Oamenii fericiți îmbătrânesc mai încet: 15 obiceiuri care te vor face fericit

Oamenii nu vor să înțeleagă că fericirea e în interiorul lor. Nu vor cu încăpățânare. Ei caută fericirea în exterior și nu le trece prin cap că fericirea nu se caută, ci se simte. Dacă te gonești după ea, nu o vei ajunge niciodată. Iar dacă ești destul de inteligent, fericirea îți va bate la ușă. Iată 15 obiceiuri ale oamenilor cu adevărat fericiți.

1. ÎNVAȚĂ

Oamenii fericiți nu încetează să învețe. Dobândirea cunoștințelor nu ajută doar la extinderea orizontului personal, ci și la menținerea unui creier sănătos, precum și la dezvoltarea în plan emoțional și la îmbunătățirea calității vieții. Fericirea este dată de evoluție, nu de degradare și consum.

2. SUNT MEREU OCUPAȚI

Fii mereu ocupat. Ăsta e cel mai ieftin medicament din lume și unul dintre cele mai eficiente. Oamenii fericiți sunt mereu ocupați cu ceva. Asta nu înseamnă că muncesc zi și noapte, ci că nu pierd timpul în zadar și orice ar face – o fac cu dedicație, indiferent că e vorbă cu muncă, familie, hobby sau întâlniri cu prietenii.

3. GÂNDESC POZITIV

Ce dai, aceea primești. Dacă te gândești numai la rău, vei atrage numai lucruri rele în viața ta. Iar dacă te gândești la bine și îi tratezi pe ceilalți cu respect, vei primi aceleași lucruri din partea lor. Oamenii care emană energie pozitivă și voie bună îi fac pe cei din jur să se simtă mai bine și ei înșiși se simt bine.

4. FAC SPORT

Sportul este o componentă importantă a fericirii. Oamenii de știință au demonstrat că sportul tonifică nu numai mușchii, ci și sufletul. Când faci sport, te liniștești din punct de vedere mental și emoțional. Sportul îți ordonează gândurile și îți potolește emoțiile.

5. DORM PE SĂTURATE

Se culcă devreme și se trezesc devreme. Marele scriitor japonez, Haruki Murakami, spunea că secretul productivității și fericirii sale este strâns legat de somn. De mai bine de 30 de ani, scriitorul se culcă nu mai târziu de ora 10 și se trezește dimineața la 5.

6. DUC O VIAȚĂ SOCIALĂ ACTIVĂ

Viața socială activă te menține în formă din mai multe motive. În primul rând, conexiunile sociale îți îmbunătățesc starea de spirit și îți cresc pofta de viață. În al doilea rând, contactul social creează un teren pentru diferite posibilități. Și în al treilea rând, te stimulează să arăți bine, iar acest lucru crește încrederea de sine.

7. ABORDEAZĂ PROBLEMELE CU UMOR

Oamenii care zâmbesc arată mai bine. Și se simt mai bine. Și trăiesc mai bine. Râsul prelungește viața, sănătatea și tinerețea. Iar simțul umorului și ironia la adresa propriei persoane ajută în cele mai deznădăjduite momente. Râsul este un medicament gratuit, dar eficient.

8. NU STAU PE INTERNET

Internetul se alimentează cu timp, energie și poftă de viață. Puțini știu să-l folosească corect. La fel ca banii, este un element toxic, care, pe de o parte îți oferă foarte multe posibilități de dezvoltare, iar pe de alta te poate atrage în capcana consumului, a invidiei și a emoțiilor negative.

9. FAC BINE

Oamenii fericiți sunt buni, pentru că bunătatea nu îi costă nimic. În schimb, îi face și mai fericiți. Fii bun, pentru că fiecare om pe care îl vei întâlni, în interior duce o bătălie grea, despre care nici măcar nu bănuiești.

10. SUNT RECUNOSCĂTORI

Numai atunci când suntem recunoscători, trăim cu adevărat. Abia atunci avem timp să privim în jur și să înțelegem cât de minunată e lumea în care trăim. Abia atunci nu ne grăbim nicăieri. Abia atunci timpul nu înseamnă bani, iar viața nu înseamnă goană. Abia atunci începem să ne cunoaștem cu adevărat.

11. SE BUCURĂ DE MOMENT

Gândindu-te prea mult la trecut și la viitor, s-ar putea să ratezi prezentul. Învață să fii aici și acum. Ridică privirea din telefon și trăiește clipa. Viața s-ar putea să fie mai expresivă decât ai crezut până acum.

12. NU AU OBICEIURI NOCIVE

Renunță la obiceiurile care îți otrăvesc viața. Fumatul, băutul, bârfitul, cafeaua, abuzul de medicamente, culcatul noaptea târziu sau, mai bine zis, dimineața devreme etc. Toate aceste deprinderi toxice te fac dependent și trebuie spus verde în față: un om dependent este un om nefericit.

13. SE ÎNCONJOARĂ CU OAMENI BUNI

Spune-mi cine este prietenul tău și îți vor spune cine ești tu. Scapă de ambianța toxică, care te înconjoară. Începe cu persoanele negative, care îți otrăvesc viața. Nu te lăsa dus de nas. Nu te implica în conflicte, nu-ți pierde timpul cu certuri și încercări de a-i demonstra cuiva ceva. Nu le oferi plăcerea să-ți otrăvească viața.

14. ȘTIU SĂ-ȘI GESTIONEZE BANII

Nu poți să fii fericit dacă nu ai bani. De aceea, persoanele fericite de multe ori se pot lăuda cu o cultură financiară înaltă. De altfel, banii nu pot cumpăra fericirea, dar pot cumpăra libertatea. Libertatea de a fi fericit.

15. ȘTIU SĂ-ȘI FORMULEZE SCOPURILE

Chiar dacă cultura hedonistă ne învață că scopul suprem este plăcerea și plăcerea nu neapărat are nevoie de un plan, nu e chiar așa. Să bei 15 zile la rând cocktailuri pe o plajă din Tijuana nu este un plan, ci o cale sigură spre alcoolism și nefericire. Oamenii fericiți știu să-și planifice viața și să găsească echilibrul dintre muncă și plăcere.

Sursa

Citeste si: