe lista plantelor cu un conținut bogat de vitamina C. Este un antioxidant puternic, benefic în îmbunătățirea sistemului imunitar, în combaterea radicalilor liberi precum și în prevenirea diferitelor forme de cancer. În pancreatita acută, dozele mari de vitamina C au un important rol terapeutic.

Spanac

Spanacul reprezintă o altă sursă de minerale și vitamina C, substanțe nutritive necesare sănătății pancreatice. Se recomandă consumul în stare crudă, ca salată, pentru a obține mai mulți nutrienți (se va alege spanac foarte fraged).

Cartofi dulci

Alături de alte legume galbene și portocalii (porumb, dovleac, morcov), cartofii dulci conțin un antioxidant foarte important pentru sănătatea organismului și conțin și betacaroten, necesar pentru combaterea radicalilor liberi și pentru protejarea țesuturilor corpului.

Tofu

Brânza de tofu este o sursă minunată de proteine și este săracă în grăsimi. Proteinele sunt importante în dietă iar prea multe grăsimi pot agrava problemele pancreasului, determinând acest organ să producă mai multe enzime necesare digestiei, ceea ce duce la tulburări precum pancreatita. În afară de tofu, se recomandă și cerealele integrale și leguminoasele.

Roșii

Roșiile sunt o sursă excepțională de vitamina C și antioxidanți importanți precum licopenul. Se pot folosi la supe, sosuri, salate.

Iaurt cu enzime de acid lactic viu

Iaurtul cu bacterii lactice vii este o sursă excelentă de probiotice (bacterii benefice) care ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar și al sistemului digestiv. Se recomandă iaurtul cu un conținut scăzut de grăsimi și fără adaos de zahăr pentru a evita problemele pancreatice.

Sursa

Citeste si: