Secretele mamelor evreice: principii de educare a copiilor fericiti si de succes!

Nu exista popor pe lume, care ar avea o atitudine la fel de grijulie fata de copii precum evreii. Fericirea si bunastarea generatiei in crestere a devenit pentru ei practic o idee nationala. Probabil, anume aceste principii de educare a copiilor, ii ajuta pe acestia la varsta majoratului sa mearga cu incredere spre telurile lor si sa se simta confortabil in viata.

  1. Copilul meu e de aur. El niciodata nu face prostii.

O mama evreica niciodata nu va spune: «Esti rau». Ea va spune: «Cum e posibil ca un baiat atat de bun sa faca asa o prostie?». Greselile si nazbatiile sunt o normalitate pentru copii. Critica, ca si metoda de educatie, nu ii ajuta pe copii sa se corecteze, ci doar genereaza complexe. Asa ca tineti minte: copilul este bun, rau poate fi doar comportamentul sau. Sa identifici cauzele acestui comportament si sa corectezi consecintele acestuia— iata ce inseamna educatie.

  1. Copilului i se permite orice, in afara de ceea ce nu i se permite.

Mamele evreice imbina doua principii contradictorii de educare a copiilor: libertate maximala si cerinte severe. Aceasta metoda de educare e reflecatata de metafora — camera spatioasa cu pereti aspri. Copilului i se permit multe, nu-l cearta pentru maruntisuri, nu-l «cicalesc» pentru esecuri sau explozii creative, precum desenatul pe pereti. Dar unele lucruri le sunt categoric interzise. Este vorba de respectul pentru adulti, invatatura, sanatate si alte lucruri importante. Aceste restrictii nu sunt multe, dar sunt imbatabile.

  1. Lumea trebuie sa stie cat de minunat e micutul meu.

E bine sa stiti cum sa va laudati copilul corect. Incurajati-i cele mai mici succese, ca sa-l stimulati la noi realizari. Aceasta regula de educatie este o metoda eficienta de a-l invata pe copil sa creada in fortele proprii. Trebuie sa va laudati copilul nu doar in discutia cu el, dar si in discutiile cu prietenii dumneavoastra  apropiati. Lasati-l pe copil sa «traga cu urechea», ca sa auda cat de tare va mandriti cu el. Si el se va stradui sa va bucure si mai mult.

Responsabilitatea pentru propriul comportament  este unul din principiile de baza de educare a copiilor in familiile evreiesti. Nu trebuie sa-i repetati de multe ori copilului, el trebuie sa vada exemplul in fata. Orice cuvant neatent sau actiune pot sa reduca la zero o sumedenie de sfaturi educative. Copilul vede ce faceti dumneavoastra, chiar daca nu este alaturi.

  1. Fiti fericiti in familia dumneavoastra, ca sa fie si copilul fericit in familia lui.

Toate bazele de educare le preluam din propriile noastre familii. Copilul la fel ii va urma pe parinti, si va prelua modul lor de viata in familia lui. Creati familia din dragoste si respect reciproc. Lasati copilul sa vada ca parintii sunt, mai intai de toate, un sot si sotie fericiti, si apoi parinti.

  1. Parenting-ul este o stiinta, invatati de la cei ce stiu.

Copiii din familiile evreilor, inca din fasa, sunt educati in asa fel, incat sa poata deveni parinti buni. Bazele tuturor metodelor de educatie se pun inca din perioada jocurilor si distractiilor. Familia si calitatea de parinte li se insufla sa o perceapa ca o bucurie si nu ca o piedica sau povara. Cand copiii sunt gata sa se casatoreasca, sunt sustinuti din nou, pentru a afla din subtilitatile vietii de familie.    «Sot», «sotie», «mama», «tata» — aceste roluri se invata ca o profesie importanta. Exista cursuri de parenting pe langa scoli evreiesti si sinagoge.

Invataturii i se acorda o atentie enorma. In afara scolii — lectii de meditatie, muzica, limbi straine. Cunostintele sunt cheia succesului in viata. Si, in pofida relaxarii aparente, in multe alte aspecte, cand vine vorba de studii – copiilor nu li se face nici o indulgenta. Aceasta e una din regulile principale de educatie in familie, si copiii  sunt obisnuiti sa fie ocupati cu ceva din copilarie. Acest lucru ii ajuta sa creasca insistenti, si sa lucreze cu zel pentru realizarea visurilor lor.