Poate alcoolul să ne distrugă celulele creierului: adevăr sau mit

Poate alcoolul să ne distrugă celulele creierului: adevăr sau mit

Nu va fi vorba de senzaționalism: consumul excesiv de alcool dăunează organismului și, adesea, cauzează multe alte probleme – chiar și copiii știu acest lucru.

Cu toate acestea, nu tot ceea ce se atribuie „băuturilor spirtoase” este adevărat. Alcoolul ucide celulele creierului – aceasta este o teză populară și de lungă durată a propagandei antialcool pe buzele tuturor.

În general, nimeni nu se îndoiește de capacitatea alcoolului de a ucide o celulă vie – nu este întâmplător faptul că alcoolul este clasificat ca dezinfectant.

Totuși, nu scufundăm creierul într-o găleată de vodcă, iar concentrația de alcool care poate fi în sânge, cu condiția ca cineva să fi băut și să fie încă în viață, nu va fi, desigur, suficientă pentru a ucide celulele.

Deci este adevărat că alcoolul ucide celulele cerebrale? Ce spun oamenii de știință despre acest lucru?

Poate alcoolul distruge celulele creierului?

Mitul popular a fost demontat în 1993 de doi oameni de știință, Grete Badsberg Jensen și Bente Pakkenberg, de la laboratorul de neurofiziologie al Universității Aarhus din Danemarca.

Pentru cercetările lor, ei au disecat creierele a 11 persoane decedate care au fost alcoolici în timpul vieții lor și a altor 11 cetățeni morți care au preferat sobrietatea în această lume.

Prin numărarea numărului de celule din aceleași părți ale neocortexului din creierul băutorilor și al celor care nu beau, cercetătorii nu au descoperit nicio diferență semnificativă în ceea ce privește numărul de neuroni.

Dar la băutorii de alcool, au constatat o scădere a densității materiei albe în cortexul vechi (arhicortex) al creierului. Cortexul vechi include ceea ce este cunoscut sub numele de hipocampus, structura cerebrală responsabilă pentru memorie.

Poate alcoolul să ne distrugă celulele creierului: adevăr sau mit

FOTO:

Alcoolul nu afectează celulele creierului, ci mai degrabă întrerupe conexiunile dintre ele. Acest lucru cauzează probleme de memorie.

Nu există neuroni în materia albă, ci doar excrescențe ale acestora și celule gliale. Scăderea densității materiei albe indică faptul că alcoolul nu omoară neuronii, dar le deteriorează excrescențele acestora și distruge astfel conexiunile dintre neuroni și diferite părți ale creierului.

Așadar, celulele creierului nu mor după consumul de alcool, ci doar își pierd legătura între ele. Acest lucru poate explica, în special, problemele de memorie cu care se confruntă persoanele care beau.

Cu toate acestea, potrivit oamenilor de știință danezi, distrugerea conexiunilor dintre celulele creierului după consumul de alcool nu este ireversibilă. Este suficient ca o persoană să nu mai abuzeze de alcool și densitatea materiei albe se va recupera.

Cum afectează alcoolul creierul

Deși, chiar și în cantități mari, alcoolul nu ucide celulele creierului, poate provoca boli care afectează unul dintre cele mai importante organe ale noastre.

Un exemplu este sindromul Wernicke-Korsakoff, care se dezvoltă la alcoolici din cauza unei deficiențe de vitamina B1. Mai întâi sunt afectate mitocondriile neuronilor, iar apoi celulele în sine mor.

Cu alte cuvinte, deși, în general, mitul conform căruia alcoolul ucide celulele creierului nu este adevărat, există un adevăr în spatele acestuia.

P.S. Consumul de alcool nu aduce niciun beneficiu. Vă încurajăm să adoptați un mod de viață sănătos și benefic pentru mediu și societatea în care vă aflați.

Sursa