Vorbești două limbi? Ești mai sănătos!

Vorbești două limbi? Ești mai sănătos!

Vorbești două limbi? Ești mai sănătos! – Faptul că știi engleza sau poate spaniola nu numai că îți înlesnește comunicarea cu vorbitorii acestor limbi, ci și ajunge să te protejeze contra unor boli cu potențial fatal. Cum e posibil acest lucru?

Avantaj profesional

Există beneficii evidente în faptul că știi mai multe limbi străine. Când treci granița țării sau iei contact cu persoane care nu știu o boabă de română, ajungi să te faci înțeles atunci când ceri informații sau pur și simplu porți o conversație cât se poate de plăcută. În plus, este un mare avantaj în momentul în care îți cauți de lucru și te lupți cu alți adversari pentru un job. Comunicarea (în diverse limbi) la locul de muncă este crucială; așadar, să știi limba unor colaboratori din străinătate este un mare plus pentru tine și angajatorul tău.

Mai deștepți

Acestea nu sunt sigurele avantaje ale bilingvismului. În ultimii ani, oamenii de știință au ajuns la concluzia că bilingvismul ne face mai deștepți și… mai sănătoși. Are, de fapt, un efect profund asupra creierului, îmbunătățindu-ne capacitatea cognitivă, dar și acea latură a creierului fără vreo legătură cu limbajul, dar cu protecția accentuată împotriva demenței și chiar a îmbătrânirii. Asta, când e vorba despre adulți. În cazul copiilor, lor le intensificădezvoltarea intelectuală și academică. Avem oare nevoie de mai multe motive pentru a ne înscrie la un curs de germană sau de japoneză?

Când știm două sau mai multe limbi, se creează un conflict în creier. O interferență în care sistemele specifice vorbirii celor două limbi sunt activate și se luptă încontinuu care sădomine. Acest conflict nu-i nici pe departe un lucru rău, ci o binecuvântare pentru organismul uman. Forțează creierul să rezolve conflictul și antrenează mintea și îi întărește mușchii cognitivi. 

Mai bine pregătiți pentru provocări

Astfel, bilingvii sunt mai bine pregătiți pentru tot felul de provocări, sunt mai în alertă și capabili oricând să rezolve diverse puzzle-uri mentale. După un studiu în rândul preșcolarilor bilingvi și unilingvi din SUA, s-a tras următoarea concluzie: cei care vorbeau două limbi excelau la planificare, rezolvarea problemelor și gestionarea unor situații mai complexe. Asta presupune că preșcolarii reușeau să se concentreze pe ceea cei interesa, ignorând celelalte distracții. De asemenea, tot cei care știau o limbă străină puteau să rețină mai bine informațiile noi, memoria fiind vădit îmbunătățită în situația lor. 

În esență, ceea ce îi deosebește pe bilingvi de unilingvi este faptul că primii au capacitatea de a monitoriza mediul înconjurător mai bine decât ceilalți. Doar efortul de a „închide“ o limbă și de a o „deschide“ pe alta este îndeajuns de puternic ca  te antreneze să fii mai atent la schimbările din jur. În plus, întreaga experiență bilingvă influențează activitatea creierului din primii ani de viață până la bătrânețe. Așadar, nu e niciodată prea târziu să ne apucăm de o limbă străină. Efectele benefice își fac simțită prezența chiar și în a doua parte a vieții. În Italia, s-a făcut o cercetare pe bebeluși, iar concluziile sunt cât se poate de îmbucurătoare în privința celor expuși chiar de la naștere la două sau chiar mai multe limbi. Aceștia au învățat mai repede unde se afla o jucărie pe care adulții o ascundeau sistematic.Câprivește persoanele în vârstă, acestea sunt mai rezistente în fața pericolelor potențiale ale îmbătrânirii, cum ar fi sindromul Alzheimer.

Mai sănătoși

Creierul e un mușchi și efortul de-a învăța o limbă nouă și de a trece în timpul unei conversații de la o limbă la alta îl face mai puternic. La fel de mult cum înotul și joggingul îmbunătățesc activitatea inimii și a plămânilor, de pildă. Bilingvismul nu ne face mai buni numai la rezolvarea puzzle-urilor, ci ne face mai creativi și ne determină  privim lumea întreagă într-un mod în care nu credeam să fim capabili. Empatia este și ea mai dezvoltată la cei care cunosc o limbă străină. Iar avantajele medicale sunt pur și simplu de neignorat!

Cei care cunosc mai multe limbi au șansa de a se recupera mai repede în urma unui atac cerebral, trăiesc cu un nivel de stres mai mic decât restul oamenilor și amână efectele neplăcute ale îmbătrânirii. Iar explicația este cât se poate de simplă: din moment ce dezvoltarea cognitivă se intensifică, datorită activității crescute a creierului, acesta ajunge sărealizeze conexiunile esențiale optimei funcționări a organismului mai bine și mai repede. Ceea ce nu poate fi decât o veste minunată pentru cei care își doresc menținerea sănătății până la vârste înaintate. 

Așadar, nu-i niciodată prea târziu ca să ne apucăm de o limbă străină. Oricum, nu trebuie so știm la perfecție ca să simțim beneficiile bilingvismului, la fel cum nu-i nevoie să fim sportivi de performanță ca să beneficiem, în planul sănătății, de pe urma sportului!      

♥ Știai? 56% din europeni sunt bilingvi și numai 20% din americani și englezi vorbesc două limbi.

Dramaturgul irlandez Samuel Beckett a decis să-și scrie toate piesele în franceză, după care le traducea în engleză. De ce atâta bătaie de cap? Efortul depus îl forța să renunțe la stilul lui obișnuit de a scrie. Folosind a doua limbă, se simțea obligat să fie mai critic cu opera sa și mai conștient de ceea ce scria. Așadar, își îmbunătățea stilul de scris.

Sursa

Citeste si: